HIT! Szpinakowe ciasto z owocami leśnymi i pianką kokosową.

Składniki:
  • 400 g szpinaku
  • 200 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g
    cukier kokosowy
  • 5 jajek
  • 50 ml
    olej kokosowy
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżki
    szpinak Lio Shake
Składniki: Śmietanka z mleka kokosowego:
  • 2 puszki mleka kokosowego (biała część)
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub ksylitolu
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta wanilii
  • dowolne owoce leśne do przybrania

Kojarzysz ciasto z cukierni, nazywane zielonym mchem?

Ja TAK 🙂 i zawsze zastanawiałam się jak je zrobić w zdrowej wersji 🙂 Dzisiaj przyszedł ten moment i po wielu eksperymentach wreszcie się udało 🙂
Bo przecież do trzech razy sztuka 🙂 Upiekłam ciasto ze szpinaku oraz z produktów, które królują w mojej kuchni.

Szpinakowe ciasto z owocami leśnymi i pianką kokosową.

Sposób przygotowania:

Ubić jaja wraz z cukrem koksowym. Dodać mąkę (możesz opcjonalnie spróbować mąkę ryżową, którą często wykorzystuje do ciast), olej kokosowy, świeży szpinak, szpinak lio shake oraz proszek do pieczenia. Wszystko zblendować.
Okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem lub użyć papieru do pieczenia. Przelać ciasto i piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu, wyjąć i poczekać aż wystygnie, odkroić lub wydrożyć łyżką pierwszą warstwę ciasta i pokruszyć je w osobnej miseczce

Następnie krok to zrobienia piany. Wyjmij z lodówki puszkę mleczka koksowego, zmiksuj wraz z cukrem i kilkoma kroplami limonki.
Przełożyć śmietankę na ciasto, dodać pokruszoną częsć ciasta i przyozdobić owocami.

Podawać ciasto po wyjęciu z lodówki.

Komentarze 9 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ciasto mech – pyszne ! I o dziwo wyszło za pierwszym razem . Pieczenie ciasto to nie najlepsza moja strona 🙈🙈

Uwielbiam takie niekonwencjonalne połączenia smakowe. Zapraszam na mój pasztet jaglany. Gwarantuję, że nikt nie domyśli się, co jest w środku. 🙂

Leśny mech to klasyk:) uwielbiam!
Oczywiście gdy przygotowywałam własną wersję, też kombinowałam ze zdrowymi zamiennikami (mąka ryżowa, erytrol itp)
Niestety jest to ciasto „trudne”, bo właśnie przez dodatek liści szpinaku staje się mokre, cieżkie i jest wrażenie, ze to zakalec.

Ta wersja jako ciasto jest świetna – nie przeszkadza, ze jest niskie. Tak na weekend super, ale gdy chcemy osiągnąć efekt wysokiego torciku niestety nie wychodzi (przynajmniej mi) tylko na mące pszennej…. tylko wtedy jest wysoki i mniej ciężki…

Kilka nieudanych zdrowych prób przede mną… niestety nieudanych:P

ja takiego ciasta nigdy nie jadłam, ale na bank je zrobię, dwa razy robiłam ze śliwkami niebo w gębie

Długo czekałam na „ciasto mech” w zdrowej wersji i w końcu jest! Fantastyczny WYPIEK <3

Pani Aneczko , napisałam do Pani prywatną wiadomość na Facebooku z prośbą o pomoc przy diecie małego niejadka. Bardzo proszę o kontakt . Pozdrawiam 🙂

Witaj Aniu, ja tak trochę z innej beczki, czy w niedalekiej przyszłości planujesz wydać książkę o żywieniu dzieci lub może malutki pościk lub też jakąś książkę z przepisami? Jako dietetyk taki temat nie powinien ci być obcy, a ja delikatnie mówiąc jestem ogłupiała, bo co chwila są jakieś zmiany jeśli chodzi o żywienie i ciężko się w tym wszystkim połapać , przede wszystkim kiedy zacząć wprowadzać nowe pokarmy, w jakich ilościach, czy wprowadzać gluten czy nie, jak długo karmić piersią.Jestem mamą 3 miesięcznej córki i póki co karmię naturalnie, ale rozszerzanie diety spędza mi sen z powiek, więc byłabym wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam ciepło

Pięknie wyglada 🙂 a mam jeszcze pytanie, kiedy dostępne będzie masło z orzechów laskowych i z nerkowców? 🙂