Żółta zupa curry

Słoneczna, pełna smaków i aromatów ze Wschodu i zdrowa! Dużo składników, a każdy dodaje swoje zalety i oddaje energię. Warto! 🙂

Przygotowanie:

Poddusiłam na maśle cebulę i czosnek  – około 5 minut. Dodałam pastę curry oraz kurkumę i dusiłam jeszcze chwilę. Do garnka z bulionem dorzuciłam soczewicę i ziemniaki, doprowadziłam do wrzenia. Gotowałam na małym ogniu przez 20 minut. Dodałam mleko kokosowe i gotowałam chwilkę. Dodałam resztę przypraw i  sos tamari.

Na zdrowie! 🙂

Komentarze 14 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zamiast znaków zapytania,powinny być emocji! nie wiem, dlaczego się tak wygenerowano!

Jestem tu pierwszy raz. Warto. Droga Aniu – proszę o więcej przepisów dla ludzi z “popsutym” kręgosłupem (jak ja). To niestety wina siedzenia przy kompie. Pozdrawiam

Czekałam na taką właśnie jesienno-zimową zupę 🙂 Kiedyś próbowałam podobnej z podduszaną czerwoną cebulą i dodatkiem liścia laurowego, potem zgubiłam przepis i próbowałam odtworzyć. Ten który zamieściłaś jest super, dziękuję 🙂

Właśnie zaczynam sezon na zupy po dość długiej przerwie. Dzisiaj gotuję zupę carry z tego przepisu i jestem bardzo ciekawa jak będzie smakowała 🙂

Aniu czy Ty używasz może urządzenia Termomix? Czy Twoje przepisy można przyrządzać w nim?Czy może pojawią się przepisy, żeby użyć termomix’a?
Pozdrawiam

czasami używam, chocby do koktajli czy wyrabiania ciast słodkich jak i ciasto na chleb 🙂
jak najbardziej moje przepisy można wykonywać w termomixie – zupy kre, koktajle, dania na parze, ciasta, chleb, ciasteczka, kulki mocy, power batony itp.
Pozdrawiam

Na taką odpowiedź liczyłam 😉
Najnowszą książkę już mam, więc przyszedł czas na pichcenie!
Dzięki za motywację,pomoc w poznaniu siebie i zmienianie się na lepsze :-* super bąbeczka z Ciebie ????

Przepraszam, miało być super babeczka 😉

mmmm… Pysznie to wygląda! Moja ulubiona wersja curry to danie Panang – z kaffirem i groszkiem cukrowym – pycha! Muszę zrobić.. 🙂