Komosa ryżowa z wiosennymi pieczonymi warzywami

W powietrzu ewidentnie czuć już wiosnę 🙂 Uwielbiam ten czas, kiedy wszystko budzi się do życia, a na dworze robi się zielono. Oczywiście nie bez znaczenia pozostaje fakt, że w warzywniakach i na straganach zaczynają się pojawiać one! ..wiosenne warzywa:))))

Składniki dla 2-3 osób:
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 cukinia
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • 6 rzodkiewek
  • kilka świeżych liści bazylii
  • szczypta przypraw: soli, pieprzu i kurkumy
  • oliwa z oliwek
  • 1 marchewka

Jak zawsze proponuję wykorzystywać fakt sezonowości i kupować świeże produkty, dostępne o danej porze roku. Wiem, że nie zawsze jest taka możliwość, ale jeśli  jest to proponuje ją wykorzystywać ile się da 🙂

Dziś przepis na komosę ryżową z pieczonymi warzywami

Sposób przygotowania:

Umyłam dokładnie wszystkie warzywa. Obrałam marchew, pokroiłam w plastry, skropiłam oliwą z oliwek i dodałam sól i pieprz. Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i piekłam ją ok. 15 minut.

W międzyczasie pokroiłam w plastry cukinię, a cebulę w piórka. Skropiłam oliwą i również włożyłam do piekarnika na ok. 10 minut.Rzodkiew umyłam i zostawiłam w całości, skropiłam oliwą. Brokuły podzieliłam, poddusiłam kilka minut na wodzie na patelni pod przykryciem, do momentu aż zrobiły lekko miękkie.

Do dużej patelni włożyłam upieczone warzywa, ugotowane brokuły, przyprawy, pomidorki koktajlowe i ugotowaną komosę ryżową. Chwilę gotowałam, a na sam koniec dodałam świeżą bazylię.

Komentarze 21 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Bardzo dobre danie! Tylko wydaje mi się, że lepiej dać trochę mniej komosy ryżowej.

Super przepis 🙂
Nieufnie podchodze do tego typu dań, ale yo jest bomba. Pychota 🙂

Czy komose ryżowa można zastąpić czymś innym?
Posiłek kuszący do wykonania, aczkolwiek nie umiałam dzisiaj w marketach trafic na komose ryżowa 🙁

Amarantus , kasza jaglana…

Super przepis Aniu. Jak Wam posmakuje komosa, spróbujcie koniecznie czarnej. Jest bardziej orzechowa i chrupiąca. Dla mnie bomba!! Kupiłam ostatnio i mimo dość wysokiej ceny w stosunku do białej, nie żałuję.

Hej Aniu, w przepisie jest szklanka ugotowanej komosy ryżowej. Ile więc mam użyć sypkiej komosy, żeby wyszła mi ta ugotowana szklanka? Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Pani Aniu, czym można zastąpić białko roślinne w koktajlach?

Witam Aniu. Szybki smaczny przepis. Dziekuje.Juz zjedzony tylko pomidorki tez zapiekłam bardzo smaczne było. Buziaki??

Aniu mam całkiem inne pytanie. Co sądzisz o stosowaniu kwasu glikolowego na rozstępy w czasie karmienia piersia?

A może Ania polecisz coś na rozstępy? Jakieś kremy?

Czy cebule i cukinię dodaje do warzyw piekacych się cz tamte wyjmuje i nowe wsadzam?

Można oczywiście piec w tym samym czasie co marchew.

Dwa dni temu zakupilam komose ryzowa, na pewno zrobie w domu, dziekuje Aniu za przepis?

Pani Aniu,
Jak zwykle trafiony przepis – pożywne i szybki danie. Takie to ja lubię 🙂
Wiem, że nie skupia się Pani tutaj głównie na żywieniu, ale mam prośbę czy mogłaby się Pani podzielić swoim sekretem na tak piękne włosy. Zawsze na zdj widzę, że ma Pani niesamowicie gładkie i błyszczące, przypuszczam do tego że raczej nie stosuje Pani kosmetyków nafaszetowanych silikonami tylko jakieś o naturalnym składzie. Byłabym ogromnie wdzięczna za uczulenie rąbka tajemnicy 🙂
Pozdrawiam!

Aniu, pięknie wygląda to danie i na pewno jest pyszne. Co prawda, w Diet by Ann, mam na dziś na obiad coś innego, ale z chęcią wymienię, właśnie na to <3 Miłego dnia :*