attachment

Zupa krem z pomidorów z odrobiną pieczonych kasztanów

Mam kilku kulinarnych faworytów, bez których nie wyobrażam sobie jesiennego i zimowego sezonu. Jednym z nich są jadalne kasztany. Uwielbiam w każdej postaci – czy to w potrawach, pieczone w piekarniku, czy nawet w postaci mąki 🙂

Prócz niepowtarzalnego smaku, zawierają ważne dla organizmu minerały: potas, magnez i wapń. oraz dużą dawkę witaminy C. Są doskonałym źródłem węglowodanów dla sportowców i dostarczają energii dla aktywnych.

Czy warto wzbogacić o nie jadłospis? Warto:) Dziś wzbogacimy nimi krem z pomidorów.

 

Najprostsza zupa krem z pomidorów z odrobiną pieczonych kasztanów 

Składniki:
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 3  ząbki czosnku
  • 6 szklanek posiekanych pomidorów (ok. 1,5 kg)
  • 1 garść kiełków
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki bazylii, oregano i tymianku
  • opcjonalnie 1 łyżkę tamari sosu
  • kilka pieczonych kasztanów
Sposób przygotowania:
Sparzyć pomidory w gorącej wodzie.  Posiekać drobno cebulę i czosnek i zeszklić je na patelni. Dodać pokrojone pomidory i przyprawy. Gotować pod przykyciem ok. 25 minut, po czym zmiksować blenderem i doprawić do smaku.
Przełożyć do miseczki, dodać kiełki i pokruszone kasztany.
attachment
9 stycznia 2017 / 12 komentarzy

Komentarze do wpisu 12 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *