Wytrawne babeczki do lunchboxa

 

 

Moją propozycja  na dziś to wytrawne babeczki.  Doskonałe jako przekąska do pracy/szkoły.

 

SKŁADNIKI:

  • ½ szklanka kaszy gryczanej (niepalona, ilość podana przed ugotowaniem)
  • 1 mała cebula
  • kilka kawałków suszonych pomidorów (ok. 5)
  • dwie małe główki brokułu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • przyprawy: sól morska, pieprz cayenne, kurkuma, kminek (wedle upodobań), bazylia, majeranek.
  • 3 łyżeczki siemienia lnianego

 

Ugotuj kaszę gryczaną. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na patelni na oleju kokosowym. Następnie również drobno posiekaj suszone pomidory i pokrój brokuły. W osobnej misce wyłóż ugotowaną kaszę, dodaj przyprawy i siemię lniane. Wszystko zmiksuj blenderem, dodaj kawałki suszonych pomidorów, brokuły i zeszkloną cebulę – wszystko wymieszaj i ułóż w foremki do babeczek.

Piecz ok. 30 min w 180 stopniach.

 

 

22 lutego 2016 / 29 komentarzy

Komentarze do wpisu 29 komentarzy

  • Jula napisał(a):

    Brokuł ugotowany ?

  • gołąbek napisał(a):

    czym mozna zastapic pomidory suszone? bo nie lubię. a siemię lniane? bo mam uczulenie 😀 tak, troche marudna jestem

  • Laura napisał(a):

    Próbowalam zrobić: wychodzi 7 sztuk, to troche malo wydajnie, poza tytm rozwalaly sie i kruszyly, musialam wyrzucic. NIe polecam.

  • m napisał(a):

    2 główki brokułu ? czy różyczki, przy dwóch główkach to jest sam brokuł, tak ma być?

  • Weer napisał(a):

    Ile babeczek wychodzi z jednej porcji?

  • Jola napisał(a):

    To jest właśnie to, czego mi potrzeba. Mój synek będzie zachwycony. Pieczemy w poniedziałek 🙂
    Super stronka. Przepisy w miarę proste i do ogarnięcia. Piękne fotki. No i nie wszystko na słodko. Bardzo dziękuję i pozdrawiam

  • WiktoriaB napisał(a):

    Minimalnie suche z wierzchu, moze trzeba piec krócej. W smaku pyszne. Siemienia lnianego nie mialam, dalam chia i jajko dla pewnosci ze ciasto bedzie się trzymało. U mnie stały parę dni i nadal były dobre. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam! Dzisiaj robię ponownie. Dzięki Aniu za przepis

  • kasia napisał(a):

    głowki brokułu..czy różyczki??????

  • Mama Aga :) napisał(a):

    Czad 🙂 dla matki karmiacej piersia i bedacej dodatkowo na diecie beznabialowej, takie muffiny to niezle urozmaicenie!!

  • Oliwia napisał(a):

    Jakim olejem mogę zastąpić kokosowy, by nie było różnicy w smaku? Obecnie go nie posiadam, a bardzo chciałabym zrobić te muffiny ?

    • kaja napisał(a):

      Ja dałam olej, w którym były suszone pomidory (zalewa ze słoika), a zamiast brokuła dałam seler naciowy i trochę startej marchewki. Pycha!

  • Anna napisał(a):

    Jaka jest wartość kaloryczna?

  • emila napisał(a):

    zrobilam, pyszne 🙂 Aniu, jesli to przeczytasz to daj prosze znac jakie dokladnie bialko stosujesz i gdzie ewentualnie je kupujesz.

  • Ann napisał(a):

    Super! A jak drobno ma być brokuł pokrojony?

  • Dom napisał(a):

    Super! Dzieki za pomysl

  • Dorota napisał(a):

    Kolejny przepis ktory zrobilam z Twojego bloga / rewelacja!!

  • Joan napisał(a):

    Zrobiłam, potwierdzam, są świetne:)

  • monika napisał(a):

    Hej!

    ja mam pytanie ze starej beczki – zaczelam uzywac oleju kokosowego nierafinowanego zamiast kremu do twarzy, nawilzam nim buzie na noc. Zauwazylam jednak, ze stan mojej cery sie pogorszyl, wyskakuja mi pryszcze i pojawia sie ‚kaszka’ na buzi, czy takie sa poczatkowe dzialania tego olejku, czy powinnam przestac go uzywac bo nie jest odpowiedni dla mojej skory?

    • Alicja z Krainy Czarów napisał(a):

      Olej kokosowy sprawdza się do ciała i do włosów. Do cery…hmm… ryzykowne. Poszłabym raczej w olejki i w masło sheam jeżeli zalezy Ci na naturalnym rozwiązaniu…
      Poza tym wydaje mi się (ale moge byc w błędzie) ze warto rozroznic olej kokosowy do celów kuchennych, a ten kosmetyczny. Ten drugi możesz dostać oryginalny z tajlandii np. z dobrych salonach masażu.

  • izka246810 napisał(a):

    Anka kocham cię ,właśnie szukałam przepisu na muffiny z warzywami

  • Ania napisał(a):

    Nie znoszę kaszy gryczanej i jej nie jem w ogóle, ale widzę, ze bardzo zdrowa jest 🙂 Bardzo czuć smak kaszy w tych babeczkach ? Pozdrawiam 🙂

  • Aleksandra napisał(a):

    Mniam wygladaja przepysznie:) Musze koniecznie sprobowac. Pani Aniu a ile kalorii ma taka jedna babeczka?

  • Kasia napisał(a):

    Wygląda pysznie Pani Aniu 🙂 ale aby tak pysznie smakowało to po ile powinnam dodać przypraw?

  • EWA napisał(a):

    To będzie hit u mnie. Pozdrawiam

  • Emilia napisał(a):

    Hm brzmi ciekawie:)

  • Marta K napisał(a):

    To moze byc naprawde bardzo dobre! !

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *