Komosa ryżowa z wiosenno-letnimi pieczonymi warzywami

Uwielbiam ten czas, kiedy wszystko budzi się do życia, słońce jest z nami coraz dłużej, a na zewnątrz jest już zielono. Oczywiście nie bez znaczenia pozostaje fakt, że w warzywniakach i na straganach pojawiły się one! :)..wiosenne i letnie warzywa:))))

Składniki (dla 2-3 osób):
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 6 rzodkiewek
  • świeże liście bazylii
  • przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma
  • oliwa z oliwek

Jak zawsze proponuję wykorzystywać sezonowość i kupować świeże produkty, dostępne o danej porze roku. Wiem, że nie zawsze jest taka możliwość, ale jeśli  jest to proponuje ją wykorzystywać ile się da 🙂 Dziś przepis na komosę ryżową z pieczonymi warzywami.

Komosa ryżowa z wiosenno-letnimi pieczonymi warzywami

Sposób przygotowania:

Umyłam dokładnie wszystkie warzywa. Obrałam marchew, pokroiłam w plastry, skropiłam oliwą z oliwek i dodałam sól i pieprz. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam ją ok. 15 minut.

W międzyczasie pokroiłam w plastry cukinię, a cebulę w piórka. Skropiłam oliwą i również włożyłam do piekarnika na ok. 10 minut.Rzodkiew umyłam i zostawiłam w całości, skropiłam oliwą. Brokuły podzieliłam, poddusiłam kilka minut na wodzie na patelni pod przykryciem, do momentu aż zrobiły lekko miękkie.
Do dużej patelni włożyłam upieczone warzywa, ugotowane brokuły, przyprawy, pomidorki koktajlowe i ugotowaną komosę ryżową. Chwilę gotowałam, a na sam koniec dodałam świeżą bazylię.

Komentarze Brak komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany