Czekoladowe ciasto z buraków – moje ulubione!

Święta minęły, ale przed nami kolejne smaczne wyzwania – Sylwester i wieczory karnawałowe! Bez słodyczy ani rusz :). Słodkie może być zdrowe, to już wiemy. Dziś proponuję moje ukochane brownie buraczane.

Buraki zmieliłam z daktylami (nie za mocno). Dodałam pozostałe składniki i wszystko razem wymieszałam. Przełożyłam ciasto do niedużej foremki i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika na ok. 50 minut z termoobiegiem. Piekłam w 180 °C. Ciasto zostawiłam w piekarniku do ostygnięcia.
Na wystudzone ciasto nałożyłam krem z awokado. Ozdobiłam owocami.

Komentarze 61 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu dzieki za kolejny super przepis! Przepyszne i smakuje nawet mojemu mezowi 🙂
PS. dalam make ryzowa, podwojna porcje kakao i pieklam ciasto w typowej brytwance keksowce.

Czy dala pani tyle samo maki ryzowej co jest w przepisie normalnej? Nigdy nie uzywalam maki ryzowej i nie wiem jak ona sie zachowuje.

Jakiej blaszki użyć ?? Ostatnio wzięłam standardową tortową i ciasto wyszło mega płaskie (ale pyszne :P) max. 2 cm.

Zamiast polewy czekoladowej zrobilam kokosowa. Zblendowalam mus kokosowy ze sklepu hpba z namoczonymi daktylami i odrobina wody. Ekstra ! Szkoda, ze nie moge dodac zdjecia 😉

Dzień dobry :)! Czy nie dodając żurawiny nie zepsuję smaku ciasta? Ewentualnie jaki dać zamiennik? 🙂

Nak to mozliwe ze mi po 35 minutach w 180°C z termoobiegiem ciasto sie spalilo z wierzchu? 🙁

patrz obrazek* – widać jak artystycznie spłonął papier do pieczenia. Swoją drogą czemu malina wygląda jakby została dodana przez grafika komputerowego? hm…

Czu komuś się nudzi…? Chyba tak…

Wspaniałe ciasto! Piekę regularnie z podwójnej porcji i znika w ciągu jednego dnia, moja 2 letnia córka zjada ze smakiem 🙂

Zrobiłam, pyszne. Z modyfikacją: 60 g mąki kokosowej i 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej + jajko (dla pewności, że wszystko się ładnie połączy). Do tego polewa z gorzkiej czekolady z olejem kokosowym, a całość posypana płatkami migdałów. Polecam!

Ojej, wszyscy piszą, że nie czuć buraków, a mi przestał przeszkadzać ich smak dopiero po dodaniu całej tabliczki gorzkiej czekolady i dużej porcji karobu (tak na oko). Fakt, że robiłam z podwójnej porcji, ale i tak się dziwie że wystarcza wam tak mały dodatek kakao.

Brownie właśnie nie ma rosnąć, powinno być płaskie i mokre, czyli prawdopodobnie wyszło Ci dobrze.

Mi akurat niezbyt smakowalo. Wyszlo mokre w srodku i dziwne w smaku… Pozdrawiam

Dziewczyny, wczoraj upiekłam ciasto i chociaż wyszło mi niziutkie a ja nie lubię buraków, muszę przyznać, że jest całkiem smaczne:). Na wierzch zrobiłam polewę czekoladową, również według przepisu Ani, więc całość jest mocno czekoladowa:)

Czy mogłabym prosić o wymiary blachy jakiej Pani użyła? jad duże to ciasto wychodzi?

Witam Pani Aniu. Bardzo, bardzo dziękuję za ten przepis. Właśnie dziś go wypróbowałam i jest pyszne. Smakuje nawet mojemu partnerowi. Moje ciasto nie wygląda tak jak to na zdjęciu, ale tragedi nie ma:).

Swietny przepis ! ja dodałam ryżową make i też rewelacja 🙂

Witaj Aniu, nie wiem co sie stało. Trzymałam się przepisu, poza zamianą kasztanowej na kokosową. Ciasto wyszło sypkie jak ziemia… ?

Bo się nie zamienia żadnej innej maki na kokosowej. Wystarczy poczytać o jej właściwościach. .

Ciasto wyszło pyszne 🙂 Aczkolwiek wyszło go strasznie mało i mi nie wyrosło 🙂 Niemniej jednak w opisie jest, że to brownie więc nie musi to być wyrośnięte ciasto 🙂

Ja trochę nie na temat, ale proszę mi napisać, czy do “trufli” z pastą sezamową – zamiast melasy mogę dać miód? Chciałabym zrobić takie kule na Sylwestra:) Pozdrawiam serdecznie.

Aniu, czy to ciasto powinno wyrosnąć? Mi wyszło bardziej brownie, przynajmniej na wysokość 😉

Aaaa! Ciasto zrobione:) Wyszło! Pyszne:) Nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakuje! 😀
W dodatku wczoraj przyszedł mail! Jestem szczęściarą! Znalazłam się w pierwszej 100 osób, które zapisały się na trening z Panią w Łodzi:D
Będzie moc! Na przemian w ruchu Karate Cardio i Karate Cardio Military;))

Aniu a jaką wybierać mąkę kokosową? Ekologiczna, ale odtłuszczona czy normalna? Bo kupuje BioPlanet i ona jest normalna a ostatnio w sklepie widziałam odtłuszczoną, i nie wiem. Pomożesz? 🙂

Ooo może być smaczne … Nie mogę sie doczekać degustacji . A czy mąkę kasztanową można zastąpić inna ? np. Orkiszową ? Pozdrawiam

proponuję kokosową 🙂

a czy mąka migdałowa będzie ok?
Poza tym mam pytanie na temat żurawiny- chodzi o świeżą czy suszoną?

Nie polecam używania mąk migdałowych czy orzechowych ze względu na kwas fitynowy. Można pozbyć się go w dużej części zawartego w różnych pokarmach namaczając go.
Pozdrawiam

tylko nie mąka kokosowa!!! ciasto przy jej użyciu jest sypkie, trzeba jeść łyżką!!!

Aniu, ale w przepisnie brakuje czekolady a w tytule jest 🙂

lepiej kokosową dodać 🙂

Czy można użyć innej mąki? Jaglanej, gryczanej? 🙂
Pozdrawiam

Jaka mąka inna bedzie pasowac?kasztanowej nie mam. Ryzowa kukurydziana?

Gdzie robisz zakupy? Ostatnio byłam w jednym z hipermarketów i nie mogłam znaleźć wody kokosowej.

Woda kokosowa dostępna jest w coraz większej ilości sklepów. Ostatnio widziałam w Rossmanie. słyszałam, ze można dostać także w niektórych Żabkach :))

Gdzie robisz zakupy? Ostatnio byłam w jednym z hipermarketów i nie mogłam znaleźć oleju kokosowego.

Olej kokosowy jest juz nawet w Biedronce

Najlepiej na allegro. Tylko nie kupuj rafinowanego (oczyszczonego).

A można mąkę kasztanowa zastapic jakaś inna? Gryczna? Jaglaną? Kokosową? Kukurdzianą?

Czym mogę zastąpić mąkę kasztanową? Jeśli nie jestem na diecie bezglutenowej, mogę użyć mąki pełnoziarnistej?

Aniu, czy możesz wrzucić przepisy na jakieś przekąski sylwestrowe? 🙂

Jak jesz gluten to zwykłą. Jak nie to np kokosową.

Cudowny przepis! Będę testować na dniach. Nigdzie nie widziałam w Stanach mąki kasztanowej niestety ale spróbuję zamówić ją online. Czy w razie czego można użyć w zamian mąki żytniej?
Pozdrawiam 🙂

Baaardzo ciekawy przepis… Gdy tylko wrócę do domu wypróbuję. Od kilku juz lat staram odzywiac sie zdrowo. A teraz moje postanowienie noworoczne brzmi: bez glutenu! Najwieksza trudnosc to opor meza, ale dzięki Twojemu blogów wierze, ze dam rade!

Owe ciasto jest i moim ulubionym. Ciasto buraczane a tak naprawdę buraków ani trochę nie czuć. Jeśli mam być szczera ani trochę nie przepadam za ciastami, w ogóle za czymkolwiek co jest słodkie ale tym razem ciasto pokochałam tak bardzo że przynajmniej raz w roku je piekę. Nawet przekonałam do niego mojego tatę-a on nie przepada za moimi “wynalazkami” 😀

Czy można użyć innej mąki? To już rok mija z Zyj zdrowo i aktywnie z Anna Lewandowska?