Duszone warzywa – rozgrzewający i zdrowy lunch

Składniki:
  • 100 g batatów
  • 2 małe marchewki
  • 1 papryka
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka
    masła ghee
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • garstka natki pietruszki
  • szczypta przypraw: soli morskiej, pieprzu cayenne, lubczyku i tymianku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • garstka prażonych pestek słonecznika i dyni

Została mi w lodowce końcówka cukinii. Myślę, że to już ostatnia tura w tym sezonie, a ja zdecydowanie stawiam na sezonowe warzywa.

Dzisiaj dalsza część regeneracji po Sylwestrze 🙂 i szybki przepis na duszone, zdrowe warzywka.

 

Sposób przygotowania:

Obrałam i starłam na tarce imbir, a czosnek wycisnęłam przez praskę. Następnie rozpuściłam na patelni masło ghee i podsmażyłam na nim przygotowany czosnek z imbirem – można też opcjonalnie dodać połowę cebuli lub białą część pora dla smaku.

Umyłam dokładnie cukinię i paprykę. Cukinię pokroiłam w półksiężyce, a paprykę wzdłuż. Obrałam bataty i marchewkę i pokroiłam w talarki.

W pierwszej kolejności dodałam na patelnię bataty i marchewkę. Dolałam wodę, która przykryła warzywa. Dusiłam pod przykryciem, a następnie dodałam przyprawy. Po 6-8 minutach dodałam resztę warzyw oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Całość dusiłam razem do miękkości.

Podałam z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.

 

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobione…😊z dodatkiem kurczaka (białko 👌👌) zjedzone 😀 pycha 😍

Właśnie przed chwilą takie zjadłam ( po godzinnym treningu☝👍) pyycha!! Oczywiście wzbogadzcilam kaszą jaglaną pozdrawiam Aniu💚

Ania moge spytac bo na insta pewnie nie odpowiesz: skad kroliczkowa czapeczka klaruszki z dzisiejszego stories😊😁? baaardzo prosze o odpowiedz , pozdrawiam

Aniu czy dodasz jeszcze jakiś inny post o trądziku? Jak go leczyć co jest przyczyną? Stosuje się do twoich rad odżywiania a trądzik jak był tak jest;( zdrowa dieta nie przynosi mi żadnych korzyści;( nie mam nietolerancji

Aniu, czy będzie post o anoreksji? Zaburzeniach odżywiania? Przydałoby się wielu młodym dziewczynom..

pyszności ja jutro robię „fafernuchy” – regionalne ciastka kurpiowskie (jestem ze śląska ale taki prezent dla mojego taty ) u nich w domu piekło sie to na święto Trzech Króli 😛
1kg marchewki
1,5 łyżeczki sody
1 szklanka cukru
Mąki ( w zależności ile się wgniecie, zawsze jest inna miara, zależy to od marchewek)
Marchewki obieramy i tarkujemy na najmniejszych oczkach.
Dodajemy pozostałe składniki.
Ciasto kroimy tak jak kopytka i wkładamy na blachę wysmarowaną olejem i pieczemy w piekarniku 20-30 min w 180°😍😍😍w między czasie fafernuchy należy przekręcić, aby upiekła się z każdej strony i gotowe

polecam można zrobić z miodem albo na pikantnie z ziołami i pieprzem

Świetny przepis. Jestem pod wrażeniem pani pomysłów. Jest pani studnią coraz to nowych i jeszcze nowszych konceptów. I są one. Po pierwsze unikatowe. Po drugie oryginalne. A po trzecie nowatorskie. Także ów przepis jest niezwykle ciekawy i interesujący. Pozdrowienia.