Filar zdrowia – zasady zdrowego żywienia by Ann

Poniższe zasady to pewna podstawa, rodzaj bazy. Pamiętaj jednak, każdy z nas jest inny.

Mamy różne doświadczenia, nawyki, płeć, wzrost, wagę, typ metaboliczny, temperament, skłonności i geny. Dlatego zasady dobre dla mnie, mogą w szczegółach różnić się od zasad dobrych dla Ciebie. Obserwuj swoje ciało i swoje samopoczucie. Słuchaj sygnałów, które wysyła Ci organizm, kiedy broni się przed szkodliwym dla Ciebie jedzeniem lub przed aktywnością, która jest dla Ciebie niekorzystna. Reaguj, gdy ciało lub psychika zgłasza przemęczenie. Poszerzaj swoją wiedzę i trwaj w swoich postanowieniach.
CO JEŚĆ?

Podstawą jest RÓŻNORODNOŚĆ

  • Niech Twoje tygodniowe menu zawiera jak najwięcej zdrowych, ale różnych produktów. Wtedy będziesz mieć pewność, że dostarczasz organizmowi wszystkie składniki potrzebne mu do funkcjonowania. Codziennie zapewniaj organizmowi białka, węglowodany złożone i zdrowe tłuszcze oraz jak najwięcej warzyw.
  • Jedz warzywa, najlepiej sezonowe. Na surowo i na ciepło. Możesz je łączyć z białkiem lub z węglowodanami. Powinny zajmować większość Twojego talerza.
  • Jedz mięso ze sprawdzonych źródeł
  • Jedz zdrowe ryby
  • Jedz węglowodany złożone, przede wszystkim kasze
  • Nie bój się tłuszczu, te roślinne są zdrowe i niezbędne m.in. do przyswajania witamin. Które najlepiej? Olej kokosowy, masło klarowane, oliwa z oliwek, olej w wiesiołka, olej lniany olej z awokado.
  • Jedz kiszonki
  • Korzystaj z bogactwa ziół, używaj ich w formie przypraw i herbat
  • Jedz orzechy i nasiona
  • Jedz tylko zdrowe, domowe słodycze

CZEGO UNIKAĆ?

  • Wyklucz z diety cukier.
  • Wyklucz z diety żywność wysoko przetworzoną.
  • Unikaj posiłków typu fast food.
  • Wyklucz z diety kolorowe napoje.
  • Zrezygnuj z glutenu, zwłaszcza tego z pszenicy lub mocno ogranicz jego spożycie.
  • Ogranicz spożycie soli kuchennej (wybierz np. morską)
  • Ogranicz spożycie nabiału z krowiego mleka.

JAK JEŚĆ?

  • Jedz powoli, gryź i żuj bardzo dokładnie – to ważne!
  • Jedz więcej mniejszych posiłków.
  • Staraj się jeść regularnie. Organizm, któremu dostarczysz pokarm w określonych porach (co 2–4 godziny) ureguluje metabolizm i nie będzie robił zapasów tłuszczu na czas bez jedzenia.
  • Posiłki białkowe jedz w pierwszej połowie dnia.
  • Posiłki węglowodanowe zjedz na drugie śniadania, dodadzą Ci energii na cały dzień.
  • Owoce staraj się jeść osobno, raczej w pierwszej połowie dnia.
  • Staraj się jeść tak: węglowodany/tłuszcz + warzywa/tłuszcz + warzywa/tłuszcz i białko. Jeśli chleb, to z masłem i ogórkiem, ale bez sera lub mięsa.
  • Dbaj o nawodnienie organizmu, pij przynajmniej dwa litry wody dziennie, część płynów mogą stanowić herbaty ziołowe
  • Nie popijaj posiłków, pij przynajmniej 30 minut przed posiłkiem i 30 minut po jego skończeniu.
  • Nie przejadaj się, staraj się kończyć posiłek, zanim pojawi się uczucie sytości.
  • Nie jedz między posiłkami.
  • Jedz tylko takie produkty, które Ci służą, odmawiaj jedzenia takich, które Ci szkodzą

TO TEŻ JEST WAŻNE:

  • Silną wolę miej już w sklepie, nie będziesz ze sobą walczyć po otwarciu szafki lub lodówki.
  • Produkty spożywcze kupuj planowo i najlepiej wtedy, kiedy nie odczuwasz głodu.
  • Dbaj o właściwe przechowywanie produktów.
  • Dbaj o właściwe przygotowywanie posiłków.
  • Dbaj o higienę w kuchni.
  • Trzymaj się zasad
  • Jedzenie ma być smaczne!

Komentarze 37 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jeśli wstaję rano o 6;30 to mogę pierwsze śniadanie zjeść o 9;00 ,ponieważ tak najlepiej mi pasuje jednak nie wiem czy tak wypada.

Witam, dlaczego nie można łączyć owoców z jogurtem naturalnym na śniadanie? Pozdrawiam serdecznie!

Pani Anno, wiem, że poleca Pani zrezygnowanie z nabiału. Z czego w takim razie czerpać wapń? Dziękuję!

Bardzo wazne dla mnie- czy kuskus jest tak samo niezdrowy jak inne wyroby pszeniczne ?

Kuskus zawiera gluten. Nie twierdzę czy zdrowe czy nie… ale wiele osób po wyeliminowaniu czuje się lepiej

Dzięki za ciekawy i pomocny artykuł 🙂 Tylko cały czas nie bardzo rozumiem, dlaczego lepiej unikać białka krowiego mleka? Czyli powinnam wykluczyć z diety również kefiry, maślanki, jogurty, mimo że wpływają na “dobre” bakterie jelitowe?

Aniu, dużo się teraz mówi o śniadaniach B+T, czy mogłabyś kiedyś stworzyć post na temat tego jak powinien wyglądać taki jadłospis, wcześniej często się mówiło, że owoce i ogólnie węglowodany lepiej jeść w pierwszej połowie dnia. A ostatnio gdzieś przeczytała, że jeśli się np. 2 pierwsze posiłki będą bez węgli, to wtedy nawet na kolację można zjeść węglowodany… trochę się w tym gubię 🙂 Dlatego chciałabym post na temat układania jadłospisu na cały dzień 🙂

i nadal tak twierdze, nie polecam owców wieczorem.

Szkoda, ze mój komentarz nt. zespołu jelita nadwrażliwego, nie został dodany i nie otrzymałam odpowiedzi… 🙁

“-Posiłki białkowe jedz w pierwszej połowie dnia.”
Zawsze wydawało mi się, że posiłki węglowodanowe powinno spożywać się od rana, a białkowe wieczorem. Czy jest to błąd czy po prostu mam deficyty merytoryczne ;)?

Pozdrawiam :)!

Artykuł super!!przepisuje i wieszam na lodówkę :)Ania dziękuję za to że dzielisz się z nami radami☺

Świetne podsumowanie, ale nasuwa mi się jedno pytanie dlaczego białko powinno się jeść w pierwszej połowie dnia? Pozdrawiam gorąco 🙂

Zapraszam do najnowszego wpisu

A czy dla osoby,która chciałaby przytyć śniadania białkowo-tłuszczowe też będą ok?

Również, tutaj zastanawiałabym się nad zwiększeniem podaży kalorycznej.

Dziękuję bardzo Pani Aniu za ten artykuł. Od dawna pracuję nad swoimi nawykami i każdy kolejny Pani wpis dostarcza mi coraz więcej motywacji i chęci do działania. 🙂 serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia ?

Bardzo fajny artykuł godny uwagi i trzymajmy się zasad a wszystko będzie tak jak trzeba 🙂
Pozdrawiam i miłego dnia Aniu !:)

Nie radziłabym!

Witam ,sól Kłodawska najlepsza !,morska? Moza mocno zanieczyszczone, himalajska bardzo często ta różowa sztucznie barwiona ,starczy rozpuścić w wodzie kolorowy osad zostaje w wodzie a sól biala? Kłodawska najlepsza i do tego nasza polska?

Warto 🙂 Jest zdrowsza od tradycyjnej soli kuchennej.

Wzajemnie! Miłego dnia 🙂

Pani Aniu, a co z alkoholem, wiadomo – bardzo okazjonalnie, ale nie oszukujmy się, że się nie zdarzy, więc jeśli, to który jest najmniej szkodliwy?

A co jeśli chodzi o pieczywo typu “wasa” czy wafle ryżowe, w tym przypadku, także nie należy łączyć ich np. z serkiem białym?

Wedle zasady niełączenia białka z węglowodanami (a chleb typu wasa i wafle ryzowe to węglowodany) to moim zdaniem nie można łączyć.

nie łączyć, wafle ryżowe i pieczywo wasa to też węglowodany 🙁