Faszerowany bakłażan

Czy wiesz, że bakłażan jest niskokaloryczny?

W jego 100 gramach znajduje się tylko 20 kcal. Jest dobrym źródłem błonnika i poprawia przemianę materii. Duże, bardzo dojrzałe bakłażany bywają gorzkie. Aby pozbyć się goryczki wystarczy pokroić warzywo na plastry, posolić je i odstawić na pół godziny na sito. Po kilku minutach pojawia się sok, który spływając zabiera goryczkę. Pamiętajmy jednak, że smażone plastry bakłażana chłoną bardzo dużo tłuszczu.

Faszerowane bakłażany to dobry pomysł np. na imprezę rodzinną lub spotkanie z przyjaciółmi. Nie tylko pysznie smakują, ale ładnie przystrojone, dobrze i zachęcająco wyglądają. Dziś proponuję wersję z kaszą jaglaną. Wybrałam nieduży młody bakłażan, bez goryczki, z delikatnym miąższem.

Przygotowanie

Kaszę jaglaną ugotowałam w szklance wody i zostawiłam pod przykryciem. Umyłam i pokroiłam część pomidorków, połowę tofu i szczypiorek. Wymieszałam je z kaszą, sezamem, oliwą i przyprawami. Wydrążyłam bakłażan, a jego miąższ dodałam do farszu.  Skorupy bakłażana wypełniłam farszem, ozdobiłam resztą tofu i pomidorków. Piekłam w 180 °C 25 minut. Zamiast świeżych można dać pomidory suszone i dodać awokado.

Mniam!

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu, rewelacyjny przepis! Z braku tofu użyłam trochę mozarelli i wyszło pysznie. Goraco polecam!

Super przepis, wypróbowałam kiedyś podobny.

Ale… kiedy w końcu zrobi Pani schabowego?

A gdzie jakieś mięsko??? Ja nie preferuję tofu w diecie swojej i mojej rodziny. Po co jeść coś w zasadzie bez smaku i to w dodatku soi, która wcale nie jest taka zdrowa dla wszystkich jak to się rozgłasza.

ranyyyyyy… ludzie to jest propozycja..!!! gdzie mieso i gdze mieso….. a czy w kazdym przepisie musi byc to mieso..? czy to samo pytanie zadajesz pod przepisem na owsianke czy jakies ciasto..?

Na pewno wypróbuję. Bardzo lubię takie dania… Moje dzieci też:-)