Murzynek bananowy – bez nabiału, bez glutenu

Uwielbiam zdrowe ciasta:) Oczywiście jadane z umiarem  🙂

Lubicie ciasto murzynek? 🙂 Wiem, że znajdzie się niejeden chętny. Oczywiście tradycyjny przepis przerobiłam na zdrowy – zgodny z moją filozofią żywienia. Wyeliminowałam gluten i nabiał, a dodałam banany, które znakomicie sprawdzają się w tego typu wypiekach. To bardzo łatwy i szybki przepis. Możesz zaserwować takie ciasto znajomym, którzy odwiedzą Cię w sobotnie popołudnie, bądź przekąsić z rodziną podczas niedzielnego pikniku:).

Murzynek bananowy

Przygotowanie

Banany rozgniotłam widelcem w miseczce. W osobnym naczyniu zmieszałam pozostałe składniki i dodałam rozgniecionego banana. Jeśli chcesz użyć zamiennika jajka w postaci chia, to 2 łyżki nasion wymieszaj z 4 łyżkami ciepłej wody. Gotową masę na ciasto włożyłam do wysmarowanej tłuszczem małej podłużnej foremki i piekłam 40 minut, w 180 °C.

Komentarze 130 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Piecze sie , jestem ciekawa smaku.
Zamiast banana dalam swojego dżemiku z jabłek , śliwek i jagód

Dzięki !

Ciasto wyszło przepyszne! Trzymałam 50minut w piekarniku dla pewności i użyłam oleju rzepakowego bo taki miałam pod ręką a banany zblendowalam – idzie łatwiej niż widelcem ?

Ciasto bardzo dobre 🙂 szybko się robi i jeszcze szybciej znika 🙂

Pyszne ciasto, wyrosło mi bardzo dobrze? malutki minus to troszkę mało słodkie ale posypałam cukrem pudrem do smaku ?

robiłam kilka razy, pychotkaaaaaa, haha właśnie dziś znowu zrobiłamz ale zapomniałam o sodzie 😀 nie wrosło bardzo ale zakalec też nie wyszedł -ciasto jest pyszniutkie:)

Pytanie podstawowe olej kokosowy to 3 lyzki rozpuszczonego czy stalego oleju?

Bardzo dobry przepis ale dałam płaską łyżeczkę sody i zwykły olej rzepakowy. Wyszło puszyste, wilgotne.Polecam.

Jedyny przepis na idealne ciasto bez nabialu jaki do tej pory znalazlam. Wszystko się udało i jest przepyszne ?

Bardzo dobre ciasto. Polecam . Zrobilam dodatkowo polewe czekoladowa. Szybko sie robi i bosko smakuje

Beata

Robię 2 podejście rzeczywiście coś z tym przepisem jest nie tak ciasto w ogóle nie rośnie

Robiłam pierwszy raz w życiu ciasto i wyszło naprawdę dobre!! Polecam !;-) 😉

woow , wyszło :):)
mokre , smaczne i urosło bo bałam się, że za rzadkie będzie aby coś z tego wyrosło
iiiii pyszne
tylko musiałam piec 50 min
ps. Ciekawe czy takie ciasta są mocno kaloryczne ?

Przepis jest benadziejny, w ogole mi ciasto nie wyroslo i jest po prostu nie smaczne. To juz nie pierwszy raz jak probuje przepisy z tej storny i zaden nie wyszedl smaczny.
Zdecydowanie nie polecam.!

Super!!! Własnie dzisiaj zrobiłam i wyszło pyszne! Oczywiście-jak zawsze musiałam o czymś zapomnieć-nie dodałam żadnego cukru czy nawet miodu… Ale i tak wyszło przepyszne, a nawet myślę, że jeszcze zdrowsze!
Pozdrawiam 🙂

Przepis fantastyczny ! Prosty a ciasto palce lizać! Ja użyłam mąki kokosowej i mleczka kokosowego bo akurat miałam i wyszło super. Polecam!

Ciasto pyszne, ale u mnie zawsze opada 🙁 Robie zgodnie z przepisem i nie wyrasta. Dawałam też mniej sody i tyle cow przepisie i nic nie pomaga. Macie jakąś radę?

Pyszne!!
Dodałam zamoast cukru, łyżkę miodu i jednego banana więcej, na koniec posypałam płatkami migdałowymi.

Czy mógłby mi ktoś napisać jakie mleko kokosowe lub ryżowe kupujecie? czy robicie same? ktoś sie w to bawi? prosze o odpowiedź!

Ja robię sama mleko kokosowe. Wychodzi taniej 🙂

Kupuję mleko kokosowe płynne w kartoniku, przez internet,
wybieram takie które w składzie mają tylko kokosa i wodę,
ostatnio kupiłam firmy Aroy-D,
w marketach niestety można częściej spotkać te które zawierają konserwanty.

Polecam!! Genialnie proste i szybkie! Mięciutkie, wilgotne i puszyste! Cukru kokosowego dałam połowę mniej, zamiast tego kilka daktyli namoczonych w gorącej wodzie i zblendowanych z bananem. Aha, wszyscy piszą o sodzie dlatego dodałam tylko 1/3 łyżki i nie da się jej wyczuć w smaku. Poleacam!

Ciasto super……oczywiscie powtorze sie …..ale jako ,,wlascicielka,,Celiaki niestety zawsze rezygnowalam z slodkosci, poniewaz bezglutenowe ciasta kompletnie mi nie smakowaly…….A tu prosze !!!! bardzo dziekuje……i widze ze znajde na Twojej stronie wiecej inspiracji…..nie tylko Ciacha:) Pozdrawiam serdecznie

pyszne ciasto! najlepszy murzynek jaki jadłam, po za tym zrobił szał w rodzinie, która niekoniecznie odżywia się zdrowo 🙂

Ciasto upiekłam dzisiaj,wyszło pulchne i wilgotne,pyszne.Pozdrawiam

Coś jest nie tak:( ciasto słabo mi rośnie. Daję łyżeczkę proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody. Reszta jak w przepisie. Ktoś miał podobny problem? Proszę o pomoc.

A można zamiast cukru kokosowego dodać cukier brzozowy? który z owych jest lepszy?

Lepszą, zdrowszą opcją jest cukier kokosowy 🙂

kupię i dodam następnym razem, bo ciasto na pewno będzie u mnie gościło w weekendy 🙂

A zamiast cukru kokosowego ksylitol?

Ja daje ksylitol i wychodzi ok.

Wyszło super, ale trochę zmodyfikowałam przepis łyżeczka sody faktycznie w zupełności wystarczy banany zmiksowałam na gładką masę i dopiero później dodałem resztę składników i zamiast cukru dodałem 5 daktyli i wyszło słodkie i puszyste ciasto.

Czy mąka z amarantusa może być? Z takiej zrobiłam, minęło 40 min a ciasto w środku prawie płynne, zastanawiam się czy to mąka, ewentualnie co poszło nie tak?

Podobne ciasta robię od paru lat, na kukurydziance, na gryczanej i ryżowej mące. Banany świetnie nadają się do bezglutenowców. Zapobiegają rozsypywaniu ciasta, dają wilgoć. I bardzo dobrze zastępują cukier.

Na takie ilości mąki jak tu, daję poza bananami tylko 2 łyżki miodu gryczanego. A jak mam świeże, jeszcze wilgotne daktyle to je miksuje na papkę i dodaję. Cukru nie daję wcale.

Jedno co mnie dziwi w tym przepisie to ilość proszku i sody.
Szalona jakaś.

U mnie to jest 1 płaska łyżeczka proszku i 1/3 łyżeczki sody.
Ciasto rośnie, jest lekkie i puszyste.
Nie wiem po co aż łyżka sody. Tym bardziej, że ją bardzo czuć, daje gorycz.

Ciasto rewelacja, wilgotne, smaczne nie jak inne “gnioty”bezglutenowe. Polecam

Fajny przepis i na pewno skorzystam ale p. Ania pisze “bez cukru” a trzeba dodać cukier, pisze “bez nabiału” a trzeba dodać jajka. To może wystarczyło napisać “pyszne ciasto bezglutenowe” i to byłoby prawdą

Niedawno wyszło ze jajka nie są wcale kaloryczne 🙂 (Dowiedzilam sie tego na ostatniej konferencji medycznej lekarzy w Krakowie 😉 pozdrawiam)

jajko to nie nabiał chyba, co?
A i jajka są mega zdrowe:) Białko wzorcowe:)

Jajka to nie jest nabiał … Nabiał to grupa produktów żywnościowych, która obejmuje mleko i pochodzące od niego przetwory 🙂 A jeśli chodzi o cukier to zazwyczaj mówi się o sacharozie czyli tym, który dodajemy najczęściej do herbaty lub ciasta wiec pewnie o niego chodziło.

Polecam docenic pomysł, a nie szukać dziury w całym i użyć kreatywności, zamienić cukier na miód, ksylitol, stewię, a na pewno ciasto będzie pyszne!

Jajko to jajko a nie nabiał 😉

Jajka to nie nabiał. Jajka mają białko. A jeśli chodzi o cukier to pani Ani chodziło że bez cukru z buraka cukrowego.

Sody oczyszczonej dodałam jedynie łyżeczkę, zamiast łyżki, bez proszku do pieczenia. Wyszło pyszne i bez zakalca. Może miałam szczęście, ale karmie piersią i tego unikam:)

A czemu unika pani proszku do pieczenia podczas karmienia piersia??

Ciasto jest ge- nia -lneee jak większość przepsiów Aneczki. W ostatnim momencie zorientowałam się ze brak jajek w lodówce i zamiast tego dodałam len mielony. Wilgotne , przefajne ciastunio.

Wczoraj piekłam – przepyszne,wilgotne, czekoladowe ciasto 🙂 Dziękuję za przepis 🙂

Świetne ciasto! Wyszło idealne. Zmieszałam mąkę ryżową z kukurydzianą i posłodziłam ksylitolem (ale zmniejszyłam ilość słodzika). Wyszło puszyste i wilgotne 🙂

Hej a ile maki kokosowej dodalas ? Dokładnie tyle samo co było ryżowej ?

dlaczego z wierzchu się ładnie spiekł a w środku glajda? 🙁

Aniu rewelacyjny przepis.
Robilam juz 3 razy i za kazdym razem wychodzi smaczniejszy :)))) W Turcji ciezko o cukier kokosowy wiec uzywam brazowego lub stewii. Czekam na wiecej takich prostych i przepysznych ciast 😀

Ciasto bardzo dobre. Wykonanie proste i szybkie. Składniki dostępne. Co dla mnie najważniejsze – bardzo dobre samopoczucie po zjedzeniu.

Jest pyszny ten murzynek! Ja jeszcze dodałam nasionka Goji i wiórki kokosowe 🙂
Przepyszne!

Wszystko ładnie, pięknie. Ciasto w piekarniku. Wracam, by przeczytać komentarze i sobie uświadamiam – “zapomniałem o jajku”. Ciekawy jestem wyniki 🙂

Dziewczyny , ja zrobilam na mleku sojowym, wyszedł pyszny. Polecam podawać z tahini. Miłej niedzieli!

Ja dałam łyżeczkę sody. Tak naprawdę jest to małe ciasto, na logikę łyżka sody to stanowczo za dużo a do tego jeszcze proszek do pieczenia. Wyszło bardzo dobre. Całkiem ładnie wyrosło. Szkoda, że Pani Ania nie odpisuje na komentarze bo może by potwierdziła albo zaprzeczyła tej łyżce sody.

Ciasto przepyszne, mięciutkie w środku, wilgotne, puszyste. Na wierzch dodałam maliny, niebo w gębie 🙂 Polecam!

Pyyyyyyyyyyycha!! Zamiast cukru kokosowego dodałam 30g stewii i 2 łyżki miodu, 150g mąki kukurydzianej i 30g mąki z nerkowców [zblendowane orzechy] i następnym razem na pewno zminimalizuje stewię albo miód, bo troszkę za słodkie wyszło jak na mnie.

A mnie ciasto wyszło doskonale – z tą różnicą, że banany zblendowałam na mus, a składniki ciasta dokładnie zmiksowałam, po czym dodałam mus do ciasta i jeszcze raz wszystko zmiksowałam – dzięki temu uzyskałam jednolitą konsystencję, a ciasto wyrośnięte i puszyste. Polecam!

Piszesz ze ciasto bez cukru a w skladzie 100g cukru kokosowego….

Super przepis, chętnie zrobię dla mojej córeczki która ma celiakie i cukrzycę. Gdyby jeszcze były wartości odżywcze.

Wygląda pysznie, myślisz że można zamienić mąkę ryżową na kokosową?

Przeczytaj dokładnie przepis, jest tam wszystko napisane

Hej Aniu
Jak dla mnie to nie nowość ja stosuję identyczny przepis już od ponad roku z tym że na mące razowej i z bakaliami. siemieniem lnianym i nasionami chia…:) Przepyszne ciasto….:)
Pozdrawiam

Ja zrobiłam w ogóle bez cukru-rewelacyjne. W bananach też jest cukier, tylko trochę inny. Zamiast się “rozczarowywać” po prostu nie dodawaj. Jak ja nie lubię takich “jęczących ludzi”… To chyba domena Polaków.
Btw. dzięki za przepis!

Nawet jak dasz pół łyżeczki sody i proszek to wyrośnie. 🙂

Pani Aniu murzynki świetnie wyszedł!
Do Pani Michaliny-“trochę logiki trzeba dodać do każdego przepisu a nie sztywno się go trzymac-jeśli ciasto się spieklo jedna z wielu przyczyn może być Pani piekarnik,który albo jest super nowoczesny z błyskawicznym termoobiegiem,albo przestarzały sprzęt z niedziałającym poprawnie termoobiegiem,mogła Pani również włożyć ciasto do nienagrzanego piekarnika i wyszło j.w Pani napisała. Często przygotowujac Pani Ani potrawy trzeba wziąść poprawkę na długość przygotowania potraw, ale to już chyba każdy kto gości w kuchni dłużej niż tylko smażąc jajecznicę -wie ,pozdrawiam
Katarzyna Skuza

Ciasto pyszne polecam Następnym razem zrobię z mniejszą ilością cukry bo był trochę za słodki

Witaj Aniu.
Mam małą propozycje i wyzwanie do Ciebie.
Osobiście jestem zapracowaną samotnąą Mama na dwóch etapach. Z czego jeden to sport dokładnie jestem instruktorem fitness. Niestety ostatnio muszę trochę czasu poświęcić swojemu zdrowiu. Fakt zaniedbałam się. Efekt poważne problemy z tarczyca. Proszę o więcej wpisów i przepisów jak jeść co jeść przy problemach z tarczyca. Dziękuję z góry. Pozdrawiam

Polecam blog: “good morning – tarczyca”

Dziękuję już zaglądam 🙂

Nie polecam ciast z samej mąki różowej, wydają się suche a w środku jakby nie dopieczone… Możesz ją mieszać z inną mąką

Zrobiony! mega wypas! przepyszny Aniu!
Michalina – coś musiałaś popsuć ;-P może dałaś takie gęste (tłuste) mleko kokosowe a tutaj miałaś użyć roślinnego – delikatnego. Spróbuj raz jeszcze bo warto!

Ciasto się udało? Smak wyśmienity z delikatnie wyczuwalną nutką kurkumy. Pychotka ?

A jeśli nie mogę mąki ryżowej to kasztanową lub kokosowa może być?

Jakiej mąki ryżowej używasz? Czy może mielisz sama? W sklepie eko natknęłam się jedynie na mąkę z białego ryżu, a tego akurat staram się unikać.

Aniu, przepis super, na pewno skorzystam 🙂 Jestem w trakcie chemioterapii i mój lekarz zalecił mi eliminację nabiału, glutenu i cukru. Czy mogę zastąpić cukier kokosowy zblendowanymi daktylami?

Pewnie tak! Życzę zdrowia! Walcz dziewczyno! <3

Stawia raczej.W daktylach też dużo cukru.

Pani Aniu 🙂 a czy można coś zamiast banana ? 🙂 (alergia)

Witam, chcialam zapytac czym mozna zastapic cukier kokosowy? Dziekuje

Przepis na ciasto jest prosty, jego wykonanie zajmuje ok 10 min, resztę pracy wykonuje piekarnik 😉
Murzynek jest przepyszny!
Polecam 🙂

Ja już robiłam, rodzina zachwycona! Bardzo pyszne… dziękuję za przepis.
Polecam 🙂

Niestety murzynek wyszedł czarny jak węgiel, nie wyrósł i dodatkowo jest obrzydliwy w smaku. Zamiast smaku ciasta czuć tylko smak sody, dlatego nie da się zjeść nawet kawałka. Szkoda, że zmarmowałam mleczko kokosowe. Nie polecam.

Jak można nie polecać czegoś, co się źle zrobiło?
😉

Mysle, ze chodziło o mleko, a nie mleczko kokosowe 😉

Coś musiałaś źle zrobic, moj wyszedl przepyszny. Cala blacha poszla w jeden dzien 🙂

Mleczko kokosowe? Nie ma go w przepisie jest mleko roslinne!

Musiałaś zrobić coś nie tak, wszystkim jakoś się udał 😉

Może dlatego że dodałaś mleczko kokosowe zamiast jakiegoś mleka? Tutaj jest mowa o mleku roślinnym czyli np. Migdałowe, sojowe, kokosowe (mleko, nie mleczko), owsiane itp. Ja dodaje mleczko kokosowe np. do babeczek zamiast tłuszczu, właśnie z tego względu że jest ono tłuste, a nie lekkie i płynne jak mleko. Chociaż fakt że smaku sody nie powinno być czuć ? ale trzeba też pamiętać, że ciasta bezglutenowe na pewno nie będą rosły tak jak na mące pszennej, która właśnie dzięki dużej ilości glutenu tak mocno rośnie ?

Ja też użyłam mleczka kokosowego bo akurat innego nie miałam w domu a mimo to wyszło pycha 🙂 ciasto jest wyśmienite. A odnośnie tej sody ja dałam więcej proszku do pieczenia a sody już nie dodałam. Super wyrosło i jest bardzo smaczne.

Ale w przepisie Nie ma mleka kokosowego….

Widać masz jak ja. Też bym nie zjadła ciasta z taką ilością sody. Ta gorycz mnie zabija, czuję ją cały dzień w ustach. Aż się dziwię ludziom, że potrafią to zjeść. 🙂
Widać inna wrażliwość na ten smak.
Zrób jeszcze raz, ale daj 1/2 łyżeczki sody i proszek. I odejmij łyżkę kakao.

u mnie tak samo 🙁 czuję wyłącznie sodę. Wprawdzie pięknie wyrosło i cudownie pachnie ale niestety nie smakuje…

Mialaś uzyć mleka roślinnego, nie mleczka kokosowego z puszki. Mleka roślinne z reguły są lekkie i delikatne, sprzedawane w kartonie. Nie dziwota, że nie wyszedła taki, jak trezba

Zrobilam dzisiaj rano i juz pol blachy rodzinka zjadla 🙂 wysmienity!!! Na pewno na stale zagosci na moim stole

Aniu: To moj szybki przepis aby zaspokoic smak na czekolade 🙂
Do cieplego kakala robionego z mlekiem migdalowym wsypuje po lyzeczce mielonego siemia lnianego (tyle ile trzeba aby zrobilo sie geste), pare suszonych zurawin, jagod, truskawek, malin oraz czarny bez (mozna tez kupic gotowe siemie lniane z owocami, np.Spectrum Essentials – Ground Premium Flaxseed with Mixed Berries) Tworzy sie z tego nie tylko zdrowy, lecz pyszny i sycacy budyn ktory jadam na cieplo. Polecam 🙂

Aniu, przepis jest super;) Na pewno spróbujemy! My takie murzynki uwielbiamy robić z fasoli… wtedy z jajkiem, ale również bardzo smacznie 😀

Aniu jaka jest różnica miedzy tym przepisem a poprzednim na bananowe Brownie?

Witam,
czy proszek z wanilii można pominąć lub czymś zastąpić ?
Pozdrawiam

Wanilię zawsze można pominąć.

Proponuję zrobić ze skórką pomarańczową. Boskie.

Super przepis. Ostatnio próbowałam chlebka bananowego według Twojego przepisu, murzynek wygląda tak samo pysznie! Koniecznie wypróbuję w weekend.
Jaka jest kaloryczność takiego chlebka oraz rozkład BTW?

Moim ulubionym zdrowym ciastem jest ciasto z czerwonej fasoli, a czytając ten przepis coś czuje że moim faworytem będzie murzynek bananowy Pani przepisu. Liczę że się nie zawiodę i będzie smakować równie smakowicie jak wygląda. Pozdrawiam Panią serdecznie i życzę aktywnego obozu! (:

Spróbuję na weekend na pewno! Super pomysł. Dzięki Ann! ??

Wyglada przepysznie?Mam tylko jedno pytanie: dlaczego trzeba dać sodę skoro dajesz proszek do pieczenia? Z góry dzieki za info