IMG_6530

Zupa zdrowia! Postawi na nogi

Przeziębienie? Katar? Twoje dziecko miewa problemy trawienne? Ból brzuszka?

Mam dla Ciebie przepis na zupę z AMARANTUSEM, która stawia na nogi. Zawsze stosuję ją w momentach osłabienia.

Nasiona amarantusa są  źródłem łatwo przyswajalnego białka, które jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera aminokwasy egzogenne jak np. metioninę, lizynę, tryptofan. Amarantus to także wiele cennych składników mineralnych: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez. Spora ilość błonnika równoważy cholesterol oraz oczyszcza przewód pokarmowy. Amarantus dostarcza nam też związki opóźniające starzenie (skwaleny), oraz antyoksydanty. Dzięki dużej zawartości żelaza sprawdza się przy leczeniu anemii, zalecany jest również w diecie kobiet ciężarnych. Zjedzenie jednego posiłku z amarantusem zaspakaja nasze dzienne zapotrzebowanie na żelazo.

 

Zalecany jest dla sportowców!

 

 

IMG_6529

 

 

Zupa amarantusowa na magicznym rosole 


Składniki:

  • 1 szklanka nasion amarantusa
  • 1 ugotowana marchewka z rosołu
  • 
300 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • przyprawy: pieprz cayenne, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, tymianek, imbir
  • 2 łyżki roślinnej śmietany np ryżowa lub mleko kokosowe

 
Sposób przygotowania:
Nasiona amarantusa gotowałam w rosole ok 20-25 minut na średnim ogniu. Dodałam rozgrzewające przyprawy oraz śmietanę roślinną i olej. 
Podałam z ugotowaną marchewką.

Rada: zupa robi się szybko gęsta, dlatego możesz dodać więcej rosołu lub wody.

 

ZDROWIA!

 

 

IMG_6539

 

 

12 marca 2016 / 14 komentarzy

Komentarze do wpisu 14 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Udostępnij wpis