Kakao dla dzieci, sportowców, osób aktywnych, zapracowanych i zestresowanych

Kakao dla dzieci, sportowców, osób aktywnych, zapracowanych i zestresowanych!

Jakie są właściwości kakao?

Kakao uzyskuje się z owoców kakaowca pochodzącego z tropikalnych lasów Ameryki Południowej. Większość związków w nim zawartych jest wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Z tego względu surowe kakao, które nie jest poddane działaniu obróbki termicznej, zachowuje swoje prozdrowotne wartości:

  • zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino czy zielona herbata
  • jest dobrym źródłem magnezu, żelaza, cynku, manganu, potasu, witamin z grupy B oraz błonnika.
  • powoduje dotlenieni krwi
  • obniża ciśnienie krwi
  • jest bogate w tryptofan, który jest przekształcany do jednego z głównych neuroprzekaźników w naszym organizmie – serotoniny (często nazywanej także hormonem szczęścia)
  • poprawia koncentrację i pracę umysłu
  • relaksuje (szczególnie polecam dla osób z przewlekłym stresem)
  • podnosi poziom serotoniny (tzw. hormonu szczęścia w mózgu)

Serotonina wydzielana jest przez podwzgórze. To hormon przekazujący informacje między komórkami naszego centrum sterowania – mózgu.

  • odpowiada za jakość naszego snu (fazy), uspokaja.
  • wpływa na układ pokarmowy,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • odgrywa rolę w cyklu miesiączkowym.
  • wyzwala chęć na słodycze, bo cukier podwyższa poziom serotoniny
  • niedobór prowadzi do bezsenności, zaburzeń nastroju, smutku, apatii, depresji, zachowań agresywnych, zaburzeń odżywiania.

Dzięki zawartości związków takich jak teobromina, kofeina oraz anandamid kakao wykazuje efekt stymulujący, poprawiając przy tym nastrój.

Zawartość związku fenyletyloaminy (PEA) w kakao podnosi poziom dopaminy w organizmie, co przekłada się na poprawę skupienia, czujności oraz samopoczucia.

Dopamina produkowana jest przez komórki mózgowe i rdzenia kręgowego. Kiedy przeżywasz zachwyt – np. sceną w filmie, widokiem itp. poziom dopaminy gwałtownie wzrasta.

Niedobór dopaminy prowadzi do:

  • rozleniwienia,
  • trudności z porannym wstawaniem,
  • braku koncentracji,
  • zdenerwowania („muchy w nosie“).

Osoby, które piją przez cały dzień kawę i energetyczne napoje mogą mieć obniżony poziom dopaminy.  Dlatego polecam dodać kakao do kawy 🙂 Przepis poniżej:)

Na spożyciu kakao skorzystają także osoby mające problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, gdyż związki w nim zawarte zmniejszają insulinooporność.

Według wielu badań tak jak już wyżej wspomniałam nie powinno się poddawać kakao obróbce termicznej (co często jest trudne), gdyż działa to niekorzystnie na zawarte w nim związki prozdrowotne.

Kakao dla kobiet w ciąży

Według naukowców z Finlandii dzieci kobiet, które w ciąży, dziennie spożywały kawałek prawdziwej, gorzkiej czekolady z kakao, były aktywniejsze, szybciej nawiązywały kontakt z otoczeniem i były bardziej uśmiechnięte od rówieśników. A to ze względu na podwyższony poziom wydzielanych hormonów szczęścia, szczególnie serotoniny, która przenika przez łożysko. Hormon ten polepsza nastrój i zmniejsza poziom stresu.

To moja częsta, zdrowa przekąska 🙂

Pamiętaj jednak, że gorzka czekolada zawiera kofeinę, więc nie można przesadzić z ilością.

Kakao świetnie nadaje się jako dodatek do musów lub koktajli owocowych, wypieków, deserów oraz… KAWY 🙂

Jak wiecie uwielbiam KULOODPORNĄ KAWĘ Z MASŁEM I OLEJEM KOKOSOWYM – TUTAJ pisałam już na ten temat.

Natomiast o piciu kawy podczas ciąży TUTAJ.

Bulletproof coffee jest dobrym rozwiązaniem, gdy nie mamy czasu i ochoty jeść śniadania przed porannym treningiem lub pracą.

Daje kopa i energię na kilka godzin. Dodatkowo hamuje łaknienie, więc ma coraz więcej zwolenników wśród osób odchudzających się. Należy jednak pamiętać, że Bulletproof coffee to nie jest pełnowartościowy posiłek. Przy tak dużej ilość tłuszczu, powinno się dostosować pozostałe posiłki tak, aby całodniowy jadłospis dostarczył nam wszystkich pozostałych niezbędnych składników w odpowiednich proporcjach.

Pić? Nie pić? Ja piję od dłuższego czasu i uwielbiam. Zalecam jednak obserwowanie reakcji ciała i umysłu. I jak zawsze umiar!

Jak zrobić Bulletproof?

Moja wersja:

Wszystkie składniki zblendować do wytworzenia się lekkiej pianki. Możesz też mleko kokosowe spienić na cappucino. Posyp na końcu odrobiną kakao

Pamiętaj, że kakao dobrze jest spożywać między posiłkami lub po treningu. Najlepiej z produktami o niskiej zawartości minerałów.

Komentarze 34 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Czytając wiele artykułów już mam mętlik w głowie…. Mam pytanie odnośnie tego czy picie takie kupnego w markecie np Kakao ciemne firmy Deccomorenno z mlekiem 1,5% jest zdrowe?? Kiedy byłam mała piłam te z misiem na opakowaniu 😛 , które niestety nie maja ciekawego składu. Uwielbiam kakao a chciałabym pić ,,zdrowszą,, wersje stąd moje pytanie. Z góry dziękuję za odpowiedz.

Kakao jest ok, ale z mlekiem to gorzej. Jeśli już, warto zastąpić je jakims roslinnym zamiennikiem lub wybrać to pełnotłuste i zmieszać je z wodą. Nie chodzi tylko o hormony i laktozę zawarte w mleku, ale tez o wysoka zawartość cukrów. Im mniej % tluszczu tym % cukru większy co jest chętniej odkładane w postaci tkanki tłuszczowej niż sam tłuszcz. Warto pić kakao czarne bez mleka lub z małym dodatkiem śmietany (najlepiej kokosowej lub takiej wysokoprocentowej:)

Dziękuję bardzo za odpowiedź! 🙂

Hej, Aniu mam pytanie. Jaką gorzką czekoladę jadasz? W większości sklepowych w składzie jest cukier.

W intermarche jest z cukrem kokosowym, czekolada 92% kakao. Polecam, bardzo intensywna

Jakiej marki ta czekoladka ?

Witam, a co z mamami karmiacymi i kakao? Można, nie można? Osobiście uwielbiam, ale, czy nie uczuli mojego maluszka? Łącze serdeczności, Magda

Anna jak udaje ci się spienic mleka roślinne? Kupiłam sobie ubijak i dupa?

Aniu a kiedy jest najlepiej wypić kakao? Mozna po śniadaniu miedzy posiłkami czy lepiej zastąpić jako jeden z posiłków?

Pani Aniu,
Chciałam się zapytać czy każde kakao z surowych ziaren ma taki lekko kawaśny posmak?
Jakiś czas temu kupiłam właśnie takie eko surowe kakao i niestety nie odpowiada mi ten smak. Wróciłam do konsumpcji tradycyjnego holenderskiego, mimo gorszej wartości odżywczej. Zastanawiam się jednak czy po prostu źle trafiłam na firmę bądź gatunek użytych ziaren, czy tak jest w przypadku wszystkich surowych…

P.S
Jestem ciekawa jak jest w przypadku kakao foodbyann. Chętnie się skuszę jeżeli nie jest kwaśne 🙂

Mi bardzo smakuje 🙂 Nie czuje kwaskowatości

OK, dzięki 🙂
Musiałam w takim razie źle trafić, bo w smaku było wyraźnie kwaskowate i mało intensywne (trochę przypominało karob)…Pewnie każda firma używa innych gatunków ziaren.
Spróbuję tego, bo uwielbiam kakao 😉

Przy tak dużej ilości tłuszczu to by mnie zemdliło, szczególnie jak by to był pierwszy posiłek rano. Mowa jest w artykule o kakao a tak naprawdę chodzi o kawę z dużą ilością tłuszczu i odrobiną kakao…

Ja uwielbiam wegańskie kakao słodzone daktylami na mleku migdałowym. Po prostu pycha! Wygląda i smakuje dokładnie jak gorąca czekolada, nawet ma podobną konsystencję i ta fantastyczna pianka – palce lizać

Też uwielbiam!!!

Możliwe, że picie kakao pozwoli na ustabilizowanie cukru i objawów hiperinsulinizmu?

A jak przygotować kakao bez dodatku kawy? Z samą wodą? I tak jak w przepisie z masłem klarowanym? Czy lepiej użyć mleko roślinne?

Na mleku roślinnym 🙂

Mam niewydolność wątroby w ciąży i z tego co mi mówiono nie mogę kakao ?

Aniu, masz może jakąś propozycję jak podać kakao 2-latkowi? Nie pijemy mleka krowiego ?

z mlekiem roślinnym 🙂 np. z mlekiem kokosowym

A czy 9-cio miesiecznemu dziecku mozna podawac mleko kokosowe??

To super ze to kakao nadaje sie dla 2 latkow, bo te gotowe ze sklepow dla dzieci to jakis dramat ze skladem.. cukier na pierwszym miejscu.

Pani Aniu, a czy kakao jest równie wartościowe, jeśli przyrządzimy je z mlekiem, np. 2%? 🙂

Kakao uwielbiam od dziecka i pije regularnie, świetne na poprawę humoru i jesienną pogodę, która teraz niestety mamy za oknem.
Aniu a powiedz,co sądzisz o yerba mate? Warto pić Twoim zdaniem?

Witam , jeżeli nie mogę jeść nabiału to czym mogę zastąpić to masło ?

Proszę użyć tylko oleju kokosowego 🙂