Mięciutkie ciasto bananowe z rozgrzewającym kakao

Wiecie co lubię przygotowując ciasta i desery? ..że wywołują uśmiech na twarzy jedzącego 🙂
A nic tak nie cieszy jak zadowolenie bliskich i znajomych. Prawda? 🙂

Poniższe ciasto bananowe, nie jest skomplikowane w przygotowaniu, więc zachęcam wszystkich do przetestowania przepisu, a tym samym wywołania uśmiechów swoich bliskich.

Dodatek kakao nie jest przypadkowy 🙂 Dlaczego?

Kakao jest bogate w tryptofan, który jest przekształcany do jednego z głównych neuroprzekaźników w naszym organizmie – serotoniny (często nazywanej także hormonem szczęścia). Jednocześnie dzięki zawartości związków takich jak teobromina, kofeina oraz anandamid kakao wykazuje efekt stymulujący, poprawiając przy tym nastrój. Zawartość związku fenyletyloaminy  w kakao podnosi poziom dopaminy w organizmie, co przekłada się na poprawę skupienia, czujności oraz samopoczucia.

 

Ciasto wychodzi mięciutkie i smakowite, a zapach roztaczający się w domu podczas pieczenia… uwielbiam 🙂

Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki w robocie kuchennym, dodając je w kolejności:  jajko, jogurt, olej kokosowy, banany i cukier kokosowy, zmiksować i wsypać pozostałe suche składniki i wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 45 minut.

Foremka do ciasta – TUTAJ 

Gotowe!:)

Komentarze 71 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ciasto w smaku dobre ale niestety niedopieczone w środku pomimo trzymania 50 minut w piekarniku i nie jest to “kwestia piekarnika” jak to próbowała sugerować Ania innej czytelniczce bloga której tez ciasto nie wyszło, piekarnik mam super od Neff i niejedne ciasto już w nim piekłam korzystając z przepisów innej Ani która zawsze podaje bardzo detaliczne przepisy na swoim blogu, krok po kroku co i jak. Ciasta nie są bezglutenowe ale zawsze wychodzą czego nie można powiedzieć o ciastach Ani Lewandowskiej niestety ?

pyszne ciasto 🙂 zamieniłam tylko mąki na gryczaną ale wyszło mega 🙂

Pyszne ciasto ! Miałam bardzo dojrzałe banany i zamiast cukru dałam 1 łyżkę miodu – było wystarczająco. Idealnie mięciutkie, wilgotne, czekoladowe – PYSZNE !! Użyłam mąki gryczanej w ilości 3/4 + 1/3 ryżowej. 15-letni chłopak orzekł, że ciasto jest: “MEGA !! ” 😉

pyszne:-) zrobiłam i polubilam dzięki temu przepisowi ciasta bananowe

Ciasto pyszne, uzylam maki ryzowej zamiast owsianej i 2 lyzek miodu zamiast cukru! Dziekuje

Przepis super, zdrowa wersja popularnego chlebka bananowego 🙂 Ale foremkę wykorzystam swoją starą, 115 zł to trochę zbyt dużo za motywujące hasło na opakowaniu…

Droga Aniu, jak dodać czekoladę? Pokruszyć, roztopić?

Ciasto upieczone! Wyszlo bardzo delikatne ,pyszne,zadnych problemow. Dziekuje.

Ciasto przepyszne. Zrobiłam wczoraj wieczorem a dziś już prawie go nie ma. Czekoladę gorzką połamałam na kawałki i wrzuciłam do ciasta. Ciasto miękkie i wilgotne, nie rozkleja się. Pychotka. Zrobię je jeszcze na pewno nie raz ? Szkoda że nie można wysłać Pani zdjęcia w komentarzu bo specjalnie na dowód, że się udało zrobiłam zdjęcia ?

Ciast naprawdę wydaje się bardzo proste w przygotowaniu, a na pewno będzie pyszne 🙂 Banany i kakao to najlepsze połączenie!

Z mąki bezglutenowej wychodzą świetne ciasta, piekę od 9 lat, bo syn jest na diecie.

spróbowałam i wyszło super:) Świetny przepis Aniu:)

Właśnie zrobiłam! W smaku rewelacja. Tylko nie jestem pewna czy właściwa konsystencja. Nie dało sie pokroić. Wyjmowałam łyżka. I było w sumie bardzo mokre. Czy tak ma byc? Starałam sie trzymać proporcji z przepisu. Napiszcie prosze jaka powinno miec konsystencje! Dziekuje! Smakuje cudownie!

hmm .. może to kwestia piekarnika? Mi za każdym razem ciasto wychodzi idealnie.
Konsytuacja powinna być “wilgotna”

Czy można użyć innej mąki np. kokosowej, gryczanej lub ryżowej?

Pani Aniu,
A może napisze Pani jakiś artykuł dot. zabiegów pielęgnacyjnych i kosmetycznych w czasie ciąży (manicure, rzęsy, maseczki)?
Jestem bardzo ciekawa Pani zdania na ich temat.

Z góry dziękuje!
Pozdrawiam

zjadamy albo zostawiamy na następne ciacho zapewne 🙂

inny roślinny jogurt 🙂

Ja dodaję grecki. Nie mam problemów z laktozy;)

Aniu, na jaką formę jest przepis? Mała prostokatna jak na zdjęciu wystarczy?
Z góry dziękuję za odpowiedź ☺

Chciałabym zapytać czy można użyć innej mąki np. kokosowej, gryczanej lub ryżowej? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

innym jogurtem roślinnym

Witam, co można dodać zamiast jogurtu kokosowego? Nie mogę u siebie kupić, a nie mogę dodać innego ze względów zdrowotnych.

inny jogurt roślinny lub mleko roślinne (wtedy mniejsza ilość)

Dziękuję za podpowiedź 🙂

Jogurt kokosowy? Czy o smaku kokosowym? Ponieważ u mnie jest problem z niektórymi produktami “eko”, więc może warto zrobić listę czym mozna zastępować tego typu produkty i w jakiej proporcji? 🙂 Byłoby super dla mnie 😉

A i czy zamiast owsianej mozna dodać kokosową lub ryżową ?

Czy jogurt kokosowy mozna zastąpic mleczkiem kokosowym lub jogurtem naturalnym bądź greckim?

Pani Aniu czy zamiast mąki owsiane można dodać kokosową? A zamiast cukru kokosowego trzcinowy?

proszę sprawdzić. Nie próbowałam

Mąka kokosowa, którą uwielbiam, wymaga innych proporcji,-jest bardzo chłonna, także trzeba ją mniej i powoli dodawać obserwując strukturę i gęstość ciasta.

Czy cukier kokosowy mogę zastąpić np trzcinowym? Niestety w mniejszych miejscowościach zdobycie takich rarytasów nie jest proste.

Czy zwykły jogurt bez laktozy sprawdzi się w tym przepisie, czy lepiej zastąpić go mlekiem kokosowym?

Witam. Czy jogurt kokosowy można zamienić na co innego? U mnie w mieście niestety nie mogę takiego kupić ?

Skąd wziąć jogurt kokosowy? Przepisy pani Ani na ciasta(i nie tyko) są super. Brownie z polewą kokosowa z owocami króluje u mnie w domu przez ostatnie weekendy?

Mogę prosić o składniki i proporcje do przygotowania tego pysznego ciasta ?:)

ooooo pyszności się szykują u mnie w domu 😀
p s chętnie przeczytam jakiś artykuł o posiłkach po treningu, może jakieś przykładowe przepisy ( moim celem jest utracenie zbędnych kilogramów ) 🙂
z góry dziękuję i pozdrawiam gorąco :):):)

A co zrobiłaś z czekoladą?

Wygląda niesamowicie smacznie. Czy marka kakao ma wpływ na ciastko? Bo z niektórymi ciastkami tak jest. To jest powód mojego pytania. Pozdrowienia.

Właśnie mam dojrzałe banany, zaraz upiekę:). Pozdrawiam serdecznie.

Spróbuje zrobić chociaż niestety do tej pory żadne ciacho nie wyszło mi z Twojego przepisu oprócz przepysznego snickersa z musem kokosowym:(

hm to dziwne 🙂 naprawdę ciasta, które zawsze piekę są bardzo proste 🙂

Wiem 🙂 ale np. ciasto marchewkowe z książki ma aż 500 g mąki…… wyszło mega twarde :/ więc chyba coś nie tak z przepisem jest.

Niektóre przepisy są niedopracowane moim zdaniem i wymagają modyfikacji. Szkoda, że przekonuje się o tym po czasie, gdy już mam jedno coasto upieczone. Szkoda czasami składników. Z ciastem Marchewkowym również miałam problem. Suche bardzo wyszło. Trzeba dać moim zdaniem mniej mąki a więcej oleju. Ja już teraz daje do każdego przepisu troszkę więcej oleju (na oko).

No to już wiem, czym będę się zajadać z mężem na weekend! 🙂 Dzięki Aniu! <3

Właśnie tez czekam aż ktoś napiszę co zrobić z czekoladą,roztopić,pokruszyć????