Zapiekanka z warzywami

Nareszcie w domu, po intensywnym wrześniowym czasie 🙂

Stęskniłam się za moimi domowymi, zdrowymi obiadami i nowymi pomysłami kulinarnymi! Tym razem zaserwowałam…Zapiekankę.

Bardzo prosta, ale równie przepyszna zapiekanka. Mąż się zajadał i nie mógł uwierzyć, że zapiekanka może być w zdrowej wersji.

Dodatkowym atutem był smak i tanie produkty. Do tej propozycji użyłam warzyw, aktualnie dostępnych na każdym straganie/ warzywniaku.  Polecam, nie tylko na specjalne okazje:)

Zapiekanka z warzywami 

Składniki:

  • 1 batat średniej wielkości
  • 1 duża cukinia
  • 2 duże pomidory
  • 1 kulka mozzarelli lub 200 g tofu (opcja vege)
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Bardzo dokładnie umyłam cukinię i pomidory, a następnie moczyłam je w sodzie oczyszczonej.

Batata obrałam i pokroiłam razem z cukinią, pomidorami i mozzarellą (tofu) w plastry.

Warzywa ułożyłam naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym, gdzieniegdzie dodając ser. Posypałam przyprawami, skropiłam oliwą z oliwek i piekłam ok 40 minut w 180 stopniach.

Tym razem wyjątkowo połączyłam białko z węglowodanami, dlatego polecam jeść to danie bardzo wolno, dokładnie przeżuwając. Nie popijaj posiłku, aby procesy trawienne mogły poprawnie funkcjonować.

14397906_1290570620977185_807691883_n

13 października 2016 / 43 komentarze

Komentarze do wpisu 43 komentarze

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Udostępnij wpis