Kurczak pieczony z warzywami korzennymi

Czasem jest tak, że nie mamy pomysłu na to co przygotować na obiad lub kolację.

Czasem jest jednak tak że nie mamy na to absolutnie czasu. Rozwiązaniem jest ugotowanie potrawy, którą możesz zjadać przez kilka dni:)

Co powiesz na jednego kurczaka przygotowywanego na 4 dni? Możesz go ćwiartkować i wrzucić do lunchboxa. Znakomicie sprawdzi się i na wynos i na miejscu. Jeśli mięso to oczywiście w towarzystwie warzyw. Wykorzystajmy fakt, że kurczaka przygotujemy w piekarniku i upieczmy warzywa razem z nim. Wybierzmy sezonowe, warzywa korzeniowe.

Składniki:

Dodatkowo możesz do tego pokroić w łódeczki ziemniaki  i skropić je oliwą z oliwek, dodać przyprawy i zapiec na osobnej półce w piekarniku.

Przygotowanie:

Do kubka wlać oliwę i przyprawy  i wymieszać. Czosnek pokroić w plastry i włożyć do wnętrza umytego i osuszonego kurczaka.

Natrzeć kurczaka z zewnątrz marynatą z przyprawami. Pozostałą marynatę wlać do środka, włożyć także gałązki rozmarynu. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie obrać warzywa i pokroić je w paski.  Rozłożyć je na papierze do pieczenia, skrapiając oliwą oraz przyprawami: solą pieprzem i tymiankiem. Obok wyłożyć  kurczaka,

Piec, zmieniając strony co 20 minut. W sumie ok 80 minut.

Smacznego!

Komentarze 13 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Kurczak na zdjęciu prezentuje się naprawdę soczyście i apetycznie. Musimy kiedys spróbować zrobić go w ten sposób.

Dlaczego usuneliście mój komentarz z pytaniem; dlaczego Ania która wcześniej odradzała łączenie białka z węglami nagle poleca ziemniaka z kurczakiem?, hm? – miałam Was za profesjonalistów 🙁

witam, wielokrotnie pisałam, że dieta rozdzielna rządzi się swoimi prawa – czyli spożywanie produktów oddzielnie – najpierw węglowodany, a następnie białko. Jeśli produkty są w jednym posiłku, najlepiej wolno i dokładnie przeżuwać pokarm, spożywając j.w. odzielnie węglowodany, a potem białko. Pisałam o tym wieeele razy.
Pozdrawiam Ann

Dziękuję za odpowiedź, chociaż to masło maślane. Tak, wielokrotnie pisałaś żeby w jednym posiłku nie łączyć wegli i bialek . A nie o tym co w której kolejności nadziewac na widelec w czasie tego samego posiłku . Nie ma to nic wspólnego z przezuwaniem tylko enzymami trawiennymi :).
Ps. Pozdrawiam i nadal czytam.

Pani Aniu od niedawna zgłębiam tajniki Pani bloga i muszę powiedzieć, że jestem zachwycona!! Jest tu odpowiedź na każde moje pytanie a pro po odżywiania, a także znajduję motywację na każdy dzień. Ponadto bije od Pani tak duża dawka pozytywnej energii, że nie da się jej oprzeć. Jednakże jeśli jesteśmy przy temacie kurczaka to jakie jest Pani zdanie w sprawie ostatnich informacji na temat karmieniu kurczaków antybiotykami oraz wynikającymi z tego konsekwencjami.? ( Mam na myśli to, że wiele osób odradza jedzenie kurczaków gdyż źle wpływają one na zdrowie)
Ps. Pozdrowienia dla całej rodzinki. 😀 😀

W Piotrze i Pawle, na stacjach Shell oraz w moim sklepie internetowym.

Aniu stoję przed zakupem garnków do nowej kuchni, chce kupić najbardziej „zdrowe” dla naszego zdrowia. Jaką powłokę najlepiej wybrać? Ty na pewno gotujesz na takich zdrowych. Będę wdzięczna za twą pomoc:)

Aniu, śledzę Twoje wpisy, wielokrotnie odradzałas łączenie białka z węglami a teraz polecasz kurczaka z ziemniakami? Hm :(.

Nasza kochana! Aniu, dziękuję za to że jesteś. 🙂
Mądra, piękna, motywująca, wzór do naśladowania. Podziwiam i korzystam z Twoich przepisów/artykułów/wiedzy 🙂 :*