Zupa – krem ze słodkich ziemniaków

Wpadam do domu po kolejnej podróży, rzucam w walizkę w kąt – ona może poczekać, a mój głód nie :), zakładam wygodny dres, zmywam makijaż  i … pojawia się pytanie. Co tu szybkiego i sycącego ugotować?

Jak zawsze uratuje mnie zupa krem :). A skoro ostatnio pisałam o zaletach słodkich ziemniaków, to biorę na warsztat bataty!

Dlaczego tak lubię i polecam warzywne kremy?

  • są lekkostrawne
  • są bogate w cenne składniki odżywcze
  • znakomicie rozgrzewają organizm
  • szybko gaszą głód
  • to idealny posiłek dla sportowców (półpłynny posiłek podczas ładowania węglowodanami)
  • są łatwe w przyrządzeniu
  • są pyszne! 🙂

Czas: 20 minut

Porcja: 2-3

Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym poddusiłam pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli lubisz ostrzejszy smak dodaj tarty imbir. Do garnka wrzuciłam pokrojone w kosteczkę bataty oraz kawałek selera, zalałam bulionem (można wodą). Dodałam przyprawy.

Gotowałam 15 minut pod przykrywką, następnie dorzuciłam podduszoną cebulę, czosnek i imbir. Na koniec wszystko miksowałam do momentu uzyskania jednolitej masy.

Możesz  na wierzch dodać np. płatki migdałów.

Raz, dwa, trzy i… gotowe!

Komentarze 18 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Absolutny nr 1!!! ? ? ?
Moglabym jesc ta zupe na okraglo i komukolwiek ja zaserwuje to również sie zachwyca!
Faktycznie dobrze jest ja podac z platkami migdałów! ?

Zrobilam, była świetna, chociaż nieco przesadziłam z imbirem:)

Witam 🙂 Bataty należy obrać ze skórki? Czy w niej jest najwięcej witamin tak jak w przypadku zwykłych ziemniaków?

Bardzo fajny pomysł, na pewno przetestuje jak skończą mi się zapasy przywiezione przez rodziców 😉 Buźka!

Bardzo często robię gotuję zupy, w tym zupy kremy z duża ilością warzyw,w zależności od ilości dodanych warzyw są to zupy kremy: brokułowa, selerowa, dyniowa itd. Wszystkie doprawiam łyżeczką kefiru, który zaostrza smak.Takie zupy są najlepsze, bo nikt nie odkłada na bok jarzyn, których nie lubi, zmiksowane jarzyny sa zjadane.

Zupa świetna! Szybka, pikantna i mega smaczna. Jeśli ktoś się zastanawia- to naprawdę warto.

Witam cie Aniu jestem mężczyzna jednak korzystam z tego bloka ponieważ są tu bardzo ciekawe przepisy i posty motywujac a także wiedzą na temat zdrowego odżywiania oby tak dalej PS. Bardzo fajnie jeśli wydalabys książkę z przepisami

Rewelacja! Zupa mega prosta w wykonaniu, szybka i tak pyszna 🙂 Do zobaczenia w sobotę w Łodzi 🙂

Bardzo proszę o artykuł o właściwościach banana. Zwłaszcza tego surowego. Mój syn miewa często zaparcia znajomi zasugerowali mi ze to przez częste spożywanie banana

do Ewy Bardzo ciekawe jest, że Polacy kochają banany. Starsi pamiętają je jako towar egzotyczny i deficytowy w czasach PRL-u, pewnie dlatego tak im smakują. Ale młodzi także je uwielbiają. Banany to klony, które utraciły zdolność radzenia sobie z czynnikami chorobotwórczymi. Są bardzo intensywnie pryskane, bo bez tego zgniłyby już w okresie wzrostu. Mają w sobie pełno bezwartościowej skrobi, a ich witaminy zostały dawno utracone. Takie dolegliwości występują /sprawdz ile spraw jest wytoczonych Mosanto dot upraw babanów !! płacą ogromne odszkodowania pracowniom/

Ja jem 4-6 bananow dziennie od lat i nie mam takiego problemu

To już wszyscy wiemy jak wyglądasz.

Uwielbiam zupy -kremy, też robię często;) Z batatów też robiłam ale nie dodawałam oleju kokosowego tylko olej lniany .Następnym razem będzie z olejem kokosowym;)
Moja mama się ze mnie śmieje, że do wszystkiego dodaje olej kokosowy;) Ale uwielbiam kokos – olej sam w sobie w zasadzie bez smaku…ale nie wyobrażam sobie porannej kawy bez łyżeczki oleju kokosowego + kardamon+ cynamon;) Co prawda masła klarowanego już nie dodaje, bo do kawki jem śniadano a wydaje mi się że kawa sama w sobie byłaby już posiłkiem, ale uwielbiam ja w tej postaci tj. z tłuszczem i przyprawami. Więc dzięki za przepis na kuloodporna kawę;) Pozdrawiam i trzymam kciuki za nowe pomysły, wytrwałość , zaangażowanie i dobrą energię!