Jaglanka na kwaśno

Węglowodany powinny znaleźć się w diecie każdego sportowca. Dzięki nim możesz dłużej i intensywniej trenować. Mile widziane są w sportach wytrzymałościowych, szczególnie u biegaczy 🙂 Do potraw skierowanych dla osób aktywnych polecam również dodawać produkt zawierający antyoksydanty. W dzisiejszej propozycji takim dodatkiem będzie granat.

Granat

Oprócz właściwości poprawiających ogólny stan zdrowia i walorów smakowych, jego spożywanie jest szczególnie korzystne dla entuzjastów fitnessu, kulturystów, crossfitowców, piłkarzy, biegaczy, lekkoatletów, karateków i wszystkich sportowców wytrzymałościowych.

Dodatkowo granat:

  • ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy
  • zapobiega nadciśnieniu tętniczemu
  • chroni przed miażdżycą
  • pomaga przy chorobach układu pokarmowego
  • wzmacnia system immunologiczny
  • pomaga przy kwasicy ketonowej
  • zawiera witaminy C, A, E, cynk i miedź mające korzystny wpływ na wygląd skóry
  • wykazuje działania przeciwzapalne i przeciwnowotworowe

Żeby nie było nudno dodamy do naszej kompozycji maliny 🙂

 

Maliny

To źródło witaminy C, witamin z grupy B, w tym folianów. W ich składzie znajdziemy także: prowitaminę A, witaminę E oraz kwercetynę, która wykazuje działanie przeciwalergiczne hamując uwalnianie histaminy, potas, magnez, cynk oraz wapń. Zawarta w nich luteina chroni narząd wzroku przed wpływem stresu oksydacyjnego, który często ma swój udział w innych jednostkach chorobowych, tj.: miażdżycy i chorobach neurodegeneracyjnych (np. choroba Parkinsona).

 

Cynamon

Przeprowadzone badania wykazały, że spożycie cynamonu zmniejsza stany zapalne oraz ból.

Jakie jeszcze wykazuje właściwości?

  • posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze
  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • pomaga w regulacji stężenia glukozy we krwi
  • pomaga w odchudzaniu
  • poprawia krążenie i rozgrzewa
  • jest naturalnym konserwantem – dodany do np. dżemu, hamuje rozwój bakterii i psucie się żywności
  • jest świetnym źródłem manganu
  • zmniejsza ochotę na słodycze

Przejdźmy już do naszej jaglanki.

 

Sposób przygotowania:

Maliny zmiksuj z mleczkiem kokosowym. Kaszę przepłucz dwa razy pod bieżącą, zimną wodą i gotuj na mleku roślinnym z dodatkiem cukru kokosowego i cynamonu. Kaszę polej musem malinowym. Na koniec posyp wiórkami kokosowymi, pestkami granatu i Malina Lio Shake.

Komentarze 3 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Kochana Aniu, zu można tutaj łączyć granat? Czy jaglankę tak jak owsiankę łączymy tylko z owocami kwaśnymi?

I jeszcze jedno: gdzie mogę zakupić mleko kokosowe? W ogóle to czym różni się od mleczka kokosowego? Na razie tylko z takim się spotkałam.

Z góry dziękuję za odpowiedź na moje wątpliwości.

Nic mi nie wiadomo o niełączeniu granatu z jaglanką.