Ciasto z kaszy jaglanej z jabłkami

Jaglana jest niezastąpiona jako składnik słodkości :). Daje konsystencję, smak i zdrowie. Dziś w wersji z jabłkami.

Składniki:
  • 400 g kaszy (surowej)
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 3 nieduże jabłka
  • 2 łyżeczki ksykitolu (sądzę, że można spróbować z miodem)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kaszę przepłukałam wrzątkiem i ugotowałam na małym ogniu. Odstawiłam, by spęczniała i wystygła. Przełożyłam do miski dodając mąkę, ksylitol, masło i cynamon, wszystko zmiksowałam i wyrobiłam masę. Jabłka umyłam, obrałam i pokroiłam w talarki. Do wyłożonej papierem tortownicy przełożyłam połowę masy, na tym ułożyłam jabłka, które przykryłam drugą warstwą masy. Piekłam godzinę w 180 st C, ciasto zostawiłam w wyłączonym piecyku do wystygnięcia.

Smacznego jaglanego 🙂

Komentarze 53 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Odpowiedz na „MagdaAnuluj pisanie odpowiedzi

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ksykitol – Czy zna ktos odpowiednik lub nazwe w niemczech ?
Super strona Pozdrawiam serdecznie

Niestety za mało jabłek, smakuje po prostu jak ugotowana kasza tylko w formie ciasta.

Powiedźcie mi, dzisiaj zaczynam robić ciasto. Chcę dodać miód. ugotowałam 500 g kaszy, bo mam dużą blaszkę. Oczywiście dodam więcej mąki itd. Czy po upieczeniu ciasta nie będzie „czuć” kaszy? ile dodać miodu? żeby było bardziej słodkie.

Próbowałam, jak dla mnie po prostu kasza zapiekana z jabłkiem, zdecydowanie za mało słodkie (zrobiłam polewę miodową), ja potrzebowałabym następnym razem zdecydowanie więcej jabłek:) dzięki za podzielenie się pomysłem

Ja ponieważ nie lubie ksylitolu dodaje cukier kokosowy lub/i dwie potezne lyzki marmolady bez cukru (np. Dalfour albo wlasnej roboty). Oprocz tego pieke 4 jablka zamiast 3 i jedno scieram na tarce i dodaje do masy, a pozostale 3 kroje na grubsze plastry i robie warstwe jak w przepisie. Miodu nie polecam do pieczenia ciast poniewaz miód, nawet naturalny w wysokiej temperaturze (pow. 40 stopni) traci swoje wartości
Pozdrawiam?

Aniu często w Twoich przepisach jest dodawany cynamon , który ja oczywiście uwielbiam , i mam pytanie odnośnie informacji , że cynamon ma właściwości rakotwórcze i , że jest szkodliwy dla wątroby … Przeczytałam o tym niedawno w internecie , Aniu jakie masz zdanie na ten temat ?
PS. Uwielbiam twojego bloga , jest dużą inspiracją dla mojego stylu życia 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę samych sukcesów i zdrówka !

cynamon działa rakotwórczo, natomiast wysuszająco.
Pozdrawiam

Witajcie 🙂
A czy makę kukurydzianą można zastapić mąką z pełnego przemiału? i co innego zamiast masła klarowanego można użyć?
pozdrowionka

Tak, można, natomiast zamiast masła klarowanego polecam olej kokosowy.
Pozdrawiam

Dla mnie trochę za mdłe. Następnym razem dorzucę więcej cynamonu i poeksperymentuję z jakimiś orzechami – może włoskimi? jak myślicie?
ale przepis super. na pewno godzien powtórzenia i eksperymentowania 🙂

Fantastyczny pomysł na zdrowe ciasto! 🙂 Póki co z Twoich przepisów zrobiłam parę razy (jak dotąd moje ulubione) bezglutenowe ciasto marchewkowe. Blacha starcza na 1-2 dni, cała rodzinka się zajada bez wyrzutów sumienia 🙂 A ja odchudzając się nawet je jedząc chudnę! 😉 Teraz mam wielką ochotę wypróbować ciasto które „podałaś” nam powyżej i zrobię to w najbliższych dniach 🙂 Jesteś super babka Ania, dzięki wielkie i pozdrawiam cieplutko!

A czy to ciasto można jeść w przypadku insulinooporności? Kusi mnie żeby zrobić,ale niestety kasza jaglana i mąka kukurydziana mają wysoki IG,prawda?

Aby zmniejszyć IG polecam dodać więcej cynamonu, który ma właściwości spowalniające wchłanianie węglowodanów.
Pozdrawiam

Już jakiś czas temu ciężką pracą (sport) i dietą w stylu „wszystko”+5 posiłków+1200/1400 kalorii zrzuciłam 40 kilogramów. Aktualnie przy 155cm ważę 42-43.5 kg. Codziennie ćwiczę, to już prawie uzależenie.. jednak.. hmm.. uwielbiam słodkie, słooodkie.. najbardziej czekoladę, jabłeczniki, brownie i loooody… Ten przepis to fenomenalny pomysł na „oszukanie” moich oczu (jabłecznik), połasuchowanie i to jeszcze zdrowe łasuchowanie! Właśnie się piecze.. 😀 a ja doczekać się już nie mogę efektu!!!! To pierwszy przepis za jaki się wzięłam z tej strony – dziękuję za pomysł i podpowiedź!

Gratuluję sukcesu – spektakularny wynik!!!
Pozdrawiam

gryczane, jaglane, z komosy ryżowej oraz żytnie, które namaczam dzień wcześniej wodą.
Pozdrawiam

Kasze zmiksować mikserem czy zblendowac na gładko? Z jakimi owocami oprócz jabłek mozna zrobić?

Ja zrobiłam ze śliwkami i mogło być dobre 😉 Też zastanawiałam się nad tym miksowaniem, no ale skoro miksować to zmiksowałam i to był błąd. następnym razem zblenduję (tak też polecają w innych tego typu przepisach, jak później sprawdziłam) bo wyszło za sypkie i się rozwalało. Nie pomogło nawet dodanie jajka. Smakowało bardziej jak pieczone śliwki z kaszą niż jak ciasto (które powinno być bardziej jednolite)

Zrobiłam obie wersje. Wymieszane mikserem ma totalnie inna mase – jest mniej „spójne”, widoczne sa „kuleczki” kaszy – jak na zdjeciu. Takie ciasto jest bardziej kruche. Jezeli nie ma przeciwwskazan mozna dodac jajko i to poratuje sytuacje. Natomiast masa potraktowana blenderem jest jednolita, robi sie z niej mega gesty, jednolity krem. Troche gorzej to smakuje, ciasto jest „cięższe” w odbiorze. Najlepsza wersja jaka zrobilam to ta gdzie polowe masy zostawilam wymieszana tylko mikserem, a polowe zblendowalam. Porem razem to wymieszalam. Ciasto bylo spojne, trzymalo sie, mialo „kuleczki” kaszy i bylo najlepsze w smaku. Natomiast ostrzegam ze masa jest mega gęsta i zblendowanie jej to nie lada wyzwanie. Ja ratuje sie minimalna iloscia mleka roslinnego i pomagam blenderowi (mam kielichowy) łyżką, aczkolwiek to ryzykowna operacja ? ale da sie to zrobic o wychodzi super!!

To fakt, ja dodaje oprocz wspomnianej warstwy jablek dodatkowa warstwe malin troszeczke wyzej i jest to ciekawy akcent smakowy?

Można ją zastąpić mąką ryżową lub owsianą.
Pozdrawiam

Witam,
ja chciałabym się dowiedzieć, czy kasze należy ugotować w wodzie, czy w mleku??
Jeżeli to możliwe, to bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ chciałabym się dzisiaj zabrać za robienie ciasta:)
Pozdrawiam i życzę aktywnego dnia 😉 ~ Gosia.

Kaszę można ugotować na wodzie lub na mleku roślinnym.
Pozdrawiam

Pani Aniu, a jak bym chciała zamiast ciasta zrobić z tego ciasteczka to też by się udały? Prosiłabym o odpowiedź 🙂 Pozdrawiam

Masy wychodzi szalenie duzo wiec pieczenie ciasteczekoze zajac meczaco duzo czasu. Jezeli zmniejszymy ilosci składników to może sie to udac, proponuje wtedy podpiec jablka w piekarniku (aby potem nie saczyl sie z nich sok) i zetrzeć na tarce i wmieszac w mase. Zastapi to warstwe jablek wspomniana w oryginalnym przepisie. Ja dodalabym również jajko (jezeli nie ma przeciwwskazan) aby ciastka nie kruszyly sie? pozdrawiam?

Świetny pomysł 🙂 Mam pytanie czy uważasz,że płatki owsiane bez glutenu sa lepsze od zwykłych górskich jakościowo ? opłaca sie przepłacić ?

Pozwolę sobie pomóc w odpowiedzi: kasza jaglana „potraja” swoja objętość po ugotowaniu, więc myślę że forma o średnicy 22 cm będzie ok przy tej ilości kaszy suchej-pozdrawiam Monika ;))

Tak jak napiaala kolezanka 22cm jest perfect

Aniu, śniadanie jem ok. godz. 7, 2śniadanie – 12.20, obiad (wtedy przychodzę ze szkoły)-14.40..o której godz. powinnam jeść 2 śniadanie? Chodzę jeszcze do szkoły, więc nie bardzo mogę jeść z odstępem 3 godzin, jak powinno być. Wcześniejszą przerwę mam o godz. 11.25 i 10.30.

Skoro śniadanie jesz o 7 to idealnie będzie zjeść moim zdaniem drugie śniadanie o 10.30 skoro wtedy masz przerwę i następnie obiad o tej 14.30. Posiłki powinno sie jesc co 3-4h, wiec myśle, ze tak powinnaś to sobie ułożyć.

Uwielbiam kaszę jaglaną. Już dawno planowałam upichcić z niej jakiś deser. Twój przepis wydaje się być idealny!

Ja robilam w 22cm i wyszlo idealnie ?

Na pewno można, ale z racji ze jest to przepis na zdrowe i bezglutenowe ciasto , dlatego Ania zaproponowała kukurydziana

Witam Pani Aniu, jaką inną mąką można zastąpić mąkę kukurydzianą i cynamon – mam alergie, czy można użyć stewii, ponieważ miodu również nie mogę spożywać? Pozdrawiam 🙂

Znam to ciasto, jest pyszne! Robiłam je zamiast tortu na pierwsze urodziny mojej córki. Mała jest uczulona na jajka i nabiał (w tym masło), to był jedyny przepis, do którego nie były potrzebne te składniki.