Żurawina LIO Shake

Liofilizowana żurawina w proszku to swego rodzaju koncentrat, który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż jej świeży odpowiednik.

 

Żurawina należy do rodziny wrzosowatych, której naturalnym środowiskiem są kwaśne tereny wilgotne.

Od dawna ceniona jest za swoje działania dobroczynnie wpływające na organizm. Jest cierpka w smaku, co związane jest z wysoką zawartością kwasu jabłkowego, cytrynowego oraz witaminą C.

Owoc ten jest dobrym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Żurawina jest bogactwem przeciwutleniaczy wpływających korzystnie na zdrowie,
m.in. chroniąc nasze DNA przed stresem oksydacyjnym, a dzięki zawartości kwercetyny może także wpływać na zmniejszenie nieprzyjemnych objawów alergii.

Zawarta w niej miedź wspomaga tworzenie kolagenu, usprawnia metabolizm żelaza oraz umożliwia prawidłową syntezę melaniny, która chroni skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV. Ze względu na dużą zawartość garbników wykazuje ona działanie przeciwbakteryjne, a wysoka zawartość witaminy C wspiera syntezę kolagenu oraz  wpływa pozytywnie na odporność organizmu.

Związki antybakteryjne dostarczane do organizmu wraz z żurawiną chronią przed rozwojem oraz przyleganiem do nabłonka bakterii w drogach moczowych, zapobiegając ich zakażeniom. Wykazuje ona także działanie przeciwgrzybicze.

Dodatkowo, związki zawarte w tym owocu ograniczają powstawanie płytki nazębnej oraz hamują namnażanie się bakterii w jamie ustanej.

Żurawina stanowi także źródło błonnika, wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

W jej składzie znajdziemy także składniki odżywcze takie jak witamina E, potas, mangan, fosfor, magnez oraz jod wspomagający pracę tarczycy.

 

Liofilizacja jest procesem polegającym na bezpośrednim usunięciu wody z uprzednio zamrożonego produktu, przy jednoczesnym pominięciu stanu ciekłego. Podczas gdy standardowe suszenie przeprowadzane jest przy użyciu wysokiej temperatury niszczącej znaczną część wartości odżywczej produktu, zastosowanie liofilizacji pomaga zachować większość witamin, składników mineralnych, enzymów, itp. zawartych w świeżym produkcie. Produkty liofilizowane mają także zbliżony kolor, kształt oraz smak do produktu świeżego. Obecnie, liofilizacja jest jedną z najlepszych metod konserwowania żywności, która nie wymaga dodawania żadnych sztucznych składników.

Gotowy wyrób posiada jedynie od 1 do 2 % wody, co sprawia, że jest bardzo lekki i doskonale sprawdzi się jako przekąska np. w podróży.

29 maja 2016 / Brak komentarzy

Możesz skomentować mój wpis jako pierwszy!

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Udostępnij wpis