Pierogi z mąki kasztanowej

Czas zaserwować długo oczekiwane, bezglutenowe świąteczne pierożki by Ann:)

Uwielbiam kasztany w każdej postaci. Polecam wypróbować pieczone w piekarniku jako zdrową przekąskę. Kasztany cenne są także ze względu na właściwości odżywcze. Dlaczego o kasztanach, skoro zabieramy się za pierogi? Do mojego przepisu użyłam właśnie mąki kasztanowej – stąd ich brązowy kolor:).

Spośród mąk bezglutenowych, kasztanowa swoją konsystencją najbardziej przypomina te, które gluten mają.
Z pewnością moje pierogi nie są typowe, ale myślę, że warto je przygotować. Mąka kasztanowa jest sycąca, więc wystarczy jeden pierożek, by czuć się ukontentowanym :). A na Wigilii tyle potraw! 🙂

Bezglutenowe pierogi z mąki kasztanowej z nadzieniem jabłkowym

Nadzienie

Daktyle zalałam gorącą wodą, a kiedy sie moczyły gotowałam jabłko bez skórki  – można w wodzie lub na parze. Namoczone daktyle posiekałam, dodałam podgotowane jabłko, przełożyłam do rondelka i dusiłam. Dodałam po szczypcie przypraw i wszystko zmiksowałam. Alternatywnie można w tej chwili dodać do przepisu pokruszone orzechy (włoskie lub laskowe ). Niestety jestem uczulona na większość, ale myślę że będą się świetnie komponować w przepisie.

Ciasto

Do miski wsypałam mąkę, dodałam jajko, wodę, olej kokosowy, sodę oraz kakao i wyrabiałam rękami ciasto (nie używamy tym razem mikserów :). Ugniatałam tak długo, aż ciasto nabrało jednolitej, zbitej konsystencji. Dodałam po szczypcie cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i opcjonalnie goździków.

Ciasto uformowałam w kulkę i włożyłam do lodówki na 1 godzinę.

Stolnicę posypałam mąką i wałkowałam ciasto. Wycięłam szklanką koła.  Do środka każdego wkładałam łyżeczkę przygotowanego wcześniej nadzienia. Zaklejałam brzegi maczając każdorazowo palce w wodzie.

Można gotować 😉

W garnku przygotowałam wrzącą, posoloną wodę. Wrzucałam pierogi i czekałam, aż wypłyną na wierzch (ok. 7-10 minut), wtedy są gotowe. Starałam się nie wrzucać zbyt dużej ilości pierogów naraz, aby uniknąć sklejenia.

Warto zrobić próbę gotowania na jednej sztuce. Pierwszy pieróg niestety mi nie wyszedł, ciasto było surowe w środku.

Z czym podawać?

Można z chutney z cebuli (przepis jutro) lub ze śmietanką z mleka roślinnego. Ja użyłam śmietanki ryżowej i posypałam granatem.

PYCHAAAAA!:)

Komentarze 21 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Najlepsze pierogi! Byłam bardzo zaskoczona jak dobre wychodzi ciasto z mąki kasztanowej. W połączeniu z nadzieniem z jabłek – pychota 🙂 🙂

Aniu, albo niech ktoś inny mi chociaż odpowie, czy tą sodę to mam dać całe opakowanie czy ile?

Podpisuję się pod pytaniem wyżej,czy te pierogi można mrozic?

Kasztan – to kasztan. Wg Hildegardy z Bingen to jeden z niewielu uniwersalnych składników , które pozwalają zachować zdrowie i jasny umysł .Ponadto leczą każdą chorobę. Nie szukajmy zastępstwa w tym przypadku. Inne ,bogate w składniki odżywcze ,są migdały, orkisz i koper włoski. Pozdrawiam

Oh..przepis cudowny.. jednak mam małe pytanie. Mąki glutenowe nie potrzebują jajka aby całość “trzymała się kupy”.. mąki z kasztana używałam kiedyś tylko do robienia budyniu… Skoro Aniu tak lubisz kasztany pewnie nie raz z nimi eksperymentowałaś w różnych wariacjach. I moje pytanie brzmi: Czy pierogi wyjdą bez jajek ?(chcę aby wersja pierogów z Twojego przepisu była wegańska) Czy jednak pokombinować z jakimś “jajecznym” zamiennikiem. Pozdrawiam Ciebie Aniu cieplutko ! 🙂

Można je też mrozić? Bo zastanawiam się nad ich zrobieniem na Wigilię ale trochę wcześniej 🙂

Super przepis. Ja od 2 tyg. I już chyba do końca życia musze jeść tylko rzeczy bezglutenowe z powodu mojej choroby. A nie mam pomysłów co gotować żebym mogła jeść. Chętnie skorzystała bym z więcej takich przepisów.

Aniu myślisz ze można kę przygotować dzień wcześniej a podczas Wigilii podgrzać? I jak je podgrzać – na chwile w gorącej wodzie, czy raczej podsmażyć?

No to są pierogi z kasztana 🙂
tak jak ciasto z buraka, jak zastąpić buraka :)?

W sklepie ze zdrową żywnością lub w internecie. Widziałam też w kilku supermarketach.

super 🙂 właśnie zastanawiałam się co zrobić z mąką kasztanową, która już ponad rok zalega w mojej szafce 🙂

Te pierogi są tak dobre, że aż to niewiarygodne. Zrobiłam tak samo jak w przepisie z podanym nadzieniem jabłkowym. Bardzo polecam i dziękuję za przepis 🙂

Czy można użyć innej mąki zamiast kasztanowej? Np. kukurydzianej?

Pozdrawiam 😉

Dzień dobry Pani Aniu,
na samym początku chciałabym powiedzieć, że Pański blog bardzo pomógł mi w wychodzeniu z zaburzeń odżywiania, dzięki Pani zrozumiałam, że zamiast chudym warto być po prostu zdrowym.
Mam do Pani pewne pytanie, czy to możliwe, że zaczynam nagle przybierać na wadze mimo, że nie zmieniłam żadnych nawyków żywieniowych i zjadam tyle samo kalorii co w okresie, kiedy nie tyłam. Czy możliwe, że organizm z lekką niedowagą (BMI 18) “sam zaczął tyć”?
Na koniec dodam jeszcze, że mam 15 lat.

Dziękuję i pozdrawiam.