Naleśniki gryczane z musami do wyboru! Perfekcyjnie dobre śniadanie

Szukasz propozycji na węglowodanowe śniadanie?

Dla swojego dziecka, męża, brata, siostry, kogoś bliskiego? Przekonaj ich sam, że ZDROWE oznacza też smaczne 🙂 A tym daniem na pewno to udowodnisz 🙂

Naleśniki gryczane z musem

Ciasto na naleśniki: wszystkie składniki zmiksowałam blenderem. Na patelni rozpuściłam olej kokosowy i rozlałam ciasto. Po kilku minutach obróciłam naleśnik. Nakładałam mus i rolowałam.

MUS nr 1:

Obrałam gruszki i usunęłam gniazda nasienne. Obrałam banan i pokroiłam na małe kawałki. Włożyłam owoce do garnuszka, dusiłam na małym ogniu. Dodałam sok z cytryny oraz cynamon. Dokładnie zblendowałam, aż uzyskałam jednolitą konsystencję.

MUS nr 2:

Skarmelizowałam cukier, dodałam owoc, dusiłam pod przykryciem, potem zmiksowałam.

Smacznego 🙂

Placki z dedykacją dla mojego brata Piotrka :):):)

Komentarze 32 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Ania, dzięki za przepis, muszę spróbować!!! Tylko co znaczy: “300 ml mleka roślinnego lub 150 ml mleka roślinnego” – to ile w końcu :)? i jakbyś mogła powiedzieć, jakie proporcje wody i siemienia są potrzebne, żeby uzyskać zamiennik jednego jajka? czy siemię trzeba najpierw zmielić? zalewamy gorącą czy zimną wodą? dziękuję.

czy ktoś wie i potrafi odpowiedzieć? 🙁

w ksiazce jest napisane 300 ml mleka roslinnego lub 150 ml mleka roslinnego i 150 ml wody, tak albo tak 🙂

Czy takie naleśniki mogą jeść maluszki poniżej 1 roku życia ?

Zrobiłam z musem nr 1 i wyszły przepyszne! Smakowały nawet mojemu wybrednemu mężowi ?

Dziś zrobiłam te naleśnik i i wyszły przepyszne jem je z dżemem truskawkowym domowej roboty 😀 dziękuję ????

Uwielbiam Twoje przepisy! Rob dalej to,co robisz. Jestes niesamowita,pozdrawiam! 😉

Jeśli chodzi o mleko – koniecznie musi być pochodzenia roślinnego?

Ja dodaje mleko krowie i są bardzo dobre 🙂 🙂 🙂

Dzięki 😀 mam zamiar je jutro zrobić

Jeśli chodzi o mleko – to koniecznie musi być roślinne? 🙂

Zdrowe i pyszne naleśniki. Wspaniały mus gruszkowo -bananowy 🙂 🙂 🙂 Moje ulubione danie, bardzo polecam 🙂 🙂

Aniu, jeśli nie czytałas serdecznie polecam Ci ksiażkę “Jak nie umrzeć przedwcześnie”. Bardzo chciałabym poznać twoje zdaniem na temat sposobu odżywienia jaki został tam przedstawiony. Pozdrawiam ciepło i życzę udanej niedziela :*

Robiłam na dzisiejsze śniadanie, są obledne ????,rewelacja. Pozdrawiam, Magda

tak w książce 🙂

Wiedzialam,ze gdzies to widzialam.

Hej Aniu,
po czym rozpoznam, jaki olej posiadam? Mam olej kokosowy virgin cold pressed i nie pisze nic dodatkowo. Bylabym wdzieczna za informacje.

Monika, masz olej tloczony na zimno czyli nierafinowany. To ta lepsza, zdrowsza wersja ktora nie traci swoich właściwości odżywczych.

Robiłam te naleśniki kilka dni temu, od dłuższego czasu się na nie “zasadzałam”. Był to pierwszy z kilkunastu przepisów, które robiłam z ostatniej książki, który kompletnie nie wypalił. Placki bananowe są u mnie absolutnym hitem, indyk z mlekiem kokosowym też, zupa buraczana, dyniowa i wiele, wiele innych także. Ale te naleśniki głęboko mnie rozczarowały, bo smakowały po prostu jak kasza gryczana i nijak nie pasowały do przepysznego mandarynkowego musu (który robię teraz do innych dań 😉 ). Musiałam polać je dużą ilością miodu i dołożyć pokrojonego banana, by dało się je zjeść, a mój chłopak nawet z tymi dodatkami odłożył je po połowie pierwszego naleśnika. Być może sprawdziłyby się z wytrawnym nadzieniem, ale na pewno nie na słodko, pomimo kakao w składzie. Prześledziłam przepis wielokrotnie i postępowałam zgodnie ze wskazówkami. Wydaje mi się, że zmielona kasza gryczana nie zachowuje się do końca tak samo, jak mąka gryczana – być może wymaga dokładnego przesiania przed użyciem. Moje pytanie brzmi – czy robiłaś je z mąką, czy z kaszą gryczaną? Bo jeśli ktoś używa kaszy (a wydaje mi się, że zrobi tak 90% czytelników), to należy dodać taką adnotację (a i tak nie jestem pewna, czy przyniesie to poprawę).
Pozdrawiam!

Robię je z mąki, można i z kaszy 🙂 Taki urok mąki gryczanej 🙂
Pozdrawiam

A Ja za to uwielbiam posmak mąki gryczanej ???????? kwestia zmiany przyzwyczajeń bez glutenu. Fakt dla kogoś na początku drogi napewno nie posmakuje.. ???? Mój nr 1 ????

Marta, a moze zwyczajnie uzylas kaszy gryczanej palonej ? ona rzeczywiscie ma zupelnie inny smak, zapach niz kasza niepalona . I to wlasnie z niepalonej kaszy nalezy zrobic make ( moze to dobry pomysl aby taka notka znalazla sie w przepisie ? 🙂 )
Robie nalesniki z maki gryczanej ( rowniez miele kasze jesli nie mam akurat maki ) od dosc dawna i uwazam , ze jest to jedna z najlepszych opcji zastapienia bialej maki 🙂 . Kakao w tym przepisie uwazam za opcjonalne , ale cynamon warto dodac.
Pozdrawiam

można zrobić z kaszy gryczanej j nie palonej. Nie ma posmaku.:))))

Mniam, przepis widziałam już w Twojej książce i muszę go w końcu zrobić!:) Czy 120g mąki gryczanej to około szklanki?