Bez czarny – właściwości zdrowotne

Kwiaty czarnego bzu mają piękną, biała barwę i bardzo intensywny, duszący zapach, który ja osobiście uwielbiam :). Na okres od maja do czerwca przypada pora kwitnięcia tych niezwykłych krzewów. Czarny bez znajduje szerokie zastosowanie w mojej kuchni. Bardzo często używam zarówno kwiatów jak i owoców ze względu na szereg właściwości odżywczych, zdrowotnych i leczniczych jakie posiadają. Preparaty otrzymywane z bzu wykorzystuję m.in. do leczenia przeziębień i innych chorób przebiegających z gorączką i stanem zapalnym. O wsparcie pracy układu odpornościowego warto zadbać już dziś zapatrując się w kwiaty i owoce dzikiego bzu, a kiedy dopadnie nas infekcja, wspomagać organizm stosując domowe metody leczenia.

 

Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Badania naukowe wykazały m.in. następujące możliwości zastosowania bzu czarnego:

 

  • Leczenie grypy i przeziębień

Ze względu na działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulujące czarny bez z powodzeniem można wykorzystywać w leczeniu przeziębienia czy grypy. Zarówno owoce jak i kwiaty czarnego bzu wykazują właściwości napotne. Ponadto wyciąg z kwiatów bzu czarnego ma umiarkowane działanie przeciwzapalne.

 

  • Leczenie infekcji górnych dróg oddechowych

Napary z kwiatów bzu czarnego mogą być używane jako płukanki przy anginie, w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Preparaty pozyskiwane z bzu czarnego wykazują ponadto działanie wykrztuśne. Za efekt wykrztuśny odpowiedzialne są m.in. obecne w surowcu triterpeny, które drażnią zakończenia nerwowe, powodując zwiększenie produkcji i wydzielania śluzu w drogach  oddechowych i w rezultacie powstanie odruch kaszlu. Natomiast flawonoidy obecne z bzie czarnym powodują rozkurcz oskrzeli i ułatwiają odkrztuszanie.

 

  • Leczenie infekcji dróg moczowych

Tak jak już wspomniałam bez czarny wykazuje właściwości przeciwbakteryjne. Z tego względu preparaty z bzu czarnego można z powodzeniem stosować w leczeniu infekcji dróg moczowych. Preparaty pozyskiwane z bzu powodują zwiększenie diurezy. Sok z czarnego bzu jest również dobrym źródłem witaminy C, która ułatwia walkę z infekcją.

 

  • Unormowanie poziomu glukozy

Przeprowadzone do tej pory badania wykazały, że wyciąg z kwiatów bzu czarnego znacząco zwiększa wychwyt glukozy, jej utlenianie oraz glukoneogenezę. Badania przeprowadzone na modelu zwierzęcym wykazały ponadto, że bez czarny może zwiększać wydzielanie insuliny.

 

  • Obniżenie poziomu cholesterolu

Sok z czarnego bzu może obniżać zarówno poziom cholesterolu całkowitego jak i jego frakcji LDL (,,zły” cholesterol), a tym samym obniżać ryzyko powstania chorób serca.

 

  • Profilaktyka chorób cywilizacyjnych

Owoce i kwiaty bzu czarnego dzięki swoim właściwością antyoksydacyjnym stanowią potencjalnie cenne narzędzie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, takich jak: choroby sercowo-naczyniowe i neurodegeneracyjne.

 

  • Poprawa wyglądu skóry

Czarny bez poprawia ukrwienie skóry i doskonale wpływa na jej kondycję. Wygładza zmarszczki, wybiela piegi, a także łagodzi oparzenia słoneczne. Kwiaty czarnego bzu będą idealnym składnikiem do maseczki, która rozjaśni przebarwienia. Dziki bez idealnie sprawdza się również w walce z cellulitem.

 

Jak widzicie dziki bez może być lekiem na wiele dolegliwości. Należy jednak pamiętać, że niewłaściwie użyty może być toksyczny. Za takie działanie odpowiada sambunigryna obecna w świeżych kwiatach i niedojrzałych owocach. Związek ten wykazuje potencjalne działanie toksyczne powodując podrażnienie przewodu pokarmowego, biegunki i wymioty. Wystarczy jednak zebrany surowiec poddać obróbce termicznej lub wysuszyć, a zagrożenie zniknie.

 

Zastosowanie w kuchni

Czarny bez jest dobrym źródłem flawonoidów, antocyjanów, steroli i witamin. Z tego względu zarówno owoce jak i kwiaty bzu używam bardzo często w mojej kuchni. Mają one bardzo szerokie spektrum zastosowania. Owoców używam do wyrobu soków, dżemów, powideł, marmolad, galaretek i deserów. Z kwiatów przygotowuję natomiast syropy, napoje czy herbatkę.

Zachęcam Was również gorąco do wykorzystania bzu czarnego w swojej kuchni i domowej apteczce. Przetwory z owoców bzu nie tylko świetnie smakują, ale również są bogactwem naturalnych składników odżywczych, ponadto wykazują szereg korzystnych działań prozdrowotnych.

 

Literatura:

1. Abuja PM, Murkovic M, Pfannhauser W. Antioxidant and prooxidant activities of elderberry (Sambucus nigra) extract in low-density lipoprotein oxidation. J Agric Food Chem. 1998, 46: 4091-6.
2. Gray AAM, Abdel-Wahab Y YH, Flatt PPR. The traditional plant treatment, Sambucus nigra (elder), exhibits insulin-like and insulin-releasing actions in vitro. J Nutr, 2000, 130: 15-20.
3. Murkovic M, Abuja PM, Bergmann AR, Zirngast A, Adam U, Winklhofer-Roob BM, Toplak H. Effects of elderberry juice on fasting and post-prandial serum lipids and low-density lipoprotein oxidation in healthy volunteers: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Eur J Clin Nutr. 2004, 58: 244-9.
4. Ulbricht C, Basch E, Cheung L, Goldberg H, Hammerness P, Isaac R, Khalsa KP, Romm A, Rychlik I, Varghese M, Weissner W, Windsor RC, Wortley J. An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. 2014, 11: 80-120.

 

Komentarze 7 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pamiętam, że jak byłam mała, mama dawała mi napary z czarnego bzu. Do dziś pamiętam ten cierpki smak.

Ania! Jestes juz w UK !! A raczej w Bristolu i nie tT ale Twoje produkty!! Oszalałam , zwariowałam i nakupowalam wszystko co było dostępne i teraz właśnie jestem po emergy bar maca&kakao !! Nie tylko pyszne ale i jakie zdrowe! A na tym to polega!
Świetnie , nie poddawaj się w tym co robisz bo jesteś w tym świetna , a zazdrość i hate zawsze będzie towarzyszył ludziom którzy odnoszą sukcesy !
Dzięki

Aniu, ja troszkę z innej beczki: czy możliwe są dolegliwości ze strony układu pokarmowego (biegunki, wzdęcia) z powodu spożywania zbyt dużej ilości owoców? W Internecie jest wiele różnych, czasem sprzecznych informacji, dlatego pytam Ciebie jako specjalisty 😉 Pozdrawiam!

Szerokie ma zastosowanie czarny bez. Można powiedzieć, że pomaga leczyć wiele chorób bądź dolegliwości. Warto go zastosować. Przygotowuje pani wiele cennych i unikatowych informacji. Pozdrawiam.

Moze jakis przepis na syrop z czarnego bzu lub coś podobnego?

Fajnie by było. Bo o właściwościach wiem, ale dobry przepis na sok by si przydał.