Zupa krem z pomidorów z odrobiną pieczonych kasztanów

Mam kilku kulinarnych faworytów, bez których nie wyobrażam sobie jesiennego i zimowego sezonu. Jednym z nich są jadalne kasztany. Uwielbiam w każdej postaci – czy to w potrawach, pieczone w piekarniku, czy nawet w postaci mąki 🙂

Prócz niepowtarzalnego smaku, zawierają ważne dla organizmu minerały: potas, magnez i wapń. oraz dużą dawkę witaminy C. Są doskonałym źródłem węglowodanów dla sportowców i dostarczają energii dla aktywnych.

Czy warto wzbogacić o nie jadłospis? Warto:) Dziś wzbogacimy nimi krem z pomidorów.

 

Najprostsza zupa krem z pomidorów z odrobiną pieczonych kasztanów 

Składniki:
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 3  ząbki czosnku
  • 6 szklanek posiekanych pomidorów (ok. 1,5 kg)
  • 1 garść kiełków
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki bazylii, oregano i tymianku
  • opcjonalnie 1 łyżkę tamari sosu
  • kilka pieczonych kasztanów
Sposób przygotowania:
Sparzyć pomidory w gorącej wodzie.  Posiekać drobno cebulę i czosnek i zeszklić je na patelni. Dodać pokrojone pomidory i przyprawy. Gotować pod przykyciem ok. 25 minut, po czym zmiksować blenderem i doprawić do smaku.
Przełożyć do miseczki, dodać kiełki i pokruszone kasztany.
attachment
9 stycznia 2017 / 13 komentarzy

Komentarze do wpisu 13 komentarzy

  • jowitaa napisał(a):

    Uwielbiam krem z pomidorów więc na pewno się skuszę 🙂 Nie przepadam tylko za kasztanami, więc może ma Pani jakąś ciekawą propozycję co zdrowego można dorzucić na talerzu do kremu ? 🙂 Pozdrawiam 🙂

  • Iwona napisał(a):

    Z tym, że pomidory o tej porze roku są fatalne, przynajmniej ja nie mogę znaleźć smacznych, czuć je plastikiem:) nie wiem gdzie Wy kupujecie? a te kasztany, hm hm muszę spróbować , w Rzymie kiedyś jadłam .

  • Judyta napisał(a):

    Aniu, czy sól himalajska jest tak samo zdrowa jak sól morska ?

    • Mart napisał(a):

      wg.mojej wiedzy sól himalajska nie zawiera jodu, w naszym kraju występuje niedobór tego pierwiastka dlatego rezygnacja z soli jodowanej może przyczynić się do problemów z tarczycą,

  • Ania napisał(a):

    Bardzo lubię Pani przepisy i stosuję dietę. To co mi się podoba najbardziej, to zestawy przypraw, które pozwalają osiągać genialne smaki bez sięgania po wegetę. Czy mogłabym prosić o przepis na rosół – w przyszłości na blogu? Czy też rosół jest z jakichś przyczyn niezdrowy ?

  • MiejskoWiejsko napisał(a):

    świetny przepis 🙂 ja od razu pomyślałam, jak mógłby wyglądać krem z dyni z pieczonymi kasztanami 🙂 Co myślisz?

  • Emilia napisał(a):

    Robię bardzo podobną zupę,ale z soczewicą czerwoną i odrobiną kurkumy.Zupy zimą rewelacja,szczególnie w tak mrożne dni!

  • agnieszka napisał(a):

    A można zamienić pomidory na coś innego ponieważ nie lubię zupy z pomidorów…pozdrawiam serdecznie ????

  • ElaS napisał(a):

    Witam,
    Czy zamiast „świeżych” teraz zimą pomidorów można użyć tych z puszki?
    Pozdrawiam ????

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *