Biała ryba w sosie z pomidorów z cukinią

Czy wiecie, że ryby morskie są cennym źródłem kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3? Kwas te są znane ze swojego działania przeciwzapalnego i przeciwzakrzepowego. Ponadto korzystnie oddziałują na profil lipidowy poprzez obniżenie poziomu trójglicerydów oraz wzrost stężenia ,,dobrego” cholesterolu HDL. Ja w mojej diecie często sięgam po ryby. Was również zachęcam do spożywania ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu.

 

Biała ryba w sosie z pomidorów z cukinią

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy: Wymieszaj pokrojone drobno pomidory i cebulę oraz wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy.

Do naczynia żaroodpornego włóż filety umytej ryby. Cukinię umyj dokładnie i pokrój w talarki. Na rybę połóż cukinię i wylej sos pomidorowy.

Piecz w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach. Posyp świeżą bazylią na 10 minut przed końcem.

Komentarze 11 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Smaczne, szybkie w przygotowaniu danie. Faktycznie cukinia wychodzi ciut twarda ale i tak jest smacznie. Dziś pokroiłam cukienię cieniej i zobaczymy czy nie będzie przez to bardziej miękka 🙂

Czy tylko ja mam problem z czasem pieczenia? Cukinia po tym czasie jest jeszcze twarda 🙁

Aniu, przepis rewelacja !!! Szybko, zdrowo i bardzo smacznie !!! 🙂 Suuuper

Spróbowałam, pyszna! Następnym razem dodam jednak przyprawy też bezpośrednio na rybę 🙂

Prosty przepis i na pewno smaczne danie. Trzeba spróbować, zwłaszcza, że kocham wszystko, co “z wody” 🙂

Aniu a co z metalami ciężkimi w rybach?;(( i jak mają kwasy omega 3 to nie należy ich poddawać obróbce termicznej prawda? A surowe ryby niesmaczne;( Pozdrawiam i zdrówka życzę;**

Aniu , a może przepisy dla osób z niedoczynnością tarczycy? 🙂

Czaaaad ! Szukałam od wczoraj jakiegoś super pysznego i super prostego przepisu na rybę i mam wreszcie 🙂 dzięki Aniu 🙂