Energetyczny rosół. Jak usunąć tłuszcz z rosołu?

Przepis na energetyczny rosół.

12166787_1075866722423394_1297867176_n

Rosół zawiera wiele substancji leczniczych , długo gotowany na ogniu daję energię, która jest nam potrzebna.  Idealnie nadaje się do spożywania podczas choroby. U osób, które mają  osłabioną wątrobę należy podawać pożywienie odpowiednio przygotowane, aby nawet najsłabsza wątroba przyjęła pokarm i przetworzyła je. Rosół spożywajmy przy silnym osłabieniu i przemęczeniu.

Często spożywam rosół na obiad przy zwiększonej ilości treningów w ciągu dnia.

Rosół polecam w szczególności SPORTOWCOM po intensywnym okresie treningowym lub startach w zawodach/meczach. Pamiętaj, że pierwsze 12 godzin jest najważniejsze, aby organizm mógł się najlepiej zregenerować. Nie zaniedbaj tego czasu!

Zaraz po okresie startowym, w czasie superkompensacji możliwe jest odbudowanie największej ilości zasobów energetycznych, pomiędzy zawodami/treningami/ meczami – zarówno podczas dnia jak i podczas snu.

Składniki:

do2-3 l wrzątku dodać:

  • 1/2 łyżeczki tymianku i ¼ łyżeczkę kurkumy
  • ok 1kg dobrego mięsa (kogut wiejski, perliczka, bażant, młoda wołowina, cielęcina, dziczyzna, kości)
  • 3 łyżki octu jabłkowego niepasteryzowanego
  • 1/2 łyżeczki kminku gotować ok 4 – 5 h na małym ogniu, dodać:
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszkę
  • 1 dużą cebulę
  • seler naciowy (jedna łodyga)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczyptę pieprzu cayenne
  • 1 listek laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • następnie schłodzić rosół i zebrać tłuszcz!!!

Składniki najlepiej dodawać w takiej kolejności w jakiej napisałam, odczekać ok minuty na dodanie nstępnego składnika, aby nie wytrąciły się substancje odżywcze.

Rosół podawać  najlepiej z kaszą jaglaną gotowaną na wodzie (bardzo dobra przy chorobach), można też spożywać z gotowanymi ziemniakami  lub kuskusem.

*Jak usunąć tłuszcz z rosołu?

Weź ręcznik papierowy lub gazik owijając nim kostkę lodu i zbieraj tłuszcz z powierzchni. Ręcznik/ gazik wchłonie nadmiar tłuszczu.

Smacznego 🙂

(modyfikowany przepis, trzymając się zasad Pięciu Przemian)

Komentarze 10 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

dzień dobry, a mięso z królika do rosołku nadaje się?

Nie rozumiem, mięso jest białkiem, a ziemniaki to węglowodany, dlaczego mozna to tutaj polaczyc???

Nie kumam w którym momencie należy dodać marchew, pietruszkę itd… W trakcie gotowania? po 4-5 h…? Będę wdzięczna za odpowiedź 🙂

Tak. W trakcie gotowania czyli rosół już gotuje się te 4h a Ty dodajesz warzywa i całą resztę. Tak wygląda gotowanie wg 5P 🙂 Takie czary mary trochę ale naprawdę warto! ja dopiero raczkuję w temacie ale zupy są faktycznie przepyszne.

Jak wygląda wersja wegetariańska? Wszystko robimy w takiej samej kolejności poza mięsem.. czy dodajemy jakis składnik zamiast mięsa?

Ten przepis i inne znajdziecie w książce ” dieta 5 przemian”, wczoraj to dostałam od siostry. Ma znaczenie jakie składniki używa się do potraw ale i to co po czym władamy. W tej książce jest dokładnie opisane na czym polega łącznie smaków: gorzkiego, słonego, ostrego, słodkiego aby dobrze się trawiły. Rosół jest smaczny mimo mixu przypraw, nieużywanych przeze mnie do rosołu do tej pory. Wszystkie składniki należy kolejno wrzucać do wody jak napisała Ania, to ma duże znaczenie. Pozdrawiam!

Od czasu do czasu robię taki rosołek dla odmiany zamiast tradycyjnego który już trochę mi się przejadł;/ Ja podaję z ziemniakami lub makaronem noodle:)