Jagody goji i ich właściwości. Przepis na Power koktajl.

Jagody goji to przykład tzw. superfoods czyli super żywności. Są to pomarańczowe owoce kolcowoju tybetańskiego, które smakiem przypominają żurawinę, są jednak mniej słodkie. Od kilku lat stają się coraz bardziej popularne w Polsce.

Jakie właściwości kryją w sobie jagody goji?

Mają bardzo wysoką gęstość odżywczą. Są źródłem witaminy C, ryboflawiny, wapnia, żelaza, potasu, cynku, β-karotenu, selenu, zeaksantyny, luteiny oraz błonnika wspomagającego pracę przewodu pokarmowego. Zawierają też polisacharyd Lycium Barbarum Polysaccharides (LBP), który działa antyoksydacyjnie, zwiększa odporność organizmu, a także obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL. Dzięki antyoksydantom, działają przeciw starzeniu się. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, flawonoidy oraz polisacharydy i german wzmacniające układ odpornościowy.

Korzyści wynikające z jedzenia jagód goji:

  • poprawiają ogólne samopoczucie
  • wykazują działanie antyoksydacyjne
  • zawarta w jagodach goji betaina działa ochronnie na wątrobę
  • ze względu na wysoką zawartość zeaksantyny i luteiny mogą być stosowane w prewencji chorób wzroku
  • wzmacniają stawy, kości
  • wpływają korzystnie na pracę układu pokarmowego
  • pomagają chronić skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania UV
  • poprawiają jakość snu
  • wspomagają pracę układu immunologicznego, zalecane dzieciom (i nie tylko) z obniżoną odpornością
  • zalecane osobom żyjącym w dużym stresie
  • poprawiają witalność,

Jak je jeść?
Można spożywać jak inne owoce suszone, czyli jako przekąskę, można z nich również przygotować napar lub dodawać  np. do koktajli, sałatek lub napojów.

Owoców goji nie powinno poddawać się obróbce termicznej, gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w nich związki prozdrowotne.

Aby odczuć korzyści płynące z ich przyjmowania powinno się jeść od 10 do 40 g jagód dziennie.

 

Przeciwwskazania i ostrożność.

Substancje zawarte w jagodach goji hamują rozkład warfaryny w wątrobie, co działa przeciwzakrzepowo. Przekłada się to na zwiększone ryzyko krwotoku.

Osoby z chorobą autoimmunologiczną i stosujące dietę „protokół autoimmunologiczny”  ze względu na przynależność jagód goji do rodziny psiankowatych, powinny unikać włączania tych owoców do swojego jadłospisu.

Kobiety będące w ciąży i karmiące powinny zminimalizować ilość spożywania jagód goji. Dlaczego?

Według badań naukowych przeprowadzanych w Chinach, owoce goji zawierają niewielką ilość alkaloidów o nazwie atropina, które hamują laktację oraz działają rozkurczowo.

Czy to tylko moda?
Trochę tak 🙂 populacja śledzi trendy żywieniowe, były jagody leśne, potem Acai a teraz czas na goji.
Pod względem ilości witaminy C wygrywa papryka, ale jednak do koktajli wybierzemy właśnie goji:)

 

PRZEPIS NA POWER KOKTAJL Z JAGODAMI GOJI

Ważnym składnikiem w moim dzisiejszym koktajlu są również nasiona CHIA.

Olej z nasion chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zakłada się, że jest to optymalna równowaga egzogennych kwasów tłuszczowych.

Nasiona chia stanowią doskonałe źródło kwasu alfa–linolenowego, który jest prekursorem pozostałych kwasów tłuszczowych omega 3. Kwasy omega–3 budują błony komórkowe, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wspomagają walkę z nadciśnieniem, działają przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. Ogromna ilość błonnika działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Nasiona chia można dodawać bezpośrednio do koktajli, musów, sałatek, dżemów oraz zup lub wykorzystać je do przyrządzenia puddingu.

Aby odczuć korzyści płynące ze spożywania nasion chia zaleca się ich regularne przyjmowanie. Jednocześnie ważne jest, by dzienna dawka nie przekraczała 15 g (ok. 3 łyżeczek).

A wracając do przepisu na koktajl 🙂

Przygotowanie:

Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe.

 

 

BADANIA:

Ogólne samopoczucie:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18447631

Antyoksydant:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21169874

Praca układu pokarmowego:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18447631

Ochrona skóry:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354657

Zeaksantyna:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21169874

Wspomaganie pracy układu immunologicznego:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19857084

Komentarze 12 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Czy można zamienić białko ryżowe na białko konopne? ( jest różnica w smaku?)

Aniu a czy mogę wypróbować ten przepis jak karmię? mała ma już 5 miesięcy, nie wiem czy te składniki mogłabym jeść … proszę o odpowiedź

Karmię piersią od 8 miesięcy i na wielu forach czytałam że jagody goji nie są wskazane… moje pytanie brzmi są całkowicie zakazane czy można spożywać ale w minimalnej ilości? 🙂

Ja nie mogę spożywać jagód goi, po każdym spożyciu (nawet ostatnio zjadłam Twojego batona z kakaem i maca, było tak 9% jagód) niestety wymiotuje. Ta sama historie mam po avokado. Aniu czy masz pomysł czym może być to spowodowane? Co zawieraj te dwa produkty aby aż tak silnie wpływały na wymioty?

Choć to nie jest związane z tematem jestem ciekawa jakiej Pani używa pasty do zębów? Czy to prawda, że zawarty w niej fluor szkodzi? Może jakiś artykuł dotyczący Pani zdania i używania podstawowych kosmetyków? Pozdrawiam 🙂

Szkodzi,szkodzi.Sama używam past bez fluoru.Fluro dodają do trutek na szczury

Szkodzi,szkodzi.Sama używam past bez fluoru.Fluor dodają do trutek na szczury

Droga Aniu,

dziękuję Ci bardzo za ten wpis jak i również za wszystkie inne. Bardzo mi pomagają. Gdybyś znalazła chwilę, to czy mogłabyś odpowiedzieć mi na moje pytanie? Od wczesnych lat zmagam się z wielkim bólem miesiączkowym, który nie pozwala mi normalnie funkcjonować, kończę czasem nawet w szpitalu. Słyszałam, że jagody goi właśnie mogą łagodzić ból menstruacyjny? Czy to prawda? Czy istnieje jakaś dieta, która pomaga, aby przechodzenie miesiączki było mniej bolesne? Czy należy pewnych produktów unikać? Czy gluten również na to wpływa? Może mój wpis wydawać się śmieszny, ale naprawdę jestem zdesperowana, zwykle, w te dni muszę trzy dni zostać w domu i łykam minimum sześć tabletek…być może są jakieś produkty, które po prostu na to wpływają ? Jeszcze raz dziękuję za pomoc i wysyłam serdeczne pozdrowienia zarówno Tobie jak i Klarze i Robertowi 🙂 !

Może wydawać się to głupie, ale proszę na około trzy dni przed krwawieniem i w jego trakcie nie spożywać mięsa i bardo ograniczyć nabiał. Niestety miałam ten sam problem i po przeczytaniu artykułu na temat działania prozapalnego mięsa i nabiału (w piśmiennictwie medycznym) postanowiłam spróbować. Dodam, że jestem strasznym mięsożercą, ale skutki są na tyle niesamowite (nie muszę przyjmować tabletek przeciwbólowych przez cały okres krwawienia), że jestem w stanie z mięsa na ten tydzień zrezygnować 😉 Mam nadzieję, że może i Pani to pomoże 🙂
Pozdrawiam

A ja na uczelni jeszcze miałam, że mężczyźni nie powinni jeść jagód goji ponieważ zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty.

Aniu mam pytanie dotyczące ziół? Ostatnio poszukuje czegoś silnie oczyszczającego. Chodzi mi tutaj o skórę a dokładniej o problemy z trądzikiem. Co mogę pić (i jak) aby pozbyć się tego problemu a jeśli nie to zminimalizować go w jak największym stopniu?
Twoja cera jest prześliczna ? może powiesz coś o jej pielęgnacji zarówno tej od zewnątrz jak i tej od wewnątrz?
Pozdrawiam Cię serdecznie ???

Aniu w jakiej cenie jest badanie microflora scan w klinicę vitaimmun? I kiedy będzie przepis na to ciacho z musem co jadła twoja przyjaciółka