Żelazo, a laktoferyna

Dziś chciałabym bliżej omówić działanie laktoferyny (endogenne białko globularne z grupy transferryn) przy niedoborze żelaza. Zanim jednak przejdę do sedna, warto przybliżyć kilka innych ważnych kwestii dotyczących żelaza, jego niedoboru i zaburzenia przyswajalności, a co za tym idzie np. zagrożenia anemią.

Anemia

Anemia (niedokrwistość) to choroba, której nie należy bagatelizować. Łatwo pomylić ją z przepracowaniem i zmęczeniem. Senność, osłabienie, niezdolność do wysiłku, łatwe omdlenia i zasłabnięcia, bladość skóry to tylko niektóre z jej objawów.
Przyczyny anemii są różnorodne, jednak najczęstszą z nich jest brak któregoś z bioskładników niezbędnych do budowy erytrocytów. Te bioskładniki to: żelazo, witaminy B12 i B6, kwas foliowy.
Anemia (niedokrwistość) wynikła  z niedoboru żelaza na tle wadliwego żywienia to około 80 – 90% wszystkich przypadków tej choroby.

Żelazo jest jednym z najważniejszych pierwiastków w organizmie, niezbędnym do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania.
Wiele badań wskazuje na to, że nawet łagodny niedobór żelaza stanowi zagrożenie dla zdrowia. Mimo to dane szacunkowe mówią, że ok. 10% populacji ludzi taki niedobór posiada. Odpowiedzi dlaczego tak się dzieje możemy szukać zarówno w błędach żywieniowych jak i w upośledzeniu wchłaniania i przyswajania żelaza.

Wśród przyczyn bezpośrednich wymienia się:

  • źle zbilansowaną dietę
  • zwiększone krwawienia miesiączkowe
  • intensywne pocenie się (szczególnie w wysokich temperaturach)
  • utratę żelaza w wyniku krwawień z jelit

Niedobory żelaza najczęściej stwierdza się (głównie ze względu na zaburzenie wchłaniania):

  • u niemowląt i małych dzieci
  • u rosnącej młodzieży
  • u kobiet w wieku rozrodczym
  • podczas ciąży
  • u ludzi w podeszłym wieku

Niedobór żelaza częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn.

Do grupy zwiększonego ryzyka złej wchłanialności żelaza, a co za tym idzie występowania niedokrwistości zaliczani są również wegetarianie. Faktem jest, że w diecie wegetariańskiej spożywa się więcej żelaza niż w tradycyjnej diecie. Natomiast przypuszcza się, że zawiera ona głównie słabo przyswajalne żelazo niehemowe, którego wchłanianie modyfikowane jest przez wiele czynników żywieniowych, a zwłaszcza obecność witaminy C. Dodatkowo dieta wegetariańska obfituje w składniki utrudniające przyswajanie tego pierwiastka np. fityniany czy szczawiany.

Laktoferyna
Przy niedoborze żelaza uszkodzona zostaje nie tylko synteza hemoglobiny, ale wielu enzymów biorących udział w przemianach energetycznych i metabolicznych organizmu. Istotnym elementem odpowiedzialnym za przyswajanie żelaza jest laktoferyna. Posiada ona zdolność wiązania, transportu i uwalniania żelaza w komórkach organizmu ludzkiego. Laktoferyna wykazuje ok. 300 razy większe powinowactwo do żelaza niż transferyna. Pomaga zapobiegać niedoborom, uzupełniać jego braki, a co za tym idzie, zapobiega anemii, osłabieniu organizmu, spadkowi odporności. Badania wykazały, że żelazo związane z laktoferyną jest ok. 4 razy efektywniejsze w leczeniu anemii, niż sole żelaza.

Laktoferyna ma także inne zastosowania, w tym antybakteryjne i antywirusowe.

Ogranicza wzrost chorobotwórczych bakterii:
– wiąże wolne żelazo i pozbawia bakterie możliwości przeżycia, bowiem dla większości z nich jest ono konieczne do wzrostu – działanie laktoferyny oparte jest na zjawisku konkurencji o jony żelaza z drobnoustrojami chorobotwórczymi;
– wiąże się bezpośrednio z błoną komórki bakteryjnej, zmienia jej przepuszczalność i w efekcie prowadzi do śmierci komórki.

Badania potwierdziły, że laktoferyna, łagodzi także przebieg i obniża częstość występowania infekcji jelitowych. Jej antywirusowa polega na utrudnianiu łączenia się cząstek wirusa z komórkami organizmu człowieka.

Wskazania:

  • wspomagająco w zapobieganiu niedoborom żelaza w organizmie (anemia)
  • podnoszenie poziomu hemoglobiny we krwi
  • podnoszenie odporności organizmu na infekcje bakteryjne i wirusowe

a ponadto:

  • wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • podwyższa poziom GSH
  • zwiększa witalność organizmu

Dawkowanie: 2 kapsułki na dzień.

Substancja czynna: Laktoferyna 50 mg. Substancje pomocnicze: inulina (błonnik pokarmowy) 250 mg. Skład kapsułki: tlenek tytanu (barwnik kapsułki), żelatyna.

Źródło: dr Zdzisław Kubat

Komentarze 23 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jak długo należy zażywać laktoferyne? Jedno opakowanie ma 12 saszetek, wiec starcza na 6 dni. Czy to wystarczy, czy powinnam sięgnąć po następne opakowanie? Z góry dzięki za odpowiedz.

Ja przy swojej niedokrwistości musiałam się posiłkować suplementacją żelaza. Postawiłam na chelat żelazowy w Chela ferr bio complex i już po miesiącu brania moja morfologia znacznie się poprawiła, a po dwóch miesiącach nie było śladu po anemii i co ważne nie wywołał żadnych skutków ubocznych jak leki na receptę.

Wit am,
Cozy można podac laktoferyne dziecku ktore ma alergie na mleko krowie i caly nabial!

Niestety przy silnej alergi potrafi uczulić 🙁 Mam.dwojke dzieci z alergia na bialo mleka,i strasza córcia przyjmowala bez problemu a mlodszy synek niestey nie mozejej brac. Trzeba uważać i obserwowac dziecko.

przeczytałam jeszcze raz post i nawet wskazane….już mam odpowiedz…

od kilku lat jestem honorowym dawcą krwi i niestety ostatnio wyszło że mam mniej niż 12.5 a dokładnie 12.3 z palca a z krwi 11.6…to automatycznie blokuje mnie do oddania krwi…jestem już na 3 tygodniowej kuracji wspomagającej wzrost hemoglobiny przez metody naturalne(jem dużo mięsa)plus kuracja tabletkami z fe a teraz zapodam sobie Laktoferyne w saszetkach!!!dzięki Aniu z kolejny dobry post…

BZDURA! Dorosły człowiek nie wchłonie laktoferyny!! Wątroba syntetuzuje własną w zależności od potrzeb!! NIe wchłonie jej ponieważ jelito dorosłego człowieka KAŻDE nawet najmnoejsze białko rozkłada na POJEDYNCZE AMINOKWASY! Ogarnij się Ania i zacznij pisać o rzeczach o których wiesz chociaż cokolwiek!!

Witam Pani Aniu, czy mogę podać 6 letniemu chłopcu, ma niedobory żelaza i przez to obniżona odporność?

Jak najbardziej tak

Kobiety w ciąży mają anemię mikrocytarną ze wzgl. na zwiększone zapotrzebowanie Fe, a nie ze względu na mniejsze wchłanianie.
Wegetarianie stosujący zbilansowaną dietę nie są bardziej narażeni na występowanie anemii niż wszystkożercy, wręcz przeciwnie. Polecam przeczytać wyniki badań 😉

Witam serdecznie.
Przez jak długi okres należy pic laktoferynę? Co jaki czas ewentualnie powtarzać jej suplementację? 🙂

Laktoferyna nikomu nie zaszkodzi.
Jednak jeżeli w organiżmie występuję inny problem np. trawienny, proponuję wykonać badanie kału Mikroflorę, aby sprawdzić jakie bakterie występują w organizmie, a jakich brak, wtedy koniecznością będzie dostosowanie indywidualnej terapii probiotykami
Pozdrawiam

Wiedziałam, że mogę zawsze liczyć na twoją radę, DZIĘKUJĘ <3 Każdego dnia pomagasz mi wyznaczyć tą właściwą ścieżkę :* Trzymaj się cieplutko, jesteś niesamowita :3
P.S. PIERNICZKI W PIEKARNIKU ^^

A czy można ten składnik znaleźć w produktach? Staram sie unikać suplementów.

A laktoferynę można kupić w aptece czy to jest w jakichś specjalnych preparatach?

Polecam w saszetkach dopicia.

Mam pytanie co do konkursu świątecznego, czy mając już zakupioną rzecz z Pani sklepu również można wziąć w nim udział?

Szkoda, ale dziękuje za odpowiedź pozdrawiam 🙂