Komosa ryżowa z wiosenno-letnimi pieczonymi warzywami

Uwielbiam ten czas, kiedy wszystko budzi się do życia, słońce jest z nami coraz dłużej, a na zewnątrz jest już zielono. Oczywiście nie bez znaczenia pozostaje fakt, że w warzywniakach i na straganach pojawiły się one! :)..wiosenne i letnie warzywa:))))

Jak zawsze proponuję wykorzystywać sezonowość i kupować świeże produkty, dostępne o danej porze roku. Wiem, że nie zawsze jest taka możliwość, ale jeśli  jest to proponuje ją wykorzystywać ile się da 🙂 Dziś przepis na komosę ryżową z pieczonymi warzywami.

Komosa ryżowa z wiosenno-letnimi pieczonymi warzywami

Składniki dla 2-3 osób:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 6 rzodkiewek
  • świeże liście bazylii
  • przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Umyłam dokładnie wszystkie warzywa. Obrałam marchew, pokroiłam w plastry, skropiłam oliwą z oliwek i dodałam sól i pieprz. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam ją ok. 15 minut.

W międzyczasie pokroiłam w plastry cukinię, a cebulę w piórka. Skropiłam oliwą i również włożyłam do piekarnika na ok. 10 minut.Rzodkiew umyłam i zostawiłam w całości, skropiłam oliwą. Brokuły podzieliłam, poddusiłam kilka minut na wodzie na patelni pod przykryciem, do momentu aż zrobiły lekko miękkie.
Do dużej patelni włożyłam upieczone warzywa, ugotowane brokuły, przyprawy, pomidorki koktajlowe i ugotowaną komosę ryżową. Chwilę gotowałam, a na sam koniec dodałam świeżą bazylię.

16 czerwca 2017 / 20 komentarzy

Komentarze do wpisu 20 komentarzy

  • Ania napisał(a):

    Super przepis 🙂
    Nieufnie podchodze do tego typu dań, ale yo jest bomba. Pychota 🙂

  • Natalia napisał(a):

    Czy komose ryżowa można zastąpić czymś innym?
    Posiłek kuszący do wykonania, aczkolwiek nie umiałam dzisiaj w marketach trafic na komose ryżowa 🙁

  • BioGeek napisał(a):

    Super przepis Aniu. Jak Wam posmakuje komosa, spróbujcie koniecznie czarnej. Jest bardziej orzechowa i chrupiąca. Dla mnie bomba!! Kupiłam ostatnio i mimo dość wysokiej ceny w stosunku do białej, nie żałuję.

  • Agata napisał(a):

    Hej Aniu, w przepisie jest szklanka ugotowanej komosy ryżowej. Ile więc mam użyć sypkiej komosy, żeby wyszła mi ta ugotowana szklanka? Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  • A.S napisał(a):

    Pani Aniu, czym można zastąpić białko roślinne w koktajlach?

  • Kinga S napisał(a):

    Witam Aniu. Szybki smaczny przepis. Dziekuje.Juz zjedzony tylko pomidorki tez zapiekłam bardzo smaczne było. Buziaki😙😙

  • Kamila napisał(a):

    Aniu mam całkiem inne pytanie. Co sądzisz o stosowaniu kwasu glikolowego na rozstępy w czasie karmienia piersia?

  • Peter Zimmermann napisał(a):

    Aniu, kiedyś miałaś lepszy brzuch!

  • Health&Beauty napisał(a):

    Pięknie i zdrowo, czego chcieć więcej 😉

  • Patrycja napisał(a):

    Aniu, jakie polecasz mleko roślinne? 🙂

  • Magdalena napisał(a):

    Pani Aniu a piekarnik nastawic na 180 st termoobieg?

  • Ola napisał(a):

    Zrobione, zjedzone, pycha!
    Super przepis Aniu 🙂
    Pozdrawiam

  • Basia d napisał(a):

    Czy cebule i cukinię dodaje do warzyw piekacych się cz tamte wyjmuje i nowe wsadzam?

  • Gosia napisał(a):

    Dwa dni temu zakupilam komose ryzowa, na pewno zrobie w domu, dziekuje Aniu za przepis💕

  • Karolina napisał(a):

    Pani Aniu,
    Jak zwykle trafiony przepis – pożywne i szybki danie. Takie to ja lubię 🙂
    Wiem, że nie skupia się Pani tutaj głównie na żywieniu, ale mam prośbę czy mogłaby się Pani podzielić swoim sekretem na tak piękne włosy. Zawsze na zdj widzę, że ma Pani niesamowicie gładkie i błyszczące, przypuszczam do tego że raczej nie stosuje Pani kosmetyków nafaszetowanych silikonami tylko jakieś o naturalnym składzie. Byłabym ogromnie wdzięczna za uczulenie rąbka tajemnicy 🙂
    Pozdrawiam!

  • Natka napisał(a):

    Mniam…aż ślinka leci 😀 zdrowo, smacznie i kolorowo 😊

  • Kinia napisał(a):

    Aniu, pięknie wygląda to danie i na pewno jest pyszne. Co prawda, w Diet by Ann, mam na dziś na obiad coś innego, ale z chęcią wymienię, właśnie na to <3 Miłego dnia :*

Dodaj swoją odpowiedź w tym temacie

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *