Koktajl szpinakowo – malinowy Lio Shake

Dlaczego szpinak? Bo te małe listeczki zawierają dużo witamin i minerałów,  m.in. potas, magnez, witaminę K, karotenoidy, foliany.

13621417_1227630523937862_969853504_o

Związki te wspomagają zdrowie skóry, chronią oczy przed stresem oksydacyjnym oraz wspomagają detoksykację organizmu. Jeśli zaś chodzi o sposób przyrządzania szpinaku, to polubiliśmy wreszcie surowy szpinak, a poza tym na popularności zyskały sposoby zaczerpnięte z kuchni francuskiej i włoskiej, dzięki czemu w końcu możemy delektować się znakomitym smakiem tej rośliny.

Nie możemy zapomnieć o żelazie. Mimo, iż jego zawartość w szpinaku nie jest tak duża, jak niegdyś uważano, to wciąż pozostaje on jego dobrym źródłem. Ze szpinakiem dostarczamy ustrojowi także tryptofanu, który jest niezbędny do powstawania serotoniny.

Szpinak nie jest jednak polecany wszystkim. Zawiera on duże ilości szczawianów, których powinny unikać osoby z kamicą nerkową, a ze względu na dużą ilość puryn powinny go także unikać osoby chorujące na dnę moczanową.

Dla tych, co mogą proponuję dziś koktajl szpinakowo – malinowy.

Przygotowanie:

Wszystko zmiksować i gotowe :).

Dlaczego Lio Shake?

Bo rośliny w tej formie są doskonałym składnikiem koktajli. Łatwo je przechować, można zabrać w podróż lub do pracy. Nadal oczywiście zachęcam do wykorzystania w pełni sezonu letniego i jesiennego, ale nie zawsze mamy możliwość skorzystania z dobrodziejstw świeżych surowców. A witaminy i minerały w formie Lio Shake zmieszczą się w torebce :P).

Co oznacza liofilizacja?

Liofilizacja jest procesem polegającym na bezpośrednim usunięciu wody z uprzednio zamrożonego produktu, przy jednoczesnym pominięciu stanu ciekłego. Podczas gdy standardowe suszenie przeprowadzane jest przy użyciu wysokiej temperatury niszczącej znaczną część wartości odżywczej produktu, zastosowanie liofilizacji pomaga zachować większość witamin, składników mineralnych, enzymów, itp. zawartych w świeżym produkcie. Produkty liofilizowane mają także zbliżony kolor, kształt oraz smak do produktu świeżego. Obecnie, liofilizacja jest jedną z najlepszych metod konserwowania żywności, która nie wymaga dodawania żadnych sztucznych składników.

Gotowy wyrób posiada jedynie od 1 do 2 % wody co sprawia, że jest bardzo lekki.

Komentarze 16 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ania czy mieszkając w Anglii mogę robić zakupy w Twoim sklepie płacąc kartą visa ?

Pani Aniu czy jest pani w stanie polecić jakąś książkę w której są niezbędne informacje jak rozszerzać dzieciom dietę. Mam półrocznego synka i te wszystkie sklepowe kaszki i zupki mnie nieprzekonuja…. proszę o pomoc ?

Aniu, czy bedzie przepis na koktajl z burakow ;)? Zakupione, a nic nie moge znalezc na blogu.
Ps Batony sa pyszne! ?
Dziekuje

Ciekawe połączenie smaków:) Nam zdarza się łączyć maliny z jarmużem. Ze szpinakiem jeszcze nie próbowałam – dzięki za pomysł! Pozdrawiam ciepło i zapraszam na MiejskoWiejsko 🙂

Aniu kiedy Foods by Ann będą dostępne w większości sklepów ? Czy masz w ogóle plany aby je tam umieścić

Niedługo będą dostępne w sklepach stacjonarnych 🙂

Witam,
Pytanko : czy zamiast wody można dodać mleko odtłuszczone oczywiście albo jogurt fit?

Nie !!! jest to kategorycznie zabronione, taki shake wtedy wybuchnie w kuchni.
Jesz jogurty i pijesz mleko dodaj je, nie pijesz produktow mlecznych dodaj wody, lubisz mleko roslinne dodaj je, lubisz mleko kokosowe bierz kokosowe. PS Jogurty fit czesto sa fit tylko w nazwie i maja do d…. skladniki wiec sprawdz sklad zanim kupisz. A mleko odtluszczone i tak jest jak woda.