Zimowy krupnik

Któż z nas nie zna krupniku?:) Warto przygotowywać go, szczególnie w okresie zimowym. To jedna z najzdrowszych zup, która rozgrzewa organizm. Jest tania i odżywcza zupa, a co najważniejsze – która krzepi podczas chłodów.
Mój krupnik prócz warzyw i przypraw bazuje na kaszy jaglanej, która jest lekkostrawna, więc doskonała także dla osób mających problemy z wątrobąjelitami, czy trzustką. Zawiera cynk, który jest ważny dla regeneracji organizmu oraz krzem – pierwiastek poprawiający przemianę materii, bardzo istotny w diecie sportowców. Kasza jaglana dostarcza nam dodatkowo żelazo, wapń, potas i witaminy z grupy B. Jest źródłem pełnowartościowego białka.

Polecam krupnik na zimowe przeziębienia, ale także kobietom w ciąży 😉

Krupnik na kaszy jaglanej

Składniki

  • 2 l rosołu/bulionu 
  • włoszczyzna : 4 marchewki, kawałek selera, 2 pietruszki, 1 por
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie.

Ugotuj rosół (przepis tutaj). Wyjmij mięso i warzywa zostawiając jedynie bulion.

Do zupy dodaj kaszę jaglaną, dopraw i gotuj do miękkości. Pokrój warzywa w kostkę, ugotuj je i dodaj do zupy.  

Łatwe? No pewnie!

3 stycznia 2017 / 42 komentarze

Komentarze do wpisu 42 komentarze

  • Monia napisał(a):

    Aniu bardzo ciekawy przepis napewno go wypróbuję.pozdrawiam

  • Kasia napisał(a):

    Wyszło pysznie,od siebie dodałam jeszcze imbir ,który również rozgrzewa i wyostrzył smak,polecam 🙂

  • Lulka napisał(a):

    Jak czesto mozna jesc w tygodniu kasze jaglana?

  • Ewa napisał(a):

    Ugotowac warzywa pokroic w kostke i dodac do zupy.swietnie i zostawic wywar z warzyw w innym garze…..czyli dodac wyjalowione warzywa.a moze by tak jak ktos juz tu pisal dodac warzywa z rosolu.

  • b.b napisał(a):

    przestancie juz dreczyc dusze z tym olejem kokosowym.wystarczy ze jakis pseudoautorytet napisze jakis artykul do pseudogazety i juz wiele osob poddaje w watpliwosc jego zdrowotne zalety.a juz kierowanie pretensji do Ani,jak gdyby byla jego producentka?no ludzie.kazdy na wlasna odpowiedzialnosc stosuje to co mu sluzy.w internecie jest duzo niesprawdzonych informacji.Akurat duzo dietetykow uwaza ze owszem olej zawiera glownie tluszcze
    nasycone,ale ich
    sklad,metabolizm i dzialanie na uklad krazenia jest zgola inny niz zwierzecy

  • Natalia napisał(a):

    Witam! Fajnie byłoby jeśli powstałby post na temat diety dla osób cierpiących na anemię ???? ja sama od 3 miesięcy borykam się z tym problem i chciałabym uzyskać jakieś wskazówki ????

    • b.b napisał(a):

      Przy anemii trzeba porobic podstawowe badania i ustalic z czego ona wynika,poniewaz moze byc tylko objawem kilku groznych chorob.Np krwawien z przewodu pokarmowego albo chorob krwii.Jesli to tylko anemia zwiazana z brakiem zelaza i witamin to polecam zielone koktajle z natki,jarmuzu,salaty zielonej wzbogacone witamina c,ktora warunkuje wchlanianie zelaza.Czyli np kiwi,cytrusy dodac do koktajlu.Jesli jada Pani mieso to polecane jest czerwone mieso np wolowina w towarystwie salatek.pozdrawiam

    • Kasia napisał(a):

      Ja tez anemia. I trudno z tym walczyć :/

  • Atena napisał(a):

    Właśnie zjadłam, przepyszne. Pani Lewandowskiej chodziło oczywiście o pokrojenie i ugotowanie ziemniaków osobno, bo przecież ziemniaków się z rosołem nie gotuje. Pozdrawiam

  • Asia napisał(a):

    Pani Aniu czy olej kokosowy ma wpływ na poziom cholesterolu?Pozdrawiam????

  • atoja napisał(a):

    Ugotowane warzywa z rosolu trzeba pokroic w kostke i jeszcze raz je ugotowac? Trzeba sie zastanowic jak sie pisze sposob wykonania, bo nie kazdy ma jakies doswiadczenie w gotowaniu 😛

  • Monia napisał(a):

    Aniu , ile ma klcal zupka wg przepisu?
    Chętnie wyprobuje ????

  • Daga napisał(a):

    Dlaczego należy dodać kolejne warzywa do bulionu? Czy mogę dorzucić te już uprzednio ugotowane? Bulion + wyjęte z niego warzywa + kasza?

  • Sylwia napisał(a):

    A ocet jablkowy dla smaku czy jak?

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      Ocet jabłkowy to rodzaj kwasu, podczas gotowania mięsa z kośćmi/ rosół/ krupnik itp. powoduje większe wydobywanie się minerałów z kości. Dodatkowo naturalny kolagen 🙂

  • Ula napisał(a):

    Pycha 🙂 zrobię 🙂

  • Iza napisał(a):

    Spróbuję córa nie lubi kaszy może w takim wykonaniu ją przekonam 🙂

  • AgnieszkaR napisał(a):

    czy ocet jest konieczny? jakoś nie mogę się do niego przekonać

  • Agnieszka napisał(a):

    Przepisy bezglutenowe bardzo sie przydadzą. Dziekuje

  • Pola napisał(a):

    Aniu napisz proszę co jesz przed i po basenem ! 🙂

  • Paulina napisał(a):

    Droga Aniu,
    Mam 12 lat i od jakiegoś czasu bardzo zaczęłam zwracać uwagę na to co jem i ile jem. Trenuję taniec mam bardzo dużo treningów, które dochodzą nawet do 8 godzin dziennie, więc to co jem ma duże znaczenie do mojej kondycji i wytrzymałości. Od ostatniego czasu dzięki Tobie zainteresowałam się też karate, mam nawet Twoją płytę karate cardio, bo na cardio military jeszcze nie jestem gotowa. Dzięki Twojej motywacji chętnie dążę do wymarzonego celu. Chciałabym Ci bardzo podziękować za zaangażowanie w to co robisz.
    Miłego dnia i uśmiechu na twarzy!

  • Marta napisał(a):

    Mam pytanie z innej beczki. Kiedy będzie dostępna aplikacja diet na telefony?

  • Maria Żołędź napisał(a):

    Droga Aniu pisze do Ciebie, z pytaniem, jakie ćwiczenia polecasz wykonać na ból kości ogonowej ?

    • Anna Lewandowska napisał(a):

      polecam ćwiczenia stabilizujące, ćwiczenia na mm. głębokie oraz jedno z moich ulubionych ćwiczeń – koci grzbiet

      • Maria Żołędź napisał(a):

        Bardzo dziękuje, faktycznie wypróbowałam i od razu bóle ustały, pozdrawiam i życzę dużo uśmiechu na Pani twarzy, noi i jeszcze oczywiście zdrowia 😉 !

        • Maria Żołędź napisał(a):

          I mam maleńką prośbę czy mogłaby Pani pozdrowić od mojej córki Zosi Pani męża i przekazać mu, że jest jego wielką fanką !? Pozdrowienia z Poznania <3

  • Asiek napisał(a):

    Ostatnio wróciłam do zup i kremów więc przepis się przyda, Ania zastanawiam się czy używasz mikrofalówki?

  • Agnieszka napisał(a):

    Za to ja nie lubię kaszy jaglanej ale dla zdrowie potrafię się przełamać. ????

    • Martita napisał(a):

      A gryczana nie palona ?

      • Anna Lewandowska napisał(a):

        Kochani nie pytajcie mnie ciągle czy m co zastąpić, jeśli lubicie eksperymentować jak ja, próbujcie pod siebie.
        Tutaj podałam przepis na krupnik z kaszy jaglanej, a pytanie o kaszę gryczaną. 🙂

        Pozdrawiam

        • Jola napisał(a):

          Oczywiście że można zastąpić kasze jaglaną kaszą gryczaną . Zupa jest pyszna i zdrowa.

          • Martita napisał(a):

            Ja nie pytalam Ciebie Aniu czy mogę zastąpić kasze jaglaną gryczaną ( no to oczywiste dla mnie) tylko pani wcześniej napisala że nie lubi jaglanej więc to było do niej, że może gryczana:-)

      • Ula napisał(a):

        Krupnik da się zrobić z różnych kasz. Ja ostatnio pozbywając się resztek ugotowałam pyszny z ryżem i komosą różową.

  • MiejskoWiejsko napisał(a):

    Nigdy nie lubiłam krupniku, ze względu na kaszę jęczmienną, która pływała w środku. Zachęciłaś mnie do odczarowania tego dania 😉 Wypróbuję z kaszą jaglaną 😉

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *