Jarmuż LIO Shake

Liofilizowany jarmuż w proszku to swego rodzaju koncentrat, który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż jego świeży odpowiednik.

Jarmuż to warzywo, które w ostatnim czasie bardzo zyskało na popularności, a przez wielu nazywany jest jednym z superfoods. Obecnie chyba też trudno o osobę, która by o nim nie słyszała. I słusznie. Jarmuż bowiem jest skarbnicą witamin i minerałów, a jego dobroczynny dla naszego organizmu skład nie ma końca.

Jarmuż zaliczany jest do rodziny roślin kapustnych. Jest bardzo rozłożysty, a jego charakterystycznie pomarszczone liście są mięsiste i chrupkie. Najczęściej mają ciemnozielony kolor, choć występują też odmiany wielobarwne, np. ciemnofioletowe, czy fioletowo- brązowe. Właśnie ze względu na kolor, jarmuż przez wiele lat traktowany był raczej jako roślina ozdobna czy też element dekoracyjny na talerzu, a nie produkt spożywczy w kuchni.

Bardzo trudno jest określić, które właściwości jarmużu są dominujące i najważniejsze. Jest bowiem znakomitym źródłem żelaza, dlatego szczególnie polecany jest osobom cierpiącym na jego niedobór. Zawiera też dużo witamin z grupy B, dzięki czemu wspiera pracę układu nerwowego. Obecna w jarmużu witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi.

W jarmużu znajdziemy także izocyjonianiny wspomagające proces detoksykacji organizmu, a zawarty w liściach chlorofil ułatwia organizmowi usuwanie metali ciężkich oraz przyczynia się do redukcji masy ciała. Proces ten wspierany jest również przez dużą zawartość błonnika pokarmowego, co korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.

Kolejnymi cennymi komponentami jarmużu są luteina oraz zeaksantyna. Chronią one narząd wzroku przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, a także zabezpieczają DNA przed mutacjami, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów. Warto przy tym zaznaczyć, że w jarmużu znajduje się także sulforafan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Jarmuż ma też dużą zawartość β-karotenu mającego korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Podobnie jak luteina i zeaksantyna, chroni organizm przed uszkodzeniami DNA oraz bierze udział w procesie widzenia.

Ze względu na wysoką zawartość wapnia, jarmuż świetnie nadaje się jako jego źródło dla osób na diecie bezmlecznej. Regularne spożywanie jarmużu dostarcza również dużej ilości potasu, który jest jednym z głównych elektrolitów dla naszego organizmu oraz manganu wspomagającego jego prawidłową gospodarkę cukrową.

Liofilizacja jest procesem polegającym na bezpośrednim usunięciu wody z uprzednio zamrożonego produktu, przy jednoczesnym pominięciu stanu ciekłego. Podczas gdy standardowe suszenie przeprowadzane jest przy użyciu wysokiej temperatury niszczącej znaczną część wartości odżywczej produktu, zastosowanie liofilizacji pomaga zachować większość witamin, składników mineralnych, enzymów, itp. zawartych w świeżym produkcie. Produkty liofilizowane mają także zbliżony kolor, kształt oraz smak do produktu świeżego. Obecnie, liofilizacja jest jedną z najlepszych metod konserwowania żywności, która nie wymaga dodawania żadnych sztucznych składników.

Gotowy wyrób posiada jedynie od 1 do 2 % wody co sprawia, że jest bardzo lekki i doskonale sprawdzi się jako przekąska np. w podróży.

Komentarze 4 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu, czy mogłabyś zaproponowac jakies przepisy z użyciem różnych LIO?

Z góry dziękuje
Monika

co jakiś czas dodaję 🙂
Więcej na moim drugim profilu Foods by Ann 🙂

Witam,
moglabys zaproponowac jakis przepis z uzyciem jarmuzu lio? chialabym wkomponowac w diete ale nie mam pomyslu jak.