Naleśniki z nadzieniem dyniowo-gruszkowym, polane musem kokosowym

Składniki:
  • 4 jajka
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g bezglutenowej mąki owsianej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • szczypta soli morskiej
  • 2 szklanki mleka roślinnego - u mnie kokosowe
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu i wanilii
  • olej kokosowy lub masło ghee do smażenia
Składniki: nadzienie z dyni i gruszki
  • 1 szklanka upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 1 duża słodka gruszka
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 2 świeże daktyle lub 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • kilka kropli cytryny lub limonki
Składniki:
  • 1
    mus kokosowy

Myślę, że wielu z nas podniosłoby rękę, będąc zapytanym o to czy lubi naleśniki 🙂
Ja też uwielbiam 🙂 Moja dzisiejsza bezglutenowa wersja, jest wypełniona nadzieniem dyniowo-gruszkowym, a dodatkowo polana musem kokosowym.
Wychodzi przepysznie! 🙂

Mój ekologiczny mus kokosowy pochodzi w 100% z certyfikowanych ekologicznych upraw i jest wytwarzany poprzez zmielenie miąższu kokosa. W wyższej temperaturze przyjmuje postać gęstego kremu.
Mus kokosowy, często nazywany też masłem kokosowym, jest smacznym źródłem błonnika, potasu, magnezu i żelaza. Dzięki witaminie D jest sprzymierzeńcem walki z depresją, a witamina K w nim zawarta, pomaga w nauce, wspierając procesy neurologiczne.

 

Sposób przygotowania:
Naleśniki:
Do robota kuchennego wkładamy wszystkie składniki na naleśniki  i mieszamy. Następnie wylewamy masę na patelnię smażymy  z 2 stron.

Nadzienie:
Dynię przekroiłam na pół i piekłam w piekarniku  w 180 stopniach około 40 minut.
Następnie wydrążyłam miąższ bez pestek. W osobnej misce starłam gruszkę, dolałam mleczko kokosowe, miąższ dyni i resztę składników. Zmiksowałam na jednolitą masę, którą następnie przełożyłam do naleśników. Na wierzch dodałam mój ulubiony mus kokosowy.

Komentarze 23 komentarze

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Aniu, zamiast tego mleka roślinnego można użyć wody do ciasta na naleśniki? Pozdrawiam ❤

Zrobiłam wszystko wg przepisu z aptekarska dokladnosci, nie wiem dlaczego ale ciasto nie wyszlo, bylo za rzadkie i musialam zdrapywac nalesnika z patelni 🙁 dodalam maki pszennej w ostatecznosci. Co do musu to rowniez byl za rzadki. Mus zrobilam sama zmiskowalam wiorki kokosowe, dodalam cukru i mleka to jedynie wyszlo 😉 Pozdrawiam oby nastepny przepis mi wyszedl 🙂

To też kwestia rodzaju patelni oraz kuchenki. Sprawdzałam to na wiele sposobów.

Aniu,niebo w gębie!!!!!😁 A kurs dietetyki online prowadzony przez Ciebie byłby super pomysłem! Sciskam😚😚😚

Pychotka !!!!
uprzedzam – niech Was nie zaskoczy płynna forma ciasta. Wychodzą pyszne 🙂 delikatne 🙂

Dokładnie ta płynna forma ciasta finalnie jest rewelacyjna, smakuje obłędnie 😉

na mace kukurydzianej nie bardzo mi smakowaly.;/ musze spróbowac z ryzowej bo akurat nie mialam. Pozdrawiam Aniu.:)

Pani Aniu,
Czy wrzuci Pani przepis na blog dot. brownie bezglutenowego (które jest widoczne na Pani instagramie)?:)
Dziękuję!:)))
Pięknego dnia!:)

Czy naleśniki wyjdą bez jajek? Np. Z siemieniem lnianym i woda zamiast jajka? (Mam nietolerancję pokarmowa na jajka)

Czy można zastąpić mąkę owsiana, jakaś inna bezglutenową?

Aniu co zrobilas ze mus ma taka konstynstencje? Mam Twoj mus ale jest bardzo twardy,zbity w sloiczku pozddrawian

Mus rozpuszcza się pod wpływem wyższej temperatury.

Ja wymieszałam mus kokosowy z odrobiną wrzątku i wyszedł fajny płynny i gęsty 🙂

Ania, ty mi tyle énergi tu dodajesz.. dziekuje ze jestes 🙏.

Pyyycha!!! Nie mam gruszek,zrobię z musem jabłkowym… Aniu mam pytanko przy okazji,czy traganek wskazany będzie dla osób leczących candidę? Pozdrawiam,pa…

A czy zamiast mąki ryżowej można użyć kukurydzianej? 🙂

nalesniki robie po pracy! alez pysznie wygladaja!!!
Witaj Aniu, Czy mozesz polecic kurs dietetyki online? Bardzo bym chciala rozpoczac nauke w tym temacie:) Pozdrawiam