Moje 12 sposobów na wzmocnienie organizmu przed wirusami

Moje 12 sposobów na wzmocnienie organizmu przed wirusami

Czy wiesz, że wiele produktów i składników pokarmowych może pobudzać układ odpornościowy do walki z przeziębieniem? Poznaj moje sposoby walki z wirusami i dowiedz się jak skutecznie poradzić sobie z infekcją. Nie czekaj, aż dopadnie Cię przeziębienie. Zacznij działać już dziś!

  1. Napar z imbiru z cytryną

Imbir od wieków stosowany  jest w leczeniu przeziębień. Wykazuje on właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Imbir działa również przeciwbólowo i przeciwgorączkowo.

Sposób przygotowania:

Do jednej szklanki gotującej się wody dodać świeży, utarty bądź pokrojony w kosteczkę korzeń imbiru (na 1,5 litra wody – 10 dkg). Gotować około 20 minut (imbir w proszku należy gotować około 3 minut). Ciepły napój z dodatkiem plasterka cytryny należy pić codziennie, najlepiej małymi łyczkami.

2. Kąpiel w skrzypie polnym

Kąpiel w skrzypie polnym zalecam szczególnie osobom ze skłonnościami do infekcji grzybiczych i wirusowych skóry. Daje ona również dobre rezultaty w detoksykacji zatruć metalami ciężkimi.

Sposób przygotowania:

Garść skrzypu namoczyć w zimnej wodzie na około 8 godzin. Następnie zagotować i przecedzić do wanny. Dolać ciepłej wody i zażywać kąpieli przez 20-30 minut. UWAGA! Kąpiel nie może być za ciepła!

3. Kąpiel w chlorku magnezu

Kąpiele magnezowe są skutecznym źródłem dostarczania magnezu do organizmu. Chlorek magnezu jest ponadto szeroko stosowany w leczeniu wielu schorzeń. Wspomaga także układ odpornościowy w walce z chorobami zakaźnymi.

Sposób przygotowania:

Napełnij wannę gorącą wodą. Dodaj 1 szklankę chlorku magnezu. Kąpać się około 20-30 minut.

4. Syrop z cebuli i czosnku 

Zarówno czosnek, jak i cebula są skutecznym sposobem w walce z infekcją. Oba warzywa skutecznie pobudzają odporność organizmu. Posiadają również właściwości neutralizacji wirusów odpowiedzialnych za rozwój grypy i przeziębienia.

Sposób przygotowania:

Obierz i pokrój w plasterki 2 cebule i kilka ząbków czosnku. Plastry cebuli  i czosnku układaj warstwami w słoiku, jednocześnie polewając je miodem. Odstaw na kilka godzin aż cebula puści sok. Następnie zlej syrop. Gotowy syrop można przechowywać w lodówce kilka dni. Dziennie podawaj 2 łyżeczki syropu.

5. Ciepły złociste latte, czyli: mleko kokosowe, cynamon, kardamon, kurkuma i miód

Dzięki odpowiednio dobranej mieszance przypraw to latte nie tylko Cię rozgrzeje, ale również skutecznie pobudzi organizm do walki ze szkodliwymi patogenami.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj 1 szklankę mleka kokosowego, 1 łyżeczkę cynamonu i 1 łyżeczkę kardamonu. Całość gotuj na małym ogniu. Następnie zblenduj, tak aby mleko się spieniło i dodaj łyżeczkę pasty z kurkumy. Do takiego napoju dodaj jedno espresso i 1 łyżkę miodu.

6. Szot kurkumowy z imbirem, pieprzem cayenne i cytryną

Kurkuma to jedna z moich ulubionych przypraw. Jak wynika z licznych badań wykazuje ona właściwości przeciwzapalne. Pieprz cayenne, dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny, łagodzi objawy przeziębienia i jednocześnie wykazuje działanie     przeciwbólowe. Cytryna natomiast to doskonałe źródło witaminy C, która skutecznie wspomaga układ odpornościowy. Spróbuj i skutecznie pozbądź się infekcji!

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę, dodać imbir, pieprz cayenne i kurkumę. Wymieszać. Odstawić na chwilę pod przykryciem. Dodać łyżeczkę miodu (nie do wrzątku) i plasterek cytryny.

7. Jaglanka z masłem klarowanym Ghee, jabłkiem, bakaliami, cynamonem, goździkami, wanilią.

Jest to idealny przykład rozgrzewającego śniadania, przeznaczonego dla osób, które łapie przeziębienie. Nie daj się! Pamiętaj, że zdrowa dieta to najlepsze lekarstwo!

Sposób przygotowania:

¼ szklankę kaszy jaglanej ugotuj dzień wcześniej według instrukcji na opakowaniu. Przed gotowaniem przepłucz ją 1-2 razy pod bieżącą, zimną wodą. Ugotowaną dzień wcześniej kaszę, możesz lekko podgrzać. Rodzynki (np.  jagody goji) namocz w gorącej wodzie i odstaw na 15 min. Dodaj miód, masło klarowane ghee,  i przyprawy. Całość wymieszaj. Jabłko pokrój w kostkę. Wymieszaj jaglankę z jabłkiem i bakaliami.

8. Pieczony banan z cynamonem, imbirem, kardamonem, cukrem kokosowym

Bardzo proste danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również dzięki odpowiednio dobranym składnikom mobilizuje układ odpornościowy do walki z wirusami.

Sposób przygotowania:

Dwa banany pokrój w plasterki. Posyp 1 łyżeczką cynamonu, 1 łyżeczką kardamonu, 1 łyżeczką wanilii, 1 łyżeczką imbiru i  1 łyżeczką cukru kokosowego. Piec około 20 minut w 180oC.

9. Rosół energetyczny by Ann

Najlepszym moim sposobem na przeziębienie jest zjedzenie gorącego rosołu. Ta zupa nie tylko rozgrzewa organizm, ale również z doświadczenia wiem, że pomaga zwalczyć pierwsze objawy infekcji.

Sposób przygotowania:

Do 2-3 l wrzątku dodać: ½ łyżeczki tymianku i ¼ łyżeczkę kurkumy, około 1 kg dobrego mięsa (kogut wiejski, perliczka, bażant, młoda wołowina, cielęcina, dziczyzna, kości), 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego, ½ łyżeczki kminku. Całość gotować ok 4-5 h na małym ogniu. Dodać: 3 średnie marchewki, 1 pietruszkę, 1 dużą cebulę, seler naciowy (jedna łodyga), 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki imbiru, szczyptę pieprzu cayenne, 1 listek laurowy, 4 ziela angielskie i sól do smaku. Następnie schłodzić rosół i zebrać tłuszcz. Rosół podawać  najlepiej z kaszą jaglaną gotowaną na wodzie, można też spożywać z gotowanymi ziemniakami  lub kuskusem.

10. Kotleciki kurkumowo- marchewkowe

Dzięki obecności chili i kurkumy ta potrawa może  okazać się być bardzo skuteczna w walce z przeziębieniem. Wyniki dotychczasowych badań sugerują, że osoby spożywające kurkumę i chili rzadziej zapadają na ostre choroby zapalne układu oddechowego.

Sposób przygotowania:

Do 1½ szklanki marchewki pokrojonej w talarki i podgotowanej dodaj 50 g mąki kokosowej, 3 łyżki nasion chia, szczyptę chilli, soli, tymianku, kuminu i kurkumy. Wszystko zmiksować. Piec 55 minut w 180oC.

11. Tarty chrzan

Chrzan posiada wiele leczniczych właściwości. Jednak mało kto o nich wie. Jest to naturalne lekarstwo w walce z przeziębieniem, katarem i problemem z zatokami. Przygotuj samodzielnie w domu tarty chrzan i okryj jego niezwykłe działanie.

Sposób przygotowania:

Obierz i zetrzyj na tarce 2 korzenie chrzanu. Starty chrzan pokrop sokiem z cytryny. Całość dopraw szczyptą soli i cukru, Całość dokładnie wymieszaj i zjedz. Można wymieszać z łyżką masła klarownego.

12. Okład ze smalcu gęsiego

Leczenie naturalnymi metodami, opartymi na przepisach naszych babć, staje się coraz bardziej popularne. Jedną z takich metod jest okład za smalcu. Pomoże Ci on w walce kaszlem.

Sposób przygotowania:

Nałóż smalec gęsi na klatkę piersiową i powoli wsmaruj w skórę. Przykryj pergaminem i owiń ręcznikiem.

A Wy jakimi przepisami leczycie swój organizm?

 

Literatura:

 

  1. Chang JS, Wang KC, Yeh CF, Shieh DE, Chiang LC. Fresh ginger (Zingiber officinale) has anti-viral activity against human respiratory syncytial virus in human respiratory tract cell lines. J Ethnopharmacol. 2013;145(1):146-151.
  2. Liu Q, Meng X, Li Y, Zhao CN, Tang GY, Li HB. Antibacterial and antifungal activities of spices. Int J Mol Sci. 2017;18(6). pii: E1283.
  3. Marzocco S, Calabrone L, Adesso S, Larocca M, Franceschelli S, Autore G, Martelli G, Rossano R. Anti-inflammatory activity of horseradish (Armoracia rusticana) root extracts in LPS-stimulated macrophages. Food Funct. 2015;6(12):3778-3788.
  4. Serafini M, Peluso I. Functional Foods for health: The interrelated antioxidant and anti-inflammatory role of fruits, vegetables, herbs, spices and cocoa in humans. Curr Pharm Des. 2016;22(44):6701-6715.
  5. Vazquez-Prieto MA, Rodriguez Lanzi C, Lembo C, Galmarini CR, Miatello RM. Garlic and onion attenuates vascular inflammation and oxidative stress in fructose-fed rats. J Nutr Metab. 2011;2011:475216.

Komentarze 20 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu przepisy są pyszne jak dobrze żetakie osoby się rodzą 😉

łyżka smalcu (nie solony!) + roztarty ząbek czosnku – natrzeć piersi, plecy i stopy na noc.

Taki przepis dostałam podczas wizyty we Władimirze w Rosji gdy moja 5 letnia córka podczas podróży dostała zapalenia oskrzeli.
Rano po pierwszym smarowaniu była zdrowa. Babuszka powiedziała że to sposób z Syberii.
Jedynie trzeba potem dobrze umyć ręce, żeby nie potrzeć rękami oczu.

Ja polecam tzw. Gałganek Aliny, przy pierwszym katarze, bólu gardła rozdrobniony czosnek zawinięty w gazę zostawiamy na noc w pokoju. Trzeba jedynie uważać aby nie uczuliło! Więc test przed cała nocą koniecznie!
Działa antybakteryjne. U nas szybko zastosowany sprawia że kataru nie ma następnego dnia.

Jestem niezwykle zaciekawiona punktem dotyczącym kąpieli z chlorkiem magnezu. Proszę o podanie źródła naukowego , z którego wynika, że związek ten przenika przez skórę ? ? ? Pozdrawiam

Jest jeszcze jeden stary sposób – gorące mleko z masłem, czosnkiem i miodem. Mało smaczne ale skuteczne, wypić i pod kołdrę.

Właśnie dzisiaj wygonili mnie z pracy na krótki urlop żeby się wykurować i na Instagramie wyświetlił mi się Twój post. Siedzę pod kocem z kubkiem gorącej herbaty z rumiankiem, imbirem, cytryną i miodem. Dzięki Twoim podpowiedziom już wiem co zjem i wypiję jutro na śniadanie – latte i jaglanka. No i syrop z cebuli i czosnku już też nastawiony. Zmasowany atak – w piątek egzamin w pracy, muszę być zdrowa ????

na wzmocnienie organizmu świetna jest kurkuma. Działa nie tylko na układ odpornościowy, ale też wspomaga mnóstwo innych funkcji organizmu. Nie tylko dodaje ją do wielu potraw, ale jeszcze zaczęłam brać kapsułki herbaya z kurkumą. I jak dotychczas choroby mnie omijają

Serdeczne dzięki Aniu za złote rady dla lepszej odporności ^^ Właśnie leżę pod pierzynką przez niespodziewaną gorączkę.. 🙁 Liczę że sen + twoje propozycje pro zdrowotne postawią mnie na nogi. Na co dzień odżywiam się bardzo zdrowo, mnóstwo warzyw itd., ale za krótko śpię (4,5-6h) i to jest wg mnie przyczyna choroby.

Przyda się szczególnie teraz, kiedy chcemy zakładać lżejsze kurtki i nie patrzymy, że jest tak zimno

Hej Aniu, rewelacyjne przepisy, Dziekuje za pomoc bo Wlasnie jestem chora 😉 Pozdrawiam

Bardzo ciekawe sposoby na wzmocnienie organizmu. To musi być uczta dla zmysłów!

Aniu a co sądzisz o podawaniu do picia naparu z imbiru tak profilaktycznie kilka dni w tygodniu dla półtorarocznego dziecka?

Aniu a słyszałaś o jedzeniu zmielonej skorupki jaja kurzego? Możesz się odnieść do tego tematu?please

Sama skorupka nic nie da. Wapno, które się w niej znajduje, jest przyswajalne przez organizm dopiero np. z sokiem z cytryny. Czyli dobrze umyte i wysuszone skorupki mielę. Wsypuje 1-2 łyżeczki do szklanki i do tego wyciskam sok z połowy cytryny (uwaga: to trochę rośnie). Odstawiam do lodówki. Po dwóch, trzech dniach zjadam łyżeczkę dziennie. Osoby, które zażywają leki na czczo na tarczycę, nie powinny tego spożywać rano. Pozdrawiam, Teresa

stosuję prawie wszystki 🙂 i działa, od 6 lat (tyle mieszkam z dala od Mamy <3 ) nie dostałam nawet kataru!

Witam 🙂
Moim zdaniem działanie skierowane wyłącznie na eliminacje zakażeń wirusem, bakterią, grzybem czy pasożytem jest nieefektywne, jeśli w tym samym czasie nie pozbawi się ich właściwego środowiska na którym mogą się rozwijać. Dlatego warto się zastanowić dlaczego jedna osoba ma te bakterie a druga nie. Jeśli nie pozbawi się środowiska można zapomnieć o leczeniu przyczyny, a można to osiągnąć dzięki :
– regulacji układu nerwowego
– regulacji układu hormonalnego
– wyrównaniu balansu kwasowo-zasadowego
– dotlenieniu organizmu
– wyregulowaniu niskiego poziomu kwasu żołądkowego
– odbudowie mikroflory bakteryjnej
– oczyszczeniu i stymulacji organów wydalniczych
Powyższe cechy powodują kumulacje toksyn, namnożenie się próbujących się uporać z nimi wirusów i bakterii oraz rozwój pleśni, a w następstwie chorobę. Produkty jak czosnek itp. oczywiście mogą dać poprawę komfortu życia, jednak nie eliminuje x przyczyn, które doprowadzają do braku równowagi organizmu, nazwanego inaczej “chorobą”.

Niezwykle cenne rady w tym okresie. Gdzie choroba przynosi swe żniwa. Wiadomo sprzyja temu też pogoda. Która w naszym klimacie jest bardzo nieobliczalna. Raz jest zima, później jesień, później znów zima. A zima przechodzi w lato. Wiosny czasami wcale nie ma. Ale według synoptyków ma być jeszcze gorzej. Ale przecież jeszcze nad porami roku nie można zapanować. Mimo wszystko słoneczne pozdrowienia.