Boże Narodzenie. Makrela pieczona w papierze z korzennymi przyprawami

W poprzednich latach, proponowałam już wiele dań rybnych, które moga byc alternatywa dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole:). Tym razem wzięłam na warsztat makrelę. Upiekłam ją w przyprawach korzennych z olejem rydzowym.

Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj rybę i ponacinaj jej skórę.
W osobnej miseczce przygotuj marynatę: olej rydzowy lub oliwa z oliwek, przyprawy korzenne, czosnek, masala, ocet balsamiczny i sól morska. Następnie natrzyj przygotowaną miksturą rybę, a do środka wkrop odrobinę cytryny i włóż świeży rozmaryn. Marynuj 1-2 godziny w lodówce.

Po upływie czasu rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż  rybę na papier do pieczenia, zawiń i piecz ok 25 minut.

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu, który z twoich adaptogenów będzie najlepszy przy zapaleniu wątroby- schisandra czy traganek? Wiem,że suplementacja jest ważna i można łączyć je ze sobą, ale najważniejszy jest umiar

Ania ale to jak to jest z tymi rybami? Jak są tak zanieczyszczone i mają metale ciężkie?:(