Wegańskie ciasto z buraków

Jeszcze mamy karnawał, dziś tłusty czwartek, a za chwilkę – Walentynki.

Dużo powodów, by jeść słodycze :). Dziś ode mnie ciasto w kształcie serca.

Zmiksować buraki, dodać mąkę i siemię lniane (glutki są zamiennikiem jajek, można dodać dwa ubite białka i jedno żółtko), dodać resztę składników i wymieszać. Przelać do niedużej foremki. Piec w 180°C ok. 30 min. Rozpuścić czekoladę w rondelku i polać ciasto. Dodać bezglutenowe krakersy czekoladowe dla ozdoby.

Słodkiej końcówki karnawału!

Komentarze 9 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ile trzeba dokładnie dodać proszku do pieczenia? “Proszek do pieczenia”, tzn, cała saszetka? Mam nadzieję, że mi podpowiecie, bo to dość pilne.. na pojutrze 😉 Z góry dziękuję!

Niedobre to ciasto- nie mój smak. Nie dość, ze piekło się 3 godziny to i tak się nie dopiekło. Wolę marchewkowe- to muszę wyrzucić.

hej, wyszlo pycha!:) zmodifikowalam troche po swojemu. uzylam maki kokosowej i sezamowej oraz 100% kakao, zamiast jogurtu-mleko kokosowe(geste) i dodalam jeszcze lyzeczke masla z orzechow laskowych i migdalow, bo akurat to mialam pod reka.

Wczoraj kupilam buraki,moze wyprobuje buraczkowe serce:)
12 mil zaliczone na rowerze dzis,sezon rowerowy rozpoczety;)

Na pierwszy rzut oka w ogóle bym nie powiedział, że to ciasto jest fit 🙂 Na zdjęciu prezentuje się jak klasyczne słodycze 🙂 Dobrze, że są takie przepisy ponieważ wielu osobom brakuje samego wyglądu słodkości, uważają, że fit potrawy nie są tak atrakcyjne. Wszystkim tym którzy tak twierdzą trzeba pokazać Twój przepis 🙂 http://dbamofigure.pl/