Kolagenowa galaretka z kurczaka z jajkiem

Dziś będzie ładnie …:) – bo na ładną cerę.
Pisałam wczoraj o kolagenie (TUTAJ). Koniecznie przeczytaj przed gotowaniem 🙂

Kolagen to główne białko tkanki łącznej i między innymi jest odpowiedzialny za elastyczność skóry, a jego zanikanie powoduje powstawanie zmarszczek.

Moja propozycja na  śniadanie białkowo-tłuszczowe to galaretka, przygotowana na bazie rosołu, jest ona między innymi źródłem wspomnianego kolagenu.

Do jej przygotowania użyłam agar – agar.
Cóż to takiego?
Tak zwana „morska żelatyna”, która wytwarzana jest z krasnorostów. To bogate źródło jodu, selenu, potasu, wapnia i magnezu .

Kolagenowa galaretka z kurczaka na ładną cerę:)

Składniki:

  • 1 litr rosołu
  • mięso z rosołu – bez kości
  • 1/2 marchewki z rosołu
  • 1 korzeń pietruszki z rosołu (lub inne dowolne warzywa np. seler)
  • 4 łyżeczki agar- agar* lub żelatyny ekologicznej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki groszku
  • 1 jajko ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Warzywa z bulionu pokroiłam na talarki lub trójkąty. Rozdzieliłam mięso, a do osobnego garnka wlałam czysty wywar z rosołu. Dodałam do niego mięso i warzywa wraz z groszkiem. Następnie dorzuciłam  agar- agar i porządnie wymieszałam  widelcem lub trzepaczką do jajek. Gotowałam ok. 3 minuty na średnim ogniu. Przelałam gotowy wywar do salaterek, pokroiłam jajko w plasterki i wyłożyłam je na wierzch. Odstawiłam do lodówki na ok. 4-5 godzin.

 

21 kwietnia 2017 / 11 komentarzy

Komentarze do wpisu 11 komentarzy

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *