Kremowa zupa marchewkowo – imbirowa

Piękne jesienne kolory motywują do działania 😉 Motywują mnie także do przygotowywania kolorowych dań.

Nieubłaganie przyszła jesień… czas wrzucić do naszego menu rozgrzewające kremy.

Dziś na moim stole króluje marchew. To jedno z najbardziej popularnych polskich warzyw i słusznie, bo posiada liczne wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Jest przede wszystkim bogatym źródłem beta- karotenuprzeciwutleniaczy. Zawiera także potas, witaminy z grupy B i kwas foliowy.

 

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyłam i obrałam warzywa.  Zalałam marchew, ziemniaki, pietruszkę i imbir wodą tak, aby zakryła warzywa i ugotowałam. W tym czasie na oleju kokosowym poddusiłam cebulę. Dodałam ją do zupy i wszystko zblendowałam. Na koniec dodałam odrobinę soku z cytryny. Przełożyłam zupę do miseczki i posypałam płatkami migdałowymi.

 

 

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

U nas dziś była zupka marchwiowo-imbirowa i wyszła pysznie! Bałam się smaku słodkiej marchewki ale nie potrzebnie.