Zupa szparagowa

Sezon na szparagi nie jest długi, korzystajmy więc z dostępności tych warzyw, póki możemy.

Warto, bo szparagi są bardzo zdrowe – zawierają kwas foliowy, potas i sód, fosfor i magnez, witaminy C, A i z grupy B, pożyteczne aminokwasy. Działają oczyszczająco, moczopędnie. Szparagi oczywiście dostarcza nam sporo błonnika. Najłatwiej zachować wszystkie składniki odżywcze w szparagach zielonych, bo nie wymagają obierania.

Postanowiłam zrobić zupę ze szparagami :).

Podsmażyłam cebulę, pory i czosnek. W garnuszku podgotowałam szparagi. Dorzuciłam do szparagów przyprawy oraz białe warzywa. Chwilę dusiłam wszystko. Zmiksowałam całość.

I wtedy zadzwonił telefon i musiałam zająć się niespodziewanymi obowiązkami. Kiedy wróciłam do kuchni zupa była chłodna i …pyszna ! Dodałam więc do niej kozi jogurt i podałam na zimno :).

Smacznej wiosny !

Komentarze 30 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Hej! co to znaczy w garnuszku przygotowalam szparagi? czy mozna to sprecyzowac? ile wody itp?

Białe warzywa, to znaczy co wtym przypadku? To co mamy pod ręką w domu? Pozdrawiam.

Zupa dobra, ale musiałam doprawić gałką muszkatułową (polecam) ponieważ była zbyt mało intensywną. Uważam, ze z białych szparagów jest smaczniejsza. Czekamy na więcej przepisów. P.S. coraz częściej tu zaglądam :)))

Właśnie dzis robiłam zupkę.Muszę powiedzieć że była przepyszna rodzinka sie zajadałA.Dziękuję Aniu za ten przepis

Zupa pysznaaaaaaaa!!!
od momentu kiedy zacZelam sledzic Twojego bloga uwielbiam robic jedzonko nie tylko dla siebie :)) dziekuje za dawke motywacji kazdego dnia! Uzaleznilam sie doslownie od tego blogaaaaa :))) pozdrawiam i zycze samych sukcesow :)))

A ja trochę zmodyfikowałam recepturę – zamiast zielonych szparagów użyłam białych, zamiast jogurtu koziego – jogurt grecki, a na koniec całość posypałam koperkiem. Zupa super 🙂

własnie jem ten krem. jest pyszny <3 to pierwszy przepis z Twojego bloga, który wykorzystałam u siebie, ale teraz już wiem, że na pewno nie ostatni :))

pozdrawiam 😉

Błagam, błagam o odpowiedź, albo o post na temat walki z za wysokim cholesterolem!

Aniu, co sądzisz o kwasie chlebowym? Czy powinno się go pić, jeśli tak, to jak często? Pozdrawiam serdecznie! 🙂

@Gnuttela
Z Mc Donald’s to mogą dzwonić raczej do zawodników sumo. Pomimo większości “zmielonego czegoś ” ktore tam serwują, masę pieniędzy przeznaczają na sponsoring małych sportowców. Jednak ja, raczej tam nie uczęszczam.
A zostać twarzą reklamową, to nie zawsze znaczy “kasa za nic”. Są projekty które mogą przynosić korzyść obu stronom;)))

Aniu odpowiadaaj naa pytania , to chyba na tym polega również ten blog. 🙂 Pozdrawiam ! Miłego weekendu 🙂

Mam pytanie nie jest ono na właściwy miejscu ale bardzo prosze o odpowiedź. Mam refluksu i nadzerki biorę lek na czczo i zastanawiam sie czy mogę pic wodę z cytryna?bardzorosze o odpowiedz. Pozdrawiam!

Jeśli masz refluks i inne atrakcje, polecam skorzystać z rad zapisanych w książce “Dieta Stwórcy” napisanych przez dr Rubin. Czytałam recenzje w Magazynie Cel, napisaną przez kobietę, która miała właśnie refluks i po zastosowaniu porad jest zdrowa. Cytryny są tam zalecane. I jagodowe o ile pamiętam

Ja raz mam ten sam problem. Napisze komentarz i po jakim czasie nie jest publikowany. Wybierane sa komentarze?

No właśnie, dlaczego? Zwłaszcza te bardziej krytyczne… Troszkę dystansu nie zaszkodzi:-)

Ann mowisz ze zdrowe odzywianie jest tanie ale gdy widze jakie ty czasami przepisy umieszczasz ( nie mowie o tym ) to lapie sie za glowe co to sa te nasiona chia? gdzie mozna je kupic? Ja mieszkam na wsi wiec nie mam dostepu do takich skladnikow. Nie chce cie krytykowac bo uwazam ze jestes piekna i madro dziewczyna 🙂

pytanie zupelnie z innej beczki ciagle ktos pisze o jakims siemie iniane co to wogule jest 🙂

To Ty możesz mieć jakieś niespodziewane obowiązki? Dzwonili z Mc Donalda czy zostaniesz ich twarzą reklamową?

dawno sie tak nie usmialem xD

Mam pytanie z innej beczki
Jeśli jestem zmuszona wybierać miedzy produktem który zawiera cukier powiedzmy na 3 miejscu w składzie, a takim który zawiera słodzik typu aspartam czy sukraloza, ale na końcu składu, co będzie lepszą opcją?

Super! Akurat kupiłam dziś piękne zielone szparagi. To już wiem, co na kolację. 🙂 Ze względu na pogodę zupa będzie na ciepło.

Zrobiłam! Pyszna! Tak smakuje wiosna. 🙂