Pieczony kurczak podany z sałatką dyniowo – buraczaną

Dawno nie było kurczaka, zatem biorę się za nadrobienie zaległości;).

Pamiętaj, że w przypadku mięsa, szczególnie kurczaka zawsze będę Cie namawiać na wybór sprawdzonego źródła z którego go pozyskasz. W moim odczuciu lepiej jeść go rzadziej, ale dobrej jakości.

Do kurczaka proponuję sałatkę z dostępnych aktualnie warzyw, czyli z dyni i buraka. Będzie pysznie – obiecuję 🙂

Przygotowanie:

  • Rozgrzałam piekarnik do 200 stopni.
  • W międzyczasie wrzuciłam do miski posiekany czosnek, oregano, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz Wymieszałam składniki tworząc marynatę, którą natarłam kurczaka. Pozostawiłam w niej udka i włożyłam je do lodówki na 15 minut.
  • W drugiej misce przygotowałam pokrojoną i obraną w kostki dynię. Posypałam ją nasionami kopru, majerankiem, polałam oliwą z oliwek i dodałam sól morską. Rozłożyłam w piekarniku papier do pieczenia i piekłam przygotowaną dynię ok 15 minut.
  • W trzeciej misce przygotowałam część buraczaną czyli pokrojone w kostkę ugotowane buraki, ocet jabłkowy, sól, pieprz. Odstawiłam na bok
  • W tym czasie na patelni rozgrzałam olej kokosowy. Kiedy patelnia była bardzo rozgrzana dodałam wyciągnięte z marynaty udka z kurczaka (skórką do dołu). Podsmażyłam je na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Nie wylewaj marynaty -zatrzymaj aby w kolejnej fazie podpiec w niej kurczaka w piekarniku.
  • W małym garnuszku roztopiłam syrop klonowy i podprażyłam orzechy włoskie, aż się lekko  skarmelizują, odstawiłam na bok.
  • Przygotowałam  naczynie żaroodporne, w którym ułożyłam kurczaka. Polałam go marynatą i piekłam w piekarniku przez około 6-8 minut w 200 °C
  • W półmisku połączyłam przygotowane wcześniej w miskach składniki na sałatkę: zielone liście, ugotowane buraki, dynię oraz orzechy włoskie. Wymieszałam i polałam  wszystko sosem.

Komentarze 13 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Hmmm zapowiada się smakowicie 🙂 Wypróbujemy przepis w najbliższą sobotę 🙂 Dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie!

Czy 13 min. obróbki termicznej na udko to nie za mało? Przyznam się, że nie jestem ekspertem od udek, więc nie wiem ile się je piecze.

Zrobiłam sałatkę do dorsza pieczonego w sezamie ???Przepyszne ? na pewno będę wracała do tego przepisu wiele razy
Pozdrawiam ?

Mmmm, wygląda smakowicie 🙂 pomysł na niedzielny obiad jest 🙂 i nie muszę się martwić czy będzie smakowało bo Pani przepisy wszystkie smakują 🙂 :*

Kolejny wspaniały i już przeze mnie wypróbowany przepis! Mąż był zachwycony!????
Przepis prosty, smaczny, zdrowy i z łatwo dostępnych produktów????
Bardzo DZIĘKUJĘ za inspiracje i dobre porady! ????????

Cieszę się 😉

Mam pytanko dotyczące pani produktów. Czy będą dostępne w innych sklepach stacjonarnie? Pozdrawiam i życzę zdrówka 🙂 😉

tak krótki czas wystarczy aby udka były miękkie i upieczone??Łącznie 20 minut?

z każ∂ej strony po 20 minut.

Zawsze mi brak pomysłów na kurczaka wiec mam świetny przepis na jutrzejszy obiad! 😉
Aniu, a jak to jest z bieganiem w czasie ciąży? Może jakiś post na ten temat, chętnie poczytamy 😉

Wygląda smakowicie 🙂 Na pewno skorzystam z tego przepisu. Pozdrawiam 🙂