Na maksa czekoladowe ciasteczka

Jutro 14 lutego, czyli Walentynki 😉
Na tę okazję fajnie podarować lub przygotować ukochanej osobie coś od serca. Wiem, że to środek tygodnia i wiele osób nie będzie miało czasu stać długimi godzinami w kuchni, dlatego zaproponuję szybkie, łatwe i na maaaaksa czekoladowe ciasteczka 🙂

Sposób przygotowania:
Na małym ogniu rozpuścić czekoladę wraz z olejem kokosowym w rondelku (mieszając cały czas). Następnie do robota kuchennego wsypać mąkę owsianą, cukier kokosowy, proszek do pieczenia oraz jajka, przygotowaną czekoladę i wydrylowane i namoczone wcześniej we wrzątku (15 minut) daktyle. Wszystko wymieszaj, nastepnie dodaj orzechy i rodzynki.
Na blaszce do pieczenia wyłóż papier i przełóż masę formując równe ciasteczka. Piecz około 15 minut w 180 stopniach

Komentarze 24 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jak robicie masę żeby się tak nie kleiła? Moją ledwo wyłożyłam na blachę… Nie dało się uformować równych ciasteczek

Ciastka są obledne. Nie pierwszy raz coś robiłam według przepisu Ani ale te ciastka są super.

najlepiej by było 🙂 świeże daktyle, zdecydowanie lepiej smakują i komponują się w przepisach 🙂

Ciasteczka są obłędne! Dzieciaki nie zauważyły, że są bezglutenowe i zjadły ze smakiem. A ja mam satysfakcję, że daje im zdrowe słodycze. Następnego dnia są jeszcze lepsze… szkoda, że na następny dzień zostało tylko jedno 🙁

A co mają zauważyć 😉 Dzieciom jak nie powiesz to wszystko łykną 😉 Ja swoim od jakiegoś czasu z dr oetkera babeczki robię bezglutenowe, w smaku praktycznie identyczne. Spróbujemy tych ciasteczek 😉

szczerze to tych ciastek nie podałabym na wyjątkową okazję, nawet jesli bylyby nie wiem jak pyszne i zdrowe:-)

A ja i owszem 🙂 ciasteczka są pyszne i wyglądają pięknie 🙂 upiekłam je wczoraj dla moich super koleżanek z pracy, a w związku z Walentynkami uformowałam je w serduszka 🙂 dziekuję Aniu za super przepis :))) a kto nie chce, niech nie korzysta, po prostu…

Jaką inna alternatywną mąkę można zastosować? Co zamiast mąki owsianej ?

Ciasteczka MEGA ! Pozdrawiam ?

Zrobiłam z kokosową i wyszły pyszne 🙂

Witaj Aniu,czytałaś co pisze o oleju kokosowym Pani Bosacka ,w ostatnim numerze”Pani”? Ja póki co,nie zamierzam odstawiać tego tłuszczu i może ciasteczka też upiekę ha,ha.Jednak obiecałaś post o tym oleju,może byłoby dobrze napisać jeszcze kilka zdań…jedno wiem, że lepszego niż w Twoim sklepie nie jadłam.Pozdrawiam.

Hahaha a kim ta pani bosacka jest? Babą z nadwagą? ?? ta kobieta nie ma pojęcia o żywieniu co z resztą widać..

To, że ktoś ma nadwagę nie znaczy, że nie ma pojęcia o żywieniu.

Gdyby miała pojęcie to nie byłaby gruba? a ona to w ogóle raz chudnie,a raz tyje.. to nie jest normalnie. Gdyby ta kobieta wiedziała czym jest zdrowe odżywianie to nie działo by się to co się z jej ciałem dzieje..

Proponuję spojrzeć w lustro i przestać oceniać innych przez wygląd, gdy się kogoś nie zna. Ta Pani urodziła 4 dzieci, ma prawie 50 lat. A poza tym niekiedy większa waga nie jest oznaką obżarstwa tylko problemów zdrowotnych, leków, stresu.
Bardziej bym się zajęła swoim zywieniem i żywieniem swoich najbliższych, dzieci przede wszystkim, a nie wylewania pomyj na kogoś kto rpowadzi naprawdę dobry program.

Ania, ciastka zamierzam upiec, ale mam pytanko z troche innej beczki. Chce na walentynki upiec duze serce piernikowe, podobne jak widac na jednym z Twoich zdjec gdy pisalas o moich juz ulubionych ciastkach na Swieta-coroczny hit. Jest tam zdjecie z duzym piernikiem w ksztalcie serca z czerwonym wypelnieniem – co tojest za wypelnienie?? i skad wziac te “korale”? Pzdrawiam, usciskow moc! :*