Halibut na parze z zielonym, warzywnym puree

Jeśli mam wybór to zazwyczaj przygotowuję posiłki na parze. Tak przygotowane potrawy są lekkostrawne, nie tracą zbyt dużej ilości witamin i minerałów, szybko miękną, a ich przygotowanie nie wymaga podawania oleju do podgrzewania.

Składniki:
  • 150 g fileta z halibuta
  • 100 g zielonego groszku
  • 100 g brokułów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cytryna
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka sezamu

Preferuję w tym wypadku dodawać tłuszcz na samym końcu, do przygotowanego już dania.

Ponadto przygotowanie na parze nie zajmuje dużo czasu. Jeśli nie posiadasz parowaru, możesz wykorzystać garnek z wodą i dokupić do niego specjalne naczynie lub wykorzystać sitko.

Dziś na obiad proponuję danie rybne:)

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyłam rybę, następnie włożyłam ją do garnka z sitkiem i wodą. Gotowałam na parze pod przykryciem, doprawiając w międzyczasie solą morską i pieprzem. W tym czasie podzieliłam brokuły na mniejsze kawałki i wraz  z groszkiem i również włożyłam je do naczynia do gotowania na parze (można ugotować w garnku). Kiedy zrobiły się miękkie, zblendowałam całość dodając 1 łyżeczkę oleju kokosowego, sól i pieprz.

Na talerzu ułożyłam gotowy filet z halibuta oraz zielone puree, skropiłam kilkoma kroplami cytryny i posypałam sezamem

Komentarze 24 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Wiem ze to pytanie nie tu powinno być ale czym można zastąpić pastę tahini?

sprawdziłam, polecam. Moja modyfikacja to cebulka podsmażona na oleju kokosowym którą wraz z czosnkiem dodałam do brokuł. Przyprawiłam jeszcze kurkumą. Powstało wyraziste w smaku pure, w ten sposób z mężem zjedliśmy cały brokuł!!! 🙂

Czy w przypadku przewlekłego zapalenia żołądka także dodajemy na końcu olej kokosowy, czy generalnie unikamy tłuszczy, nawet jeśli nie służą do smażenia ?

Halibut to moja ulubiona ryba, także z chęcią spróbuję przepisu. Kiedyś robiłam puree z groszku i wyszło okropne, użyłam groszku z puszki. Gdzie i jaki groszek kupić aby był smaczny?

groszek można kupić mrożony, ma ładny kolor i smak zbliżony do świeżego. Polecam 🙂

Trochę inny temat ☺ Aniu liczę na świąteczne przepisy. Na Boże Narodzenie chcąc utrzymać tradycję wróciłam do typowej polskiej kuchni, jednak ta okazała się już zbyt ciężka, bita śmietana już nie cieszy ☺

Pani Aniu, takie pytanie poza tematem. Czy ta Pani guarana ma jakis smak? Czy mozna ją bez obaw o smak dodawać do wszelkich koktajli itp.? Zastanawiam sie nad zakupem, dlatego pytam 🙂

Aniu ja całkiem z innej beczki, ale jestem bardzo ciekawa Twojej opinii. Czy polecasz odżywki, suplementy diety na masę czy jesteś temu przeciwna? Pozdrawiam cieplutko 🙂 🙂

to zależy… od jednostek treningowych, od dotychczasowej diety, od celu

Ja dopiero zamierzam zacząć ćwiczyć, ale zastanawiałam się co z tymi suplementami 🙂 Jestem baaaardzo szczuplutka, a moja dieta jest nieco ograniczona przez karmienie 6 miesięcznej córci 🙂 A i jeszcze jedno pytanie Aniu czy w czasie karmienia piersią można stosować suplementy??

Hej Aniu, świetny przepis! Zdjęcie- bardzo ładna kompozycja 🙂 …następnym razem spróbowałabym z ostrością ustawioną na główny temat czyli w tym wypadku na rybę ??

Dziękuję 🙂

Aniu ja po takim obiedzie jestem za chwile znowu glodna Czy dac wiecej tłuszczu ?

Aniu napisz coś o diecie karmiące mamy.co może jeść a czego nie. Mam synka 3 tygodniowego i bardzo uważam na to co jem.prosze podpowiedz

Proponuję stronę hafija.pl- specjalistkę w dziedzinie karmienia piersią. Są tam wszystkie informacje o „diecie” mamy karmiącej.

oj zdecydowanie nie polecam!!! Ta Pani o diecie mamy karmiącej… wiele nie mówi…

Świetne danie 🙂 Nigdy nie jadłam halibuta, zazwyczaj kupuje łososia.
Zapraszam na post o soli o obniżonej zawartości sodu i o słodziku erytrytolu

Dzien doberek!To puree jest pychotkowe!Milego dnia dla wszystkich!