Malina LIO Shake

Maliny, ze względu na swój dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka, były cenione już w starożytności. Zawarte w nich związki wykazują działanie o bardzo szerokim zakresie, m.in.: przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Badania wskazują również na dużą zawartość rozpuszczalnego błonnika, wspomagającego działanie układu pokarmowego, a często również i procesu odchudzania.

Maliny to źródło witaminy C, witamin z grupy B, w tym folianów, dlatego szczególnie polecane są kobietom w ciąży. W ich składzie znajdziemy także: prowitaminę A, witaminę E oraz K,  kwercetynę, która wykazuje działanie przeciwalergiczne, hamując uwalnianie histaminy, mangan wpływający korzystnie na metabolizm energetyczny organizmu oraz pracę układu nerwowego, potas, magnez, cynk oraz wapń. Zawarta w nich luteina chroni narząd wzroku przed wpływem stresu oksydacyjnego, który często ma swój udział w innych jednostkach chorobowych, tj.: miażdżycy, udarze, chorobach neurodegeneracyjnych (np. choroba Parkinsona).

Swój piękny ciemnoróżowy kolor maliny zawdzięczają obecności antocyjnaów. Są to związki hamujące aktywność cyklooksygenazy, czyli enzymu stanu zapalnego, w stopniu zbliżonym do ibuprofenu, co oznacza, że pomagają redukować ból. Antocyjany wykazują także działanie chemoprewencyjne, czyli wykazują zdolność do zmniejszania rozwoju nowotworów, zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę oraz zmniejszają stan zapalny w organizmie. Owoce te zawierają także związek nazwany ketonem malinowym, które jest jednym z głównych związków nadających malinom ich charakterystyczny zapach. Wykazuje on pozytywne działanie w terapiach odchudzających, hamując przyrost tkanki tłuszczowej.

Kolejną dobroczynną substancją zawartą w malinach jest kwas elagowy. Wykazuje on szerokie spektrum działania w organizmie człowieka. Jest silnym antyoksydantem, hamuje m. in. utlenianie się cholesterolu LDL. Dzięki jego obecności, maliny wykazują właściwości antybakteryjne oraz obniżające ciśnienie krwi, w związku z czym zaleca się je osobom z podwyższonym ciśnieniem krwi.

Obecnie wiadomo także, że spożywanie tych owoców może przynieść korzyści pacjentom z chorobą reumatoidalną. Zawarte w nich bowiem związki hamują progresję choroby i zmniejszają uczucie bólu.

Komentarze 2 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Czy mogę używać tego produktu do jogurtu L+ który robię sama na odbudowę flory bakteryjnej?