Niebo w gębie :) Ciasto o smaku rafaello i snikersa.

Największym zainteresowaniem na blogu cieszą się ostatnio słodycze i ciasta:) Piszecie o zachciankach w związku z zimową i niesprzyjającą aurą.

Na całe szczęście mnie do tej pory omijają zachcianki ciążowe, ale lubię specjalnie dla Was i dla moich bliskich upichcić coś zdrowego. To powiedzmy taka moja zachcianka :)….a że mam słabość do MUSU KOKOSOWEGO … to nie bez przyczyny wprowadziłam ten produkt, pochodzący z ekologicznego źródła do mojego sklepu Foods by Ann 🙂 I wiem jedno, ten kto lubi smak kokosa – będzie wniebowzięty :))))

Uwaga! To ciasto uzależnia i znika z talerza w błyskawicznym tempie.

Ciasto – mix smaków rafaello / snickers, czyli zdrowa wersja z kokosem i orzechami.

Sposób przygotowania: 

Wydrylowałam daktyle z pestek, sparzyłam je wrzątkiem i moczyłam 15 minut. W mikserze przygotowałam składniki na spód ciasta wyłożyłam w okrągłej foremce i włożyłam od razu do lodówki.

W tym czasie ugotowałam kaszę jaglaną (opłukaną wcześniej 2 razy pod bieżącą wodą). Pod koniec gotowania kiedy woda zaczynała się wchłaniać dolałam mleka koksowego i gotowałam do momentu wchłonięcia. Odstawiłam pod przykryciem do wystygnięcia (na zewnątrz – bo zimno za oknem;)) Następnie zmiksowałam ugotowaną i ostudzoną kaszę z pozostałymi składnikami na masę. Przelałam na spód ciasta i ponownie włożyłam do lodówki  – na ok. 30 minut.

Została polewa:) Mieszając w garnku na średnim ogniu podgrzałam chwilę mleko kokosowe z cukrem  i masłem orzechowym. Przelałam polewę na resztę ciasta i włożyłam na noc do lodówki.

Powiem tak, jeśli lubicie kokosowo – orzechowe smaki to to ciasto będzie waszym hitem.

Komentarze 237 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Zrobiłam dziś to ciasto po raz drugi. Przyznam szczerze, że za pierwszym razem tak bardzo mi nie smakowało, ale trochę zmieniałam w przepisie ( zamast cukru kokosowego użyłam miodu) chyba za krótko też blendowałam kaszę. Dzisiaj zrobiłam/ wyszło mi IDEALNE!! BOSKIE ?Dzięki Aniu za przepis.

Musiałam pokombinować trochę z przepisem bo nie wszystko miałam 😉 ale właśnie się chłodzi. Jestem strasznie ciekawa wyniku 😉

Mam dwa pytania:
1. Czy do spodu dobrze podane są proporcje, bo wiórki fruwaja w blenderze i nie mają zamiaru się skleić z daktylami i łyżka oleju?
2. W środkowej warstwie jest podane 250G kaszy jaglanej, czy jest to waga suchej kaszy?

Omg! Serio liczycie ile ciasto ma kcal?! Organizm to nie jest MATEMATYKA. Organizm to złożoność procesów, codziennie takich samych, a jednocześnie różnych! Przecietne Panie Kowalskie są otyłe bo myślą, że żeby schudnąć trzeba mieć w torebce wagę kuchenną i tabele kalorii. Liczy się ROZSĄDEK i holistyczne podejście. To, że ciasto jest “zdrowe” nie oznacza, że można zjeść całą blachę – albo odwrotnie, żeby być zdrowym trzeba obliczyć BTW w jednym kawałku. Z resztą pojęcie “zdrowe slodycze” jest bez sensu, “zdrowe” orzechy zaszkodza osobie z nietolerancją, często niezdiagnozowana. Trzeba się obserwować. Na koniec dodam, że np. daktyle są źródłem choćby miedzi, ale również cukrów prostych, a to właśnie z nim ma problem większość ludzi na tym świecie i najważniejsze jest odzwyczaić się od słodkiego smaku poprzez jedzenie go RZADKO. Pozdrawiam

Tak. Serio niektórzy liczą kalorie. Nawet osoby które zdrowo i racjonalnie się odżywiają. Bo inaczej nie mają szans na spadek bądź utrzymanie wagi.
Organizm to jest matematyka.
Pozdrawiam

Cześć;) czy ktoś policzył kaloryczność? Jestem bardzo ciekawa ile ma jeden kawałek ☺

Moje ulubione!Zawsze wychodzi-szybkie-przepyszne-sycace! A wygladem w ogole sie nie rozni??

250 ml mleczka kokosowego to ma byc tylko gesta czesc z mleczka czy wszystko razem?

Wlasnie zrobilam 🙂 w smaku pycha !! Polewa wyszla mi jasniejsza bo dodalam więcej mleczka zeby nie marnowac produktu no i moje maslo orzechowe bylo z nerkowcow, migdalow i orzechow wloskich 🙂 Generalnie petarda 🙂

Ciasto wyszło całkowicie inne niż na przedstawionym zdjęciu. Spód jasny (tak jak prawie u wszystkich), a w smaku niestety mdłe. Ogólnie niesmaczne.

dokładnie mam takie samo zdanie. Zdjęcie piękne i apetycznie i nic poza tym.

okrągła foremka ? a jaka średnica te foremki, bo nie dowidzam 😛 , chyba przed świętami i tak nikt nie zdąrży odpisać 🙁

Czyli do kaszy jaglanej dodajemy mleko kokosowe, a potem jeszcze mleko roślinne?

Dodajemy jedno mleko! Mleko roślinne, Pani Ania widocznie użyła kokosowego. 🙂 Wszystko jest naprawdę precyzyjnie napisane!

Pozdrawiam
Marta

Czesc Aniu x,
Chcialam sie zapytac czy cukier kokosowy bedzie jeszcze dostepny ?

oczywiście 🙂

Kiedy mus kokosowy bedzie dostepny w sklepie? Wlasnie skladam zamowienie a musu brak… 🙁

obstawiam, ze nie, bo to sa dwa totalnie rozne produkty. polecam zastapic jakims innym maslem np. migdalowym lub z nerkowca

Ciasto bardzo smaczne 🙂 Chociaż nie przepadam za wiórkami kokosowymi to w tym akurat cieście mi nie przeszkadzają, a wręcz dodają intensywnego smaku. Jedynie spód ciasta wyszedł mi jasny 🙂

Mi tez wyszedł jasny i za suchy, coś ta proporcja jest niedokładna, zwłaszcza, że trudno mówić o precyzyjnym przepisie, jeżeli gramatura podana jest w szklankach/łyżkach. Nie widzę też w dalszym ciągu wielkości blaszki. Cóż pierwsze ciasto nie było hitem, a szkoda, bo uwielbiam kokos i masło orzechowe. Nie poddaje się jednak i robię drugie podejście – by An Ka 😉

Zrobiłam ciasto jako tort urodzinowy dla znajomego – wyszedł i oczywiście smakował pysznie, wyglądał pysznie ;)))) robiłam na blachę o wymiarach 20 cm i był dosyć “wysoki” ale to nic większe kawałki były ? Mus kokosowy polecam całym sercem ? spod ciasta rewelacyjny. Jutro robię ponownie ciasto dla gości- Niech chwala ?

Właśnie przyszedł mus <3 mam z nim tylko jeden problem. Konsystencją nie przypomina musu, tylko trzeba go wykonywać łyżeczką. (Nie był jeszcze w lodówce ) czy to normalne? Pozdrawiam 🙂

Tak to normalne…..niestety.

Zrobiłam, w smaku pyszne, ale następnym razem pokombinuję z polewą, bo ta wyszła trochę za rzadka 🙂

Zrobiłam w kształcie torcika, na wierch orzechy. Dla mnie to bardziej deser niż ciasto, ale smak ok. Chociaż nie wszystkim smakowało

Witam serdecznie, dziękuje za wspaniałe inspiracje kulinarne i nie tylko. Czy mogła mi Pani polecić dobry blender. Mój wczoraj wlasnie zalatwilam????Można na prywatnego. Z góry dziękuje i pozdrawiam

Aniu ciasto właśnie trafiło do lodówki…i wszystko ok ale nie wiem dlaczego polewa podczas podgrzewania zciemniała i rozwarstwiła się:/wylał się tak jakby olej…co się mogło stać?:(

Dlaczego moja polewa nie chce zgestniec w lodowce?

jako świeżo zdiagnozowany lakto-alergik muszę tu jednak częściej zaglądać.
przepis bombowy!

Ludzie!!!!! NIE, NIE MOŻNA zastąpić musu kokosowego czymś innym. Jak nie masz to nie rób – proste. Jak nie lubisz daktyli – nie rób, jak nie lubisz kokosa to nie rób, jak jesteś uczulona na jakiś składnik – nie rób. I daj żyć!

mus kokosowy mozna zrobic samemu… 😉

Gdzie są dostępne stacjonarnie pani produkty? 🙂 Pozdrawiam 🙂

Wczoraj robilam ciasto i jest przepyszne 🙂 Mąż zachwycony a coreczka dopiero sie zajadala 🙂

mogą być 🙂 należy je sparzyć wrzątkiem 🙂

Ciasto wyszło rewelacyjne, u mnie identyczne przynajmniej z wyglądu. Zaglądaliśmy jeden przez drugiego czy już się ścięło na balkonie, bo też chodziliśmy na zewnątrz :))

Kaloryczność mi wyszła około 4250 kcal, (nie wiem ile ma ten mus bo jest niedostepny, więc przyjełąm 700kcal dla 100g), jeśli podzielimy ciasto na 8 małych kawałków to kawałek ma ~530 kcal. Czyli kawałeczek tego ciasta zaspokaja 1/3 mojego dziennego zapotrzebowania, bede go traktować jako lunch, mam nadzieje że zaspokaja głód na jakiś dłuższy czas.

Według moich obliczeń ciasto można podzielić na 12 porcji wiec jedna ma ok 335 kcal. Troche jest tym bardziej, że składa się głównie z tłuszczu. Ale powiedzmy sobie szczerze nie jadamy tak codziennie więc sporadycznie nikomu nic się nie stanie 🙂

Według moich obliczeń, ciasto można podzielić na ile sie chce ! 😉
Niewątpliwie jest zdrowe, ale i baaardzo tuczące, trochę zguba dla osób które myślą że jak zdrowe to nie tuczy. Rewelacyjnie Aniu by było, gdyby jednak była podawana ta kaloryczność.

Aniu, można samemu zrobić taki mus kokosowy ? 🙂
Jeśli tak to w jaki sposób?
Pozdrawiam serdecznie!

niestety nie wiem 🙂

Oczywiście że można:
200 gr ekologicznych wiórek kokosowych
2 łyżki cukru- np kokosowego
Blendować aż uzyska się konststencję kremu, mi zajęło to ok 8 minut z przerwami aby nie spalić urządzenia.

Aniu, można samemu zrobić taki mus kokosowy ? 🙂
Jeśli tak to w jaki sposób?
Pozdrawiam serdecznie!

Aniu, robię zakupy a tu nie ma musu kokosowego 🙁 kiedy będzie ? 🙂
Dziękuje za odpowiedz 🙂

będzie, będzie 🙂

No to czekam 🙂 wszystko mi sie pokończyło juz.
PS właśnie robię ciasteczka z daktylami, zamiast żurawiny, są malinki 🙂 wyszły obłędne 🙂

Proszę o cierpliwość 🙂 mus robi szał 🙂

No, to ja też czekam na mus, bo ciasto ostatnio zrobiło furorę ???????????? Aniu, czy mogę czymś zastąpić daktyle, bo nie za bardzo podchodzą do gustu moim domownikom? Pozdrawiam serdecznie ❤❤

Ciasto zrobilam dopiero dzisiaj. Aniu, uwielbiam wszystkie Twoje przepisy ale ten jest zdecydowanie moim ulubionym! Dziekuje! Deser wyszedl mi jak powinien, oczywiste jest ze czasami trzeba troszeczke dostosowac ilosc skladnikow do wlasnych potrzeb i produktow. Zaluje ze od razu nie zamowilam dwoch musow kokosowych, a w lio shakes jestem po prostu zakochana:) Cos czuje ze duzo czesciej bede robila zakupy w Twoim sklepie, ktory jest swietnie zorganizowany a i na dostawe za granice tez nie trzeba dlugo czekac. Pozdrawiam!

Mój chyba też 🙂

Aniu ciasto przepyszne !!!! <3 <3 połączenie smaków genialne, tak jak lubie! 🙂 mimo mojego małego talentu w kuchni ciasto wyszło mi bardzo ładne i pyszne w smaku 😉 Ci co twierdzą, że nie da się zrobić….da się!! Pozdrawiam 😉

Ciasto wlasnie robie, jak na razie wychodzi wszystko dobrze, zobaczymy efekt koncowy. Z zadnym ze skladnikow nie mialam problemow. Polecam osobom z Warszawy sklep Lokaleko na Burakowskiej. Swietnie wyposazony do tego super obsluga. Wszystkie produkty Fooda by Ann dostepne od reki 😉 pozdrawiam.

U mnie wszystko wyszło, trzyma się jak należy, konsystencja też ok i smakuje 🙂 Spód wyszedł mi jasny – na zdjęciu jest ciemny – nie wiem dlaczego 🙂 Masło orzechowe zastąpiłam tahiną.

Wszystko ok, tylko 12 daktyli i łyżka oleju na dwie szklanki wiórków nie da się zblendować na klejącą masę, nie mówiąc o ciemnym kolorze, jak na zdjęciu. Użyłam 2 razy tyle, skleiło się,ale jest jasno a nie ciemno brązowa.

Oczywiście, że się da.

U mnie się skleiło, ale kolor spodu jest jasny.

Zwykłym blenderem nie da rady, ale mikserem z końcówką do blendowania jak najbardziej☺

Dziś zrobiłam! Ciasto petarda! Chyba właśnie znalazłam swoje ulubione ciasto ma wszystko co lubię kokos i masło orzechowe mniaaam.❤

Czym mozna zastapic mleko roslinne? Bo nie moge nígdzie znalezc w sklepie.

Niestety ciasto nie smakuje tak jak wygląda, ba! Moje nawet tak nie wygląda! ????A nie chwaląc się ja naprawdę bardzo dobrze gotuję i piekę!. Krem oddziela się od spodu, spód jest jasny(zwiększyłam ilość daktyli o połowę) tak samo jak i góra, ma brzydki kolor a robiłam wszystko tak jak w przepisie. Troszkę się rozczarowałam tym przepisem a szkoda. Być może inne będą lepsze. Pozdrawiam

Hmmm zdecydowanie coś poszło Pani nie tak 🙂 ciasto przepyszne 🙂

U mnie podobnie: spód nie trzyma się środka i jest blady, chociaż też zwiększyłam ilość daktyli. Polewa i spód bardzo smaczne, ale środek fatalny. Mdły. Niestety wyrzuciłam 🙁

Tak sie cieszylam,zrobilam wczoraj,dzis rano probowalam i niestety nie smakuje mi 🙁

Aniu! Czy kaszę gotujemy w wodzie i później, pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe? Dobrze rozumiem?
“ugotowałam kaszę jaglaną […] Pod koniec gotowania kiedy woda zaczynała się wchłaniać dolałam mleka koksowego i gotowałam do momentu wchłonięcia”

Zakupiłam mus kokosowy, po otwarciu trzymam w lodówce ale zrobił się twardy i ciężko go jeść, czy mogę go przechowywać w temperaturze pokojowej ?

Bo taka jest jego konsystencja 🙂 trzymając go w ciepłym pomieszczeniu, masa delikatnie się zmięknie.

Się zmięknie??? Chyba zmięknie…????????????

Zrobiłam, zrobiłam udało się jest absolutnie pyszne:) Jutro będę testowała na 2,5 latce 🙂 jest miłośniczką kaszy jaglanej więc powinna być zadowolona:)

A czy ta szklanka mleka roślinnego to jest to mleko kokosowe które dolewamy na końcu do kaszy jaglanej czy to osobno do masy ?

ciasto chodzi sie w lodowce. juz przy robieniu spodu nie moglam sie powstrzymac zeby nie podjadac. nie przypuszczalam ze to bedzie takie pycha!!!! jutro wstawie foto 🙂

mam głupie pytanie, ale jestem laikiem w kuchni, po namoczeniu daktyli wodę odlać czy wlać do wiórków ?
Dziękuje 🙂

Chyba jest bład:-) do masy chyba ma byc mleko roslinne a nie kokosowe zgadza sie? Pytam bo jutro chce zrobic ❤

wszystko napisane prawidłowo. Kupiłam mus, zrobiłam ciacho- pycha! A musu już nie ma- uzależnia;)

Czy pasta/mus kokosowy będzie smakował tak samo jak śmietanka kokosowa? Szukałam w Piotrze i Pawle i niestety nie znalazłam, więc zakupiłam coś innego, mam nadzieję, że da taki sam efekt 🙁

Kupiłam mus:) zrobiłam ciasto. Pyszne – wszystkim smakuje!.Dziękuję Pani Aniu! Pozdrawiam i zdrówka życzę oczywiście!

Robiłam według przepisu.z tym że krem kokosowy zrobiłam sama a cukier osobowy zastąpiła ksylitolem.moje pytanie co jest nie tak bo ciasto nie zgestnialo!?i ogromnie czuć smak kaszy mimo płukania. Co jest źle?w tym co wykonuje

Ważny jest mus kokosowy lub olej koksowy, ważne jest aby kasza ostygła, wtedy się sklei.

ale w ktorym miejscu w przepisie jest mus kokosowy, bo ja nie widze 🙁

no juz widze blad: w przepisie jest Pasta kokosowa a w linku Mus dlatego ciasto nie wyszlo 🙁 szkoda. prosze nastepnym razem precyzyjniej nazywac skladniki !

pasta i mus kokosowy to to samo!

mus kokosowy to to samo co pasta kokosowa

dziekuje za odpowiedz. dla mnie pasta kojarzy sie raczej ze zwarta gesta konsystencja a mus z lekka piankowa. mam paste kokosowa w formie kostki masla i tej uzylam do ciasta. nastepnym razem sprobuje z musem.

Bez masła 🙂 ale to nie to samo 🙁

Ania Lewandowska ciasto jest poezja i mistrzostwem. Dziękuję za przepis! Jesteśmy w nim zakochani 🙂 polecam każdemu. Rewelacja….!

Mówiłam, że nie pożałujecie ;p

A ja bym chciała się zapytać o masło orzechowe skąd ? Buziaki ????

Najlepsze maslo orzechowe to domowe, te kupne maja bardzo duzo cukru i czesto sa na oleju palmowym. Moj przepis jest na oko, okolo 400g (chociaz to dla kazdego indywidualnie) orzechow ziemnych, miksuje je a nastepnie dodaje lyzke oleju kokosowego i wg smaku miodu.

Pyszne!!! Kiedy zaczynają się Igrzyska Olimpiad Specjalnych? Z wielką chęcią pokibicujemy z rodzinką 🙂
Pozdrawiam i zachęcam do pieczenia. Bardzo się opłaca.

To będzie mój sernik Wielkanocny hahhah (chociaż jeszcze do Wielkanocy duzo czasu)

Witam. Można zamówić. Ja zamawiałam. Przesyłka w ciagu kilku dni????

Mam pytanie, nie na temat postu, czy przemęczenie, ciężkie treningi mogą powodować retencję wody w organizmie?

Jaka jest gramatura daktyli do przepisu? Nie wszystkie daktyle są takiej samej wielkości, a nie chce żeby smak umknął przez dodanie za dużej ilości lub za małej. Z góry dziękuję.

Witam,
Dzis po raz pierwszy sprobowalam mus kokosowy i jest przepyszny. Niestety ciezko mi znalesc wiecej informacji z czym mozna go spozywac, jak go podawac. Czy mozna taki mus jesc codziennie? Np. posmarowac cieniutko kromeczke chleba zytniego?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Duzo zrdowka zycze!

Wystarczy zmiksować czy lepiej użyć blendera, by uzyskać optymalną konsystencję masy?

.Aniu pysznie wygląda to ciasto pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

Pani Aniu, czy ma może Pani przepis na dobre i sprawdzone gofry bezglutenowe?

10000 pytan do…
Aniu podziwiam za stoicka cierpliwosc ????

Rozstępy są ponoć kwestią dziedziczną jednak ja uważam, że wszytako zależy od pielęgnacji. Ja w ciąży smarowałam brzuch i biodra masłem Palmers i rozciągałam ręcznie skórę i nie pojawił mi się ani jeden rozstęp. Niemniej tak jak mówiłam na początku ponoc to kwesta genów :/

Ania ile kalorii można spodziewać się, w takim pysznie wyglądającym kawałku ciasta? ????????

Czy mus kokosowy jest już na stronie czy nie. Będzie on też w sklepach np. Piotrze I pawle bo szukałam w zwykłych sklepach I nie ma a chciałabym jak nalszybciej spróbować tego ciasta bo wygląda pięknie a napewno smakuje jeszcze lepiej.

Jest już na stronie

Chyba jednak nie ma…Chcialam kupic i brak!

I jest !!!! Aniu czym mogę zastąpić tą pastę kokosową bo niestety mieszkam w UK i nie mam dostępu do Twoich produktów ????

Ja tez mieszkam w UK i juz zamawialam produkty ze strony Ani.Jest opcja dostawy miedzynarodowej przeciez.

W Anglii kupisz to jako creamed coconut, jest m.in. w Asdzie i kosztuje poniżej funta 🙂

Czy u Państwa także nie działa wyszukiwarka (taka lupka u góry strony).
Tzn gdy wpisuje hasło którego szukam, to się wyświetlają posty, ale wyświetla się tylko jedna strona czyli 9 postów. Nie mogę przejść dalej. Gdy klikam na stronę 2, 3,4,… ładują się te same posty. Co robić ? 🙁

tak u mnie niestety też tak się dzieje 🙁

Jak tylko się pojawi w sklepie to zamawiam i robię ! Uwielbiam wszystko co kokosowe a strasznie za mną chodzi coś słodkiego ! w sam raz na weekendową przekąskę nawet w diecie ( mam nadzieje ) <3333

Na pewno będę informować;)

Aniu jaki cukier jest zdrowy kokosowy czy ksylitol

Aniu a które z masel orzechowych możesz polecić? Większość jest z orzechów arachidowych i ma kiepski sklad?

Polecam zrobić własnoręcznie. Masła są proste w przygotowaniu i wiesz z czego robisz ????

Ciasto wygląda mega:) muszę jedynie pokombinować i wymyślić coś jako zamiennik pasty kokosowej, której nie mam 🙂 jako celiak często zaglądam na Twojego bloga, dzięki czemu moje menu nie jest takie nudne 🙂 a jak mówię synowi, że je to Robert Lewandowski, to kop motywacyjny żeby kasza jaglaną zniknęła jak żaden 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za inspiracje, a od synów pozdrowienia dla ich idola

jak coś wymyslisz daj znać bo tez mam ten problem!:) Aniu,co polecasz?????

Jeszcze nigdy nie miałam okazji do spróbowania cukru kokosowego. Czym ewentualnie można go zastąpić? Nada się do tego erytrol?

Jak najbardziej

Ciasto wyglada pysznie , a czy jest możliwość by pojawiło sie u ciebie masło dobre orzechowe bo pisałaś ze to sklepowe z orzechów ziemnych jest plesniotworcze . Pozdrawiam

Pani Aniu, czy produkty foods by ann dostępne są w sprzedaży stacjonarnej? W polskich delikatesach/supermarketach? Mam też prośbę, a raczej propozycję artykułu – może napisałaby Pani o wprowadzaniu kokosa do diety dziecka? U nas kokos w różnych formach jest stałym gościem, ale czy można podać go niemowlakowi? Co z mlekiem kokosowym, wiórkami? Synek ma 9 miesięcy. Wszystkiego dobrego!

Produkty można kupić w sklepach stacjonarnych np. w Piotrze i Pawle.

Pani Aniu, niestety w Piotrze i Pawle produkty Foods by Ann są coraz trudniej dostępne. Szkoda, bo po raz kolejny miałam długą listę produktów do kupienia a towaru jak na lekarstwo.

Ah i jak tu każdemu dogodzić 🙂 Wszystkie produkty dostępne u mnie na stornie 🙂

Nie miałam nic złego na myśli. Szkoda tylko, że produkty foods by ann są “mniej ważne” dla kierowników sklepów (którzy zamawiają towar) niż chipsy, czekoladki, gazowane napoje, itd. Pozostaje sprawdzone źródło – strona internetowa. Pozdrawiam

A w którym były? Byłam już w czterech i w żadnym nie znalazłam 🙁

A czym można zastąpić mus kokosowy dopóki się go nie ma? 😉

Kochana ty chyba czytasz w moich (naszych) myślach …. Czekałam czekałam i jest….???? mniam mniam???? zamawiam . wczoraj upiekłam murzynka bananowego … Bardzo dobry. A zresztą wszystko jest smaczne… No i przy najmniej wyrzuty sumienia mniejsze???? pozdrawiam

super przepis, ale da sie zastapic czym paste kokosowa a cukier kokosowy np ksylitolem?;)

Hmmm. proszę próbować 🙂
Proszę pamiętać, że ksylitol w większych ilościach działa przeczyszczająco.

Najważniejsze pytanie! Jaka średnica foremki? To dość istotne, bo jeśli to są składniki np. na tortownicę 20cm a ja mam 26cm to muszę sobie proporcjonalnie przeliczyć. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Nie cierpie daktyli i nie uzywam oleju kokosowego wiec nie dla mnie????

Ciasto wygląda obłędnie 🙂 mogę prosić o informacje jakiego rozmiaru blaszki użyłas w tym przepisie?

Ale ostrożnie z ilością w jadlospisie kaszy jaglanej???? raz w tygodniu to duzo:(

A dlaczego? Czy mozesz powiedziec cos wiecej na ten temat? Bo ja wcinam niemal codziennie i chcialabym wiedziec, co zlego zawiera i dlaczego czesto nie mozna jesc kaszy jaglanej.

i już jest w sklepie! Super! 😉
Jaki super przepis dla (mojego) sportowca np. na walentynki 😉

Uwielbiam orzechy ale niestety nie lubię kokosów , toleruje jedynie olej kokosowy???? Przepis Mega! Szkoda ze nie dla mnie☹️ Liczę w przyszłości na mus o innym smaku np. Orzechowy lub kakaowy ????

Witaj Aniu, twoje przepisy za magiczne 🙂 A kulki mocy, które robię z Twojego przepisu są przepyszne, znikają tego samego dnia ! Mam pytanie odnośnie powyższego przepisu, czy mus kokosowy można czymś zastąpić ? Pozdrawiam

Cudnie wygląda i też napewno smakuje. Mam pytanko kiedy zaczynają się Zimowe Igrzyska Olimpiad Specjalnych. Z wielką chęcią pokibicuje. Mamy wspaniały zespół ludzi którzy kochają to co robią. Dlatego trzeba ich też wsierać. Mam rację? Pozdrawiam

Aniu, od poniedziałku startuję z Twoją dietą. Chciałam już od soboty, ale weekend w rozjazdach mi to uniemożliwia:/
Trzymaj kciuki:)
Dieta, którą otrzymałam wygląda tak pysznie, że już nie mogę się doczekać, jest w niej wszystko to co lubię:)
Pozdrawiam!

Mam pytania… Czym różni się cukier kokosowy od syropu kokosowego? Czy można zamiennie stosować te dwa produkty ? Czym jest w takim razie mus kokosowy ? Czy to taki sam produkt jak masło orzechowe ? Tyle nowych produktów sie pojawia i sZczerze mówiąc trochę sie gubię… Bardzo prosze o pomoc 🙂

Mnie brakuje w Twoich przepisach tabelki z makro i kaloryczności.

A mi brakuje…. 🙂

Wtedy nie mogę już zagwarantować tego nieziemskiego smaku 😉

Hmmm…a można tymczasowo zastąpić ten mus czymś innym? Zanim zostanie zrealizowane zamówienie to trochę potrwa a chciałabym zrobić to ciasto już 🙂 U mnie są dostępne Pani produkty ale nie ma musu…. Za to kupuję batony – goji i żurawina są najlepsze ! 🙂

Ja ciasto zrobię jutro .A czy ten mus to samo co creamed coconut ? Pozdrawiam

Szkoda ze osoby z candida nie moga sobie pozwolic na taki pysznosci mniam….

przy candidzie w trakcie leczenia to prawie nic nie mozna:) zw slodyczy:) no ale… jak juz sie wroci do zdrowia to mozna zaczac jesc zdrowe slodycze od czasu do czasu:)

Dokładnie 🙁 a już chciałam robić. Poprosimy o przepisy na dozwolone pyszności przy candidi 😉

Dzień dobry:) Dieta smaczna a produkty Foods by Ann rewelacja !! Właśnie zakupiłam mus kokosowy 🙂 Mam pytanie jest szansa, że w sklepie pojawi się mleko kokosowe ?

Ja tez dołączam się do pytanie 🙂

Mleko kokosowe kupisz w każdym jednym sklepie ze zdrową żywnością. W biedronce ostatnio widziałam nawet 😉

Aniu czy mozna zastąpić czymś mus kokosowy? Chciałabym zrobic ciasto dzis. I jeszcze jedno pytanko czy mozna zamówić twoje produkty za granice? Pozdrawiam mocno xx

Jeśli zastąpimy mus kokosowy to nie mogę już zagwarantować takiego smaku 🙂 Wysyłki są realizowane na terenie UE. Pozdrawiam

Pani Aniu!dopiero powolutku zaczynam przygodę ze zdrowym odżywianiem i mam kilka pytań (jeśli będą głupie to przepraszam,ale jestem laikiem????)1.Czy w tradycyjnych przepisach na ciasta można zwykłą mąkę pszenną zastąpić zdrowszą? Jeśli tak to jaką i w jakich proporcjach?2.to samo pytanie dotyczy oleju,margaryny do pieczenia i jajek.3.czy cukier można zastąpić ksylitolem w tych samych proporcjach? 4.jeśli nasunie się Pani jeszcze jakaś fajna rada,to poprosze????Pozdrawiam całą Waszą Trójeczkę ????

Do wszystkiego można użyć zamienników. Zachęcam do zapoznania się z wpisami na blogu. Pozdrawiam

cukier jest slodszy niz ksylitol, choc to jednak troche inny smak. nie kazda maka zastapi pszenna, trzeba mieszac rozne bo kazda ma inne wlasciwosci. eksperymentujac trzeba sie nastawic ze pare razy cos nie wyjdzie, tzn bedzie po prostu inne. na pewno w smaku jest roznica, ale moimz daniem lepsza. odrzucenie pszenicy pozwala odkryc nowe smaki:)

Ja zastępuję zwykłą mąkę pszenną w wypiekach mąką ryżową. proporcji nie zmieniam. Jak na razie wszystko się udawało. Zamiast oleju lub margaryny daję olej kokosowy. Co do jajek. Nie zastępuję ich niczym. Słyszałam natomiast, że czasem polecane jest dodanie łyżki drobniutko zmielonego (do konsystencji mąki) siemienia lnianego i 2-3 łyżek wody + ewentualnie 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia, składniki należy wymieszać i zostawić na kilka minut do nasiąknięcia. Ze względu na nieco mocniejszy smak siemienia, sposób polecany do wypieków o bardziej wytrawnym lub mocniejszym smaku lub wypieków orzechowych. Zamiast cukru zwykłego używam kokosowego, rzadziej ksylitolu. Proporcji też nie zmieniam. Pozdrawiam i trzymam kciuki, każdy z nas kiedyś zaczynał.
PS. Żadne pytania nie są głupie. Głupie jest ich nie zadawanie 😉

Ekspertem nie jestem ale tez zawsze sobie zamieniam ‘glutenowy przepis’ na bezglutenowy i proporcje maki takie same.. co do ksylitolu jest wg mnie bardzo słodki i używam o połowę mniej niżnormalnego cukru.

Znam trudy początków więc pozwole sobie troche pomóc:) mąki zawsze warto zamienic na zdrowsze, jednak dopiero z czasem poznajemy ich specyfike. I tak na przyklad maka kokosowa pochlania okolo 3 razy wiecej wody/mleka niz zwykla maka. Ponadto rzeczy na niej (np nalesniki) bardzo sie krusza/rozpadaja. Daje pyszny, wdzieczny posmak ale nie jest najłatwiejsza do wspolpracy i trzeba pamietac aby dawac jej mniej niz innej, bo tak jak wspomnialam inaczej pochlania nam wilgoć z konsystencji. Ja poniewaz unikam glutenu zostalam z makami ryzowa, z kokosy ryzowej i amarantusa, kasztanowa czy z jaglana. Staram sie rzadko uzywac kukurydzianej. Czesto mieszam 3 rozne powyzsze maki ze soba i to pozwala mi uzyskac pozadana konsystencje i łatwość w obróbce;) najbardziej lubie kasztanowa, najmniej jaglana ze względu na jej posmak. Jezeli nie masz przeciwwskazan do glutenu to bardzo gajna jest tez maka owsiana. Gramature tych mak (oprocz kokosowej) stosuje taka sama jak zwykłej mąki.
Margaryny i zwyklego sklepowego masla nie uzywamy w ogole. Zastepujemy to olejem kokosowym lub maslem klarowanym (ale nie z plastikowego opakowania) a do wytrawnych rzeczy tluszcz gęsi albo strusi jest rewelacyjny (gęsi dostepny w eko sklepach). Tutaj z proporcjami jest trudniej, bo olej kokosowy na pewno daje inny efekt niz margaryna w ktorej pelno smietany. Ja robie to po prostu intuicyjnie, na oko;) maslo klarowane ma doskonala konsystencje, natomiast olej kokosowy poniewaz jest twarszy a nie chcemy zaskoczenia w postaci grudek oleju w naszym wypieku, najpierw nabieram do malej miseczki/kubeczka i wkladam do wiekszego naczynia wypelnionego wrzatkiem. Olej szybko sie roztapia i w takiej plynnej postaci go dodaje.
Przepis na klarowanie masla w domu znajdziesz pewnie na tym blogu lub u agnieszki maciag. Mozna oczywiście kupic w sklepie w szklanym op ale jest troche drogie.
Do kanapek polecam tez maslo kozie lub bawole (na pewno jest w piotrze i pawle)

Z mlekami roslinnymi uwazaj na sklad, najwazniejsze aby unikac tych w ktorych skladzie sa stabilizatory – nie potrzebujemy ich. Sklad mojego mlrka kokosowego ktore kupuje w piotrze i pawle to ekstrakt z orzecha kokosowego (60%), woda. Jest ono w kartonie. Sa tez mleka kokosowe z 8% ekstraktem i sa po prostu rzadsze. Moje mleko w puszce to ekologiczny ekstrakt z kokosa 80%, woda.
Koniec. Zadnych emulgatorow, stabilizatorow i tablicy mendelejewa;) uwazaj na popularne marki mlek typu alpro soya – w sumie to chemia w plynie.

Ksylitol stosuje w tych samych proporcjach co cukier. Erytrytol nie jest tak slodki ale jezeli chcesz poczestowac potrawa gosci to nieprzyzwyczajeni od duzej ilosci ksylitolu miga wyladowac w toalecie;) erytrytol ponoc nie zawiera kalorii, ksylitol na dzialanie przeczyszczajace, przeciwgrzybicze. Mozna go stosowac podczas detoksow.

Miod kupuj z polecenia, te w markecie sa dosladzane lub pszczoky byky dokarmiane cukrem. Zaden pozytek z takiego miodu…

Ja używam jajek ale kiedy wiem ze konsystencja poradzi sobie z zastepnikiem to z niego korzystam. Zalewam wtedy nasiona chia, siemie lniane lub babke plesznik wrzatkiem, odczekuje pare minut i wrzucam do reszty skladnikow. Nie bawie sie w gotowanie chyba ze chce wypic glutki z siemienia.

Z innych rad… eksperymentuj. Ja na poczatku tez kurczowo trzymalam sie przepisow a z czasem pozwalalam sobie na inwencje wlasna – czasem z doskonalum skutkiem, a czasami cos musialo wyladowac w koszu. O jezu, ile babeczek smakujacych jak styropian wyrzucilam;) ile naleśników naprzeklinalam zanim wynalazlam sobie przepis doskonaly;)
Poza tym czytaj, czytaj, szukaj…
Blog Ani jest obszerny, wiec ja kiedy tylko mialam chwile na lekturę to wpisywalam hasla kluczowe w google i dopisywalam hpba.
Czytaj tez wpisy w komentarzach, czesto wskazowki od innych tam zawarte bardzo duzo daja.

Powodzenia w tej super przygodzie jaka jest zdrowe zywienie i zdrowe życie:) baw sie, nie frustruj, badz cierpliwa ale konsekwentna:)

Cudnie wygląda i też napewno smakuje. Mam pytanko kiedy zaczynają się Zimowe Igrzyska Olimpiad Specjalnych. Z wielką chęcią pokibicuje. Mamy wspaniały zespół ludzi którzy kochają to co robią. Dlatego trzeba ich też wsierać. Mam rację? Pozdrawiam ????

Aniu przypomniałabys gdzie można znaleźć stacjonarnie Twoje produkty w Warszawie?
Pozdrawiam 🙂

A sernik to obowiązkowy przepis na weekend 🙂

W Piotrze i Pawle, albo np. w Lokaleko 😉

Baaardzo polecam Lokaleko <3 🙂 Cudowna obsługa i duuuży wybór produktów Ani 🙂

Nie wiem 🙂 Nie liczę 🙂

Aniu, a może jakis wpis o zrzuceniu kilogramów z bardziej wymagających części ciała (boczki, uda) ? Nie wiem już co mam robić.. 🙁 zaczynam tracić motywację. Co do ciasta wygląda pysznie 🙂

Już wieeeeeele razy dodawałam posty na ten temat.

Jestem u Ciebie nowa, poszukam. Dziekuje 🙂

Witam. Zadam może banalne pytanie ale jak zacząć ćwiczyć? Od czego ruszyć? W internecie znajduje wiele pomysłów, treningów, programow. Nie zależy mi na tym aby schudnąć bo jestem szczupła. Chce swoje ciało wzmocnić i czuć się po prostu dobrze. Zainteresował mnie program 15/7 czy będzie odpowiedni dla osoby początkującej? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam ☺

Na jakim dziale w markecie szukać mleka kokosowego? I W jakim markecie?☺

Jakie Pani poleca mleko roślinne? Te z Alpro będzie dobre?

Mleka z alpro niestety mają średnie składy, w rossmanie mają bardzo fajne mleka 🙂 cenowo tak samo, a nawet tańsze, a skład o wiele lepszy

albo mleka natumi, zw w sklepach internetowych;) ryzowe pilos z lidla tez ma dobry sklad

O to samo chciałam zapytać 🙂 wyglada pysznie…jestem w trakcie gubienia kg i zastanawiam sie czy moge sobie pozwolić na takie cudo 🙂

Anno jak zwykle dziękuję bardzo, za inspiracje i przepis! będzie pewno przepyszne! zdrówka życzę!

Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje 🙂 Aniu, kiedy będzie dostępny w sklepie ten mus? Nie mogę się doczekać 😛 Pozdrawiam ciepło 🙂

już za moment 🙂

Aniu, dziękuję za odpowiedź. :*
Basiu…odnośnie Twojego posta…gdy ja swojego pisałam nie było innych wypowiedzi na stronie odnośnie musu, stąd moje pytanie. Ukazał się później, z wieloma innymi i pewnie dlatego tak dużo zapytań o jedną, pewnie pyszną rzecz. Uśmiechu życzę. 🙂

Pani Aniu, pasty kokosowej nie ma jeszcze w sklepie prawda ?

już za moment jest na stronie 🙂

Wyglada pysznie! Kiedy można spodziewać sie musu kokosowego w sprzedaży ? Niebawem na pewno wypróbuje przepis 🙂
Pozdrawiam

już za chwilkę 🙂 na stronie 🙂

niestety, mi nie wyszlo. nie zastyglo jest bardzo rzadkie. mleko kokosowe spłynęło z góry ciasta. w przepisie jest napisane ze do warstwy 2 bierzemy paste kokosowa a w opisie robienia, ze dodajemy mleko kokosowe ????ja dodalam paste….w smaku nie jest zle ale wyglad i konsystencja tragedia.

Zdecydowanie coś źle zrobiłaś 🙂

kiedy w takim razie dodaje mleko kokosowe? do ktorej warstwy? a do ktorej dodaje paste? czy mleko kokosowe ma to byc tylko ta gesta czesc z puszki?

Ja miałam tak samo.wszysto spływa. I czuć mocno kasze.

Kasz musi ostygnąć i się skleić!

Ja dla mnie do warstwy 2 dajemy i mleko kokosowe (w składzie pisze, że roślinne i się zgadza) – to do samej kaszy a następnie pastę kokosową. Mi w zasadzie wyszło, tylko spód jest zdecydowanie jaśniejszy niż u p. Anny, więc zastanawiam się czy to kwestia ilości/wielkości daktyli (dałam ich co najmniej z 15) czy też tego, że moje były suszone.

Wooooooow. ❤❤❤❤ od kiedy mus kokosowy w sprzedaży? Czy ja nie widzę? Pozdrawiam kochana. ????

Już za chwilkę 🙂

Ciasto zapowiada się wspaniale! Aniu, kiedy mus kokosowy będzie dostępny online? Dziękuje!
Uwielbiam produkty Foods by Ann! Rewelacja! Pozdrawiam! ????

już za moment 🙂

Wyglada pysznie!! A jak mozna zrobić pastę kokosowa? Albo kupić? Pozdrawiam

Za chwilkę będzie na stronie 🙂