Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka
    cukier kokosowy
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki
    masło ghee
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • około 8 śliwek

Nie daj się jesiennej aurze za oknem 😉 Na poprawę nastroju proponuję ciasto ze śliwkami. Oczywiście zdrowe i…bezglutenowe 🙂

Kilka słów na temat śliwek:

  •  zawierają: magnez, wapń, potas, żelazo, fosfor oraz witaminy takie jak B6, A, C i E oraz serotoninę.
  • Śliwki suszone są bogatsze w witaminy, wartości odżywcze i błonnik, niestety zawierają również pięciokrotnie więcej kalorii niż świeże owoce (o tym należy pamiętać :))
  •  Ilość zawartego w nich żelaza i fosforu sprawia, że stały się nieodłącznym składnikiem diety wegetariańskiej.
  • Ponadto są one szczególnie cenione w farmakologii i bardzo często wykorzystuje się do produkcji leków, szczególnie na zaparcia.
  • Oprócz wymienionych wartości odżywczych śliwek należy pamiętać o polifenolach takich jak katechiny oraz kwas chlorogenowy, które zapobiegają chorobom nowotworowym i miażdżycy.

Przejdźmy do ciasta 🙂

Przygotowanie:

W misce ubijamy jajka z cukrem kokosowym do uzyskania piany. Dodajemy żółtka i mieszamy.
Następnie dodajemy masło, wodę, ocet i na samym końcu mąkę kukurydziana, ekstrakt z wanilii i proszek do pieczenia.
Formę na ciasto (Może być podłużna prostokątna jak u mnie jak lub okrągła o średnicy 26cm ) smarujemy masłem ghee wlewamy polowe masy, po czym wykładamy połowę śliwek. Dolewamy resztę ciasta, a pozostałe śliwki wykładamy  na wierzch ciasta.
Całość można dodatkowo lekko oprószyć cukrem kokosowym.
Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Komentarze 40 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Upiekłam ciasto.Wyszło bardzo dobre, naprawdę godne polecenia,ale mam pytanie: moje wyszło brązowe jak piernik, a to na zdjęciu jest jasne. Jaka może być przyczyna? Czy to może być kwestia cukru kokosowego?

Pani Aniu, ciasto jest takie pyszne, że zjadłabym całe sama.. Ale wiem, że nie mogę 🙂 przy robieniu miałam obawy, bo ubijając białka z cukrem, piana nie była taka jak normalnie powinna wyjść, ale jak dodałam pozostałe składniki to wyszła masa, nie za gęstą ani nie za rzadka.. na szczęście ciasto wyszło wyśmienite i jak wspomniałam, muszę się bić z myślami, żeby nie zjeść całego sama 🙈🙊

Ciasto właśnie znikło ze stołu 😁 Wyszło i smakowało naprawdę super!

Menu na jutro:śniadanie-zapiekane płatki owsiane z owocami,do lunchbox’a wrapy,do tego bezglutenowe ciasto ze śliwkami.To będzie pyszna sobota!Dzięki Ania!

Zrobiłam. Smakowało mi, ale nie wyszło takie ładne 😉 Będę jeszcze próbować, modernizować przepis. Pozdrawiam

Aniu, dlaczego nie wykorzystujesz w swoich przepisach ksylitolu?

Czy zamiast proszku do pieczenie mogę dodać sodę oczyszczoną? Tyle samo?

Dodałam od siebie trochę wiorkow kokosowych (ok. 3 łyżki) i dałam szklankę mąki, bo przy pół ciasto wydawało mi się zbyt rzadkie. Niebo w gębie 😉 jestem zachwycona. Pewnie jeszcze nie raz upięke to ciasto 🍰

Nie miałam masła ghee, zamieniłam na olej kokosowy, nie miałam mąki kukurydzianej – dałam kokosową. Efekt? Ciasto się udało i wyszło przepyszne 😀 Nie bójcie się próbować i szukać zamienników, pozdrawiam!

A czy w takich samych proporcjach dodałaś zamienniki?

ciasto mi się zważyło. Dlaczego? postępowałam tak jak w przepisie:-(

zważyło ciasto… hm?

Mi też się zważylo, już podczas wrzucenia do piekarnika zaczęła się pojawiać jakby piana?

mozliwe (moje przypuszczenie jedynie) ze mogło sie zwazyc, poniewaz nie wszystkie produkty były w temeraturze pokojowej, u mnie były to jajka na przykład , trzeba tez uwazac by masło rozpuszczone nie było za gorące. mi sie delikatnie zwazylo ale było dobre i tak:)

Chciałbym podać ciasto moim rocznikom, takze cukier odpada. Mogę go ominąć lub czymś zastąpić ?

Jest to cukier kokosowy, ma wiele cennych wartości odżywczych więc nie porównywałabym go z białym cukrem który nie ma ani jednej wartości odżywczej. 🙂

Czy na pewno to ma być 1 szklanka cukru i pół szklanki mąki, a nie odwrotnie??

Nie do końca ciasto jest bezglutenowe, skoro w składzie jest proszek do pieczenia 🙂 Chyba, że miała Pani na myśli ten bezglutenowy 😛

Zawsze dodaję bezglutenowy – zaznaczałam to wiele razy
Pozdrawiam

Przepyszne i już gotowe, moje pierwsze ciasto owocowe bez zakalca 🙂 wow i dziękuję

A czy mogę zamienić mąkę kukurydzianą na kokosową? 🙂

Aniu, czy podczas pieczenia pojawiają się rakotwórcze związki? Pozdrawiam
😊

„W misce ubijamy jajka z cukrem kokosowym do uzyskania piany. Dodajemy żółtka i mieszamy.”- nie rozumiem…. czy najpierw ubijamy białka z cukrem a potem dodajemy żółtka?

Jestem wielkim zwolennikiem śliwek. I ciasto ze śliwkami jest czymś co również bardzo lubię. Na pewno to co pani proponuje jest też czymś co warto zjeść.

Anka co jak ktoś je zdrowo a i tak łapie infekcje? Aniu jestem chora jak się mam ratować? Byle nie antybiotyki…

Proszę zacząć od jelit… polecam probiotykoterapię. O tym pisałam na blogu.

Czy moglabym zamieic make kukurydIana na jakakolwiek inna? Jaglana, owsiana, ryzowa?
Dzieki 🙂

Proszę próbować 🙂

Ryzowa nie!! rozlatuje sie:) Mortycja