Właściwości arbuza. Wakacyjna sałatka z arbuzem!

LATO!

Możemy jeść więcej owoców, bo przy takiej pogodzie dobrze jest ochłodzić organizm. Najlepiej owoce jeść same lub w sałatkach i sokach. Ale nie dodawajmy do nich cukru!

Dziś proponuję sałatkę z arbuza

Przygotowanie:

Ugotować kaszę. Odstawić, aż wystygnie. W tym samym czasie pokroić arbuza, posiekać szpinak i miętę.
Wszystko włożyć do jednej miski. W osobnym naczyniu wymieszać: jogurt, ocet balsamiczny, oliwę i przyprawy.
Sos dodać do sałatki.

W sam raz na upalne dni!

Czy wiesz, że…

Wartość energetyczna arbuza w 100 g to zaledwie 30,00 kcal !
Białko w 100 g —> 0,61 g
Węglowodany w 100 g —> 8 g
Tłuszcz w 100 g —> 0,15 g
Reszta to woda ( ok. 92 % )

Dwie filiżanki arbuza zawierają wystarczającą ilość witaminy A, B6 i C, a także służą jako cenne źródło potasu, magnezu, fosforu, żelaza (łatwo przyswajalny – zalecany w leczeniu anemii) i miedzi.  Arbuz ma działanie lekko przeczyszczające, żółciopędne i przeciwzapalne.

W 92% to woda, arbuz dostarcza niezbędnych płynów i składników odżywczych do organizmu, zawarty likopen, powoduje zmniejszenie ryzyka chorób serca, różnych nowotworów i ochroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Arbuz dla sportowców!

Posiada cytrulinę, która wspomaga prawidłowe utrzymanie przepływu krwi w obrębie serca i układu krążenia.
Cytrulina korzystnie wpływa na cykl mocznikowy, przyczyniając się do prawidłowego eliminowania toksycznego amoniaku z organizmu.

Arbuz na nerki!

Arbuz posiada właściwości moczopędne. zaleca się spożywanie go osobom chorym na nerki.

Arbuz nie dla cukrzyków!

Arbuz jest niskokaloryczny (30 kcal w 100 g), jednak stanowi skoncentrowane źródło węglowodanów – wysoki Indeks Glikemiczny = 75, dlatego szybko podnosi stężenie cukru we krwi. Na 8 g węglowodanów przypada aż 6,20 g tych “złych”, czyli cukrów prostych . Powinny o tym pamiętać także osoby odchudzające się.

Cieszmy się słońcem!

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

1. Truskawki/jagody/jerzyny sa superfoods o niskim poz gli,
2. Wisnie
3. Brzoskwinie
4. Jablka
5. Gruszki
6. Kiwi

Nie spodziewałam sie ze ma tak wysoka zawartośc poziomu glikemicznego, czyli przy moim 212 cholesterolu powinnam go niestety unikać. A jakie owoce bądź warzywa zmniejszają ten zły poziom glikemiczny? Ale tez zeby złe nie wpływały na moja niedoczynnosc tarczycy. A w ogole to polecasz moze jakas ciekawa lekturę na temat tarczycy? Pozdrawiam:)

Arbuzowa sałatka to bardzo dobry pomysł. Generalnie teraz arbuz króluje w mojej lodówce i kuchni. Jest tylko jeden problem … pestki, pestki, pestki.

świetny pomysl. Aniu czy polecasz kupowana maść z zywokostu na żylaki i do skory atopowej?

Na to polecam macerat z przytuli 🙂

A czy ten macerat można zrobic z suszonych ziół czy lepiej zamówić przez internet. Będę wdzięczna za odpowiedź