Muffiny warzywne na śniadanie lub kolację.

Znów musiałam zrobić muffiny, to po prostu wewnętrzny przymus :).

Warzyw nie brakuje, foremki są – jest pole do eksperymentów. W tych muffinach jest sporo jaj, więc przypomnę, że jaja od kur z wolnego wybiegu są nie tylko zdrowsze, ale i dużo smaczniejsze. Jednym jajkiem od kury karmionej chemią można sobie popsuć cały posiłek.

Warzywa umyłam, pokroiłam, poukładałam w foremkach. Jajka zmiksowałam z solą i mlekiem, dodałam do foremek. Piekłam 20-25 minut w 180 st C.

Porcja: 12 sztuk

Czas przygotowania: 25-30 minut

Jak się piekły – nie mogłam się doczekać :). Mniam!

Komentarze 60 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu,

Kiedyś oglądałem znany program “WIEM CO JEM” poświęcony właśnie jajkom. 4 rodzaje jajek zostały wysłane do laboratorium do analizy wartości odżywczych i to badanie nie wykazało przewagi jajek organicznych/wolnego wybiegu a tymi które są w klatkach -czyli teoretycznie najtańszych i najgorszych klasowo jajek. Czy mozesz podać link do jakiś aktualnych badań? Również kolor żółtka nie zawsze był bardziej soczysty, wpadający w pomarańcz. Gorąco pozdrawiam i czekam na odp.

Piona

Myślę że warto liczyć nie tylko an to co mówi tv ale też na własny rozsądek
Kupujących jaja z wolnego wybiegu czy gospodarza prowadzącego kury wolne na pewno kupuje się jaja zdrowsze niż od kur klatkowych którym nawet pióra od nadmiaru chemii nie wyrastają….

To, ze się komuś wydaje, ze coś jest zdrowsze, nie znaczy ze takie jest w istocie. Nie ma badań potwierdzających, ze jajka z wolnego wybiegu są zdrowsze od tych klatkowych. Co innego kwestie moralne i etyczne. Uważam, ze nie powinnismy kupować jajek klatkowych nie ze względów zdrowotnych ale ze po prostu tak nie wolno traktować zwierząt.

A czemu nie jest polecane mleko krowie?? Zawsze się nad tym zastanawiałam… Można nie tolerować laktozy i kupować mleko bez laktozy czy takie wtedy może być stosowane?

Mleko krowie kupowane w kartonikach ma dużo laktozy ale jak zgodnie z najnowszymi badaniami ok 20odmian antybiotyków…podobnie jak mięso świńskie sklepowe które posiada w skladzie ponad 50 odmian antybiotykow

P.Aniu mam pytank choruje na crona-lesniakowskiego jestem po zabiegu ginek.spraw kobiecych mam usuniete wszystko moja gr krwi to “0”Rh- czego powinnam sie wystrzegac czy jest jakas dieta czy zostaje mi tylko kliniczny dietetyk?
Pozdrawiam serdecznie jest P.zajefajna babka tylko tak dalej!!!

Droga Pani Aniu,
Ja zastanawiam się nad takimi śniadaniami białkowo – tłuszczowymi, ale nie rozumiem pewnej kwestii. Przecież do tych babeczek dodajemy brokuły, to przecież węglowodany, to jest śniadanie białkowo – tłuszczowe czy białkowo – tłuszczowo – węglowodanowe 🙂 dzięki z góry za informację, bo nie jestem w temacie 😉

ale nie są to węglowodany złożone 🙂

Tzn, że węglowodany proste są lepsze??? 😐

nieeeee. Węglowodany złożone!

Pani Aniu a moze jakis post a najlepiej cała seria dotyczącą żywienia niemowląt i malych dzieci. Np przepisy na kaszki itp. Bardzo bym prosiła. Pozdrawiam

Spokojnie!!! Jestem dietetykiem i trenerem przede wszystkim!
Tą sferę pozostawiam fachowcom z tej dziedziny!
Będę oczywiście udostępniała zdrowe przepisy i wskazówki dotyczące zdrowej diety malucha czy probiotykoterapii i nietolerancji pokarmowej, bo na tym się znam, ale co do reszty… nie będę występować przed szereg fachowcom 🙂

Po co tyle tam tych wykrzykników..

Aniu, a kiedy dodajemy siemię lniane?
Czy do masy jajecznej i miksujemy i dopiero zalewamy?

Z góry dziękuje za odpowiedź. Pięknego dnia dla Ciebie i wszystkich tutaj :* Buuzuiaczki 🙂 <3

Nie jest koniecznością 🙂 ale możemy dodać miksując z jajkami, tak na prawdę nie ma to większego znaczenia.

Aniu ile takich trzeba zjeść na sniadanie 350 kalorii? Pomocy!!

Sciagnij sobie aplikacje myfitnesspal na smartfona. Aplikacja ta pomoze ci policzyc co i ile ma kcal, ile gram bialka, wegli czy tluszczu. Aplikacja jest mega, polecam 🙂

Witam, a czy składzie jest też czerwona cebula? wydaje mi sie, że widzę ja na zdjęciach muffinek?

Możemy dodawać dowolne warzywa

A ja mam pytanie-czy mleko krowie nie zepsuje smaku lub tekstury?Nabralam ogromnej ochoty na te muffinki,a jest 7.30 rano,sklepy daleko ,a mezczyzna wstaje za godzine i zrobilabym mu niespodzianke 😉

Zawsze robie z mlekiem krowim i sa bardzo dobre, rowniez na zimno ;))

Bardzo fajny pomysł na kolację, właśnie go wykorzystałam (z małą modyfikacją :)). Zrobiłam do muffinek sos z kefiru, czosnku i tymianku, a zamiast sera koziego wykorzystałam świeżo przywiezione z Zakopanego oscypki. Wyszło super, mój mąż również docenił. Dziękuję.

Robiłam takie tylko bez dodatkowego tłuszczu i z dużą ilością papryki 🙂 Idealna przekąska albo w połączeniu z warzywami śniadanie lub kolacja właśnie. – Kamila

Jeśli chodzi o jajka to nie do końca jest tak, ze jaja od kur z wolnego wybiegu są zdrowsze. Niedawno oglądałam program gdzie studenci Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego przeprowadzili test jajek nie wiedząc oczywiście jakie jajko spożywają. Jakie były wyniki? Otóż jeśli chodzi o smak to studenci wielokrotnie wskazywali jajka z chowu klatkowego. Natomiast jeśli chodzi o wartości odżywcze to niejednokrotnie jajka z chowu klatkowego były bardziej wartościowe niż te eko lub też od kur z wolnego wybiegu.

Może i to prawda. Ja kupuję jaja od kur z wolnego wybiegu, albo choćby ściółkowego, ze względu na jakość życia kur. Chów klatkowy jest czymś wg mnie niehumanitarnym (kartka A4 powierzchni dla jednej kury, brak możliwości prostowania skrzydeł, brak możliwości naturalnego dla kur grzebania w podłożu – podłoże to klatka). Generalnie warto jeść te “lepsze” jajka 🙂

To zależy czym sie karmi kury. Babcia ze wsi tez może używać syfu. Dlatego jak nie znasz źródła dobrze, powinno sie kupować eko

Widziałam ostatnio artykuł o badaniach, które wykazały, że najgorszymi jajkami są “jaja od baby” od kur z terenów wiejskich i podmiejskich. Przyczyną jest skażenie dioksynami z dymu pochodzącego z kominków i domowych pieców, do których ludzie wrzucają śmieci i plaski, który to dym kury wdychają przebywając na “świeżym powietrzu”. Zawartość dioksyn w takich jajach wielokrotnie przekracza dopuszczalne normy. Ludzie kupują je pomimo wysokiej ceny, wierząc, że kurka wyhodowana pod kochającym okiem pani gospodyni, zniesie zdrowe ekologiczne jajka, a to niestety nieprawda…

Aniu, używałaś siemienia lnianego mielonego czy zwykłego?
Robiłam dotychczas bardzo podobne, ale bez siemienia, więc jutro rano będzie premiera nowej wersji 🙂

zwykły, złocisty

Witam Pani Anno!

Chciałabym zapytać czy poruszy Pani temat soji, mleka sojowego oraz jogurtu? Gdyż widziałam pomysł na jogurt sojowy z orzechami, przepis z serkiem tofu, gdzieś indziej żeby zastąpić mleko krowie – sojowym, a później w jakimś Pani komentarzu iż najlepiej w ogóle nie używać soji. Teraz juz sama nie wiem, a lubię, szczególnie jogurt sojowy i tofu też używam.

Pozdrawiam i z góry dziękuję
Aleksandra

Tak, szykuje taki post 🙂

Aniu co sądzisz o koncentracie z buraków z tesco ten co poleca maklowicz pisze ze jest bez konserwantów. Czy zdrowo jest taki pić?

Mysle ze Ania nie kupuje w tesko ????

Czasem można jajko pominąć lub zastąpić 1-2 łyżkami wody lub oleju – jeśli jego ilość w stosunku do ogólnej masy jest znikoma. Świetny przepis uwielbiam muffinki.

A kiedy dodać pestki słonecznika i siemię lniane? Czy ma być zmielone? Pomysł rewelacja!

mam pyt czy foremki czymś wysmarowałas aby muffiny bez problemy sie wydostały czy nie ma takiej konieczności?

Pani Aniu genialny przepis! Już je uwielbiam! Chciałam zapytać jeszcze ile można takie muffinki przechowywać w lodówce? I czy na drugie śniadanie też bedą odpowiednie? I ile należy zjeść takich muffinek na porcję? Chciałam się Pani jeszcze pochwalić, że odkąd kupiłam Pani książkę stosuję się do diety niełączenia i czuję się znakomicie! Mam wrażenie, że znikają moje problemy z cerą i samopoczucie jest lepsze! Staram się też wykluczyć gluten z diety, bardzo go ograniczam, a jak jem to tylko w postaci orkiszu lub żyta! Pozdrawiam i dziękuję, że Pani jest i inspiruje!

Aniu, czytałam jakiś czas temu Twoją wypowiedź, że poleciłaś pewnej mamie dodawać łyżeczkę masła klarowanego do mleka dziecka.
To świetny pomysł. Może masz jeszcze jakieś dobre rady dotyczące żywienia dzieci?
Mam małe zmartwienie z moim dwulatkiem, który niewiele je i jest bardzo szczupły, nie przejmowałabym się tym gdyby nie to, że jego starszy brat wygląda o wiele zdrowiej.
Dbam o aktywność dzieci, dużo spacerują, biegają, wspinają się, są bardzo zwinni i radośni, ale młody je za mało.
Co mogę robić aby chłopcy jedli chętnie, zdrowo, ale bardziej kalorycznie? Może napisałabyś na ten temat post? 🙂

Z góry dziękuję i przesyłam uściski.

xxx

NASZ MALUCH PIJE MLEKO Z OLEJEM KOKOSOWYM. Polecam