Tatar z łososia i awokado

Mam olbrzymią słabość do ryb. Staram się oczywiście zwracać uwagę na ich jakość. Wybieram ryby świeże, korzystam szczególnie podczas wakacji, kiedy jestem w miejscach ich połowu.

P1000471

Zdaję sobie jednak sprawę, jak ciężko jest zdobyć niektóre gatunki, np. dzikiego łososia. Warto jednak próbować znaleźć dobre źródło, gdyż lista wartości odżywczych wolno żyjącego łososia jest bogata.

Przede wszystkim łosoś to doskonałe źródło kwasów omega 3, które są dla ludzkiego ustroju wyjątkowo ważne. Łosoś oferuje nam też: magnez, potas, żelazo, cynk i selen, a także witaminy D, E oraz te z grupy B. Jedząc dzikiego łososia wspomagamy nasz układ nerwowy, redukujemy ryzyko chorób nowotworowych, a także poprawiamy swoją urodę, bo ten zestaw mikroelementów działa pozytywnie na skórę i włosy.

Mnie się dziś udało 🙂 – jest i dziki łosoś!

Tym razem przygotowałam go na śniadanie białkowo – tłuszczowe. Przedstawiam łososia w mojej ulubionej wersji – jako tatar :).

Przygotowanie

Łososia pokroiłam w kosteczkę. W misce wymieszałam oliwę, musztardę, kapary, sok z cytryny, sól i pieprz., włożyłam w to łososia i odstawiłam do lodówki na 30 minut. Awokado pokroiłam w kosteczkę, aby nie zmieniło koloru delikatnie skropiłam cytryną i wymieszałam z tatarem.

Składniki na sos zblednowalam i podałam w osobnej miseczce.

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Rewelacja! Awokado króluje w naszej kuchni. W połączeniu z łososiem będzie na pewno pyszne. Do tego sos cytrusowy i śniadanie idealne gotowe 🙂 Miłego dnia 🙂

powinna buc jeszcze podana kalorycznosc dan ? tatara uwielbiam i napewno zagosci w mojej kuchni