Prosty chleb z komosy ryżowej, przygotowany bez glutenu i bez drożdży

Często przypominam o właściwościach komosy ryżowej bo jest niezwykle ciekawym i zdrowym produktem.

Uwielbiam jako sportowiec i uwielbiam jako przyszła mama – DROGIE KOBIETY W CIĄŻY JEDZMY KOMOSĘ RYŻOWĄ 🙂

Już wyjaśniam dlaczego!

Komosa ryżowa zwana quinoa, należy do grupy pseudozbóż i nie zawiera glutenu. Jest to jedna z bardziej wysokobiałkowych roślin (wartość odżywcza jak w mleku), a dodatkowo posiada niski indeks glikemiczny. Bogata w witaminy z grupy B oraz witaminę E.

Inne minerały jakie można w niej odnaleźć to: magnez, fosfor, wpań, mangan, potas, , miedź, cynk, żelazo.

Drogie przyszłe mamy – same widzicie, że warto dodać komosę do jadłospisu;) Specjalnie przekonywać już chyba nie muszę 🙂

Chleb, jaki proponuję, można spożywać na wiele sposobów. Zarówno jako przegryzka dla sportowców, jako pierwsze czy drugie śniadanie przed treningiem. Mogą go spożywać kobiety w ciąży, czy np. dzieciaki w szkole. Tak naprawdę to przekąska dla wszytkich, którzy szukają czegoś zdrowego “na ząb”.

Bezglutenowy chleb z komosy ryżowej 

Sposób przygotowania:

Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni.

W międzyczasie ugotowałam komosę ryżową w proporcji 2:1 z wodą. Kiedy wystygła dodałam ją do zblendowania wraz z płatkami i pozostałymi poza orzechami włoskimi produktami. Rozdrobnione orzechy dodałam dopiero na koniec i wymieszałam całość

Masę na chleb włożyłam do natłuszczonej, podłużnej foremki i piekłam ok 40 minut. Następnie pozostawiłam do wystygnięcia w piekarniku.

Kiedy chleb wystygł, posmarowałam go masłem orzechowym oraz awokado, posypując LIO Shake z Aroni (bogactwo witamin i minerałów!)

Aronia:

  • 10x większa zawartość witamin i minerałów, niż jej świeży odpowiednik
    idealne do koktajli, smoothie i innych potraw
  • redukuje stres oksydacyjny, będący podstawą wielu chorób i dolegliwości.
  • chroni naczynia krwionośne oraz narząd wzroku przed negatywnym działaniem wolnych rodników

Smacznego!

Komentarze 89 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Aniu, czy mogę całkowicie pominąć błonnik witalny/babkę płesznik?

zrobilam chleb i dla mnie rewelacja 🙂 posmarowalam kromke maslem orzechowym i zjadlam z brzoskwinia i bananem na sniadanie 🙂 uwielbiam 😉 dalam tylko jedno jajko bo ostatnie znalazlam w lodowce ale dolozylam siemienia lnianego i wody i troche mleka migdalowego bo bylo za suche ale efekt koncowy pyszny ;D

Robiłam taki chleb pierwszy raz, czy on powinien wychodzić taki wilgotny/mokry w środku ?

Aniu, pycha. Teraz nie chcę już jeść chleba z mąki, tylko ten 🙂

Chlebek rzeczywiście prosty do wykonania, ale niestety niezbyt smaczny. Niewątpliwą korzyścią w tej sytuacji jest to, że nie będę się nim objadać 😉

Jak dla mnie chlebek megaaaaa 🙂 mój faworyt.:) ile kalorii w kromce ? Pozdrawiam x

Witam,
czy taki chlebek można zamrozić? Zastanawiam się, czy po odmrożeniu się nie rozpadnie? 🙂
Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Chlebek jest przesuper <3 Najlepszy jaki jadłam bez dodatku mąki.. Tylko zastanawia mnie czy jest węglowodanowy czy białkowy ? Ponieważ komosa jest węglowodanowa ale są użyte jajka.. i nie wiem z czym go mogę łączyć.. Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂

Aniu, kiedy podasz przepis na chlebek z kaszy gryczanej?:) Pozdrawiam serdecznie:) Monika
P.S. Jesteś uroczą osobą!:)

Smaczny. Poniewaz wyprobowalam wczesniej ok. 8 przepisow na chleb bezglutenowy z roznych innych portali i zaden chleb w zasadzie mi nie smakowal (oprocz chlebka z samej tylko kaszy gryczanej wg przepisow blogerki Natchniona) temu chlebkowi nalezy sie szczegolne uznanie. Latwy i smaczny. Polecam. Acha i on nie wyrasta. Dla tych co zglaszaja tu reklamacje.

proponuję babkę płesznik

Czy to maja byc nasiona babki ?? Mieszkam we Wloszech i ciezko tu dostac blonnik witalny . Raczej nie bardzo wiedza co to takiego. Z gory dziekuje za info .

proszę próbować 🙂
Siemię lniane to dobry zamiennik.

Dziękuje za kolejny szybki i zdrowy przepis:) Chlebek wyszedł i smakuje, zwłaszcza z pesto:)
Mam tylko jedno pytanko – jak to przechowywać? w lodówce? jak pieczywo w skrzynce? Chciałabym żeby jutro w pracy też był dobry:)

Ja przechowuje jak pieczywo w skrzynce 🙂

Dzięki za odpowiedź:) w lodówce też przetrwał:)

Mam tylko pytanie – jak to blendować? Ja spaliłam silnik w robocie planetarnym ( z blenderem ) ?? mimo , że jako pierwszą wrzuciłam komose. Nie chciało ruszać, było strasznie gęste i kleiste

Zrobiłam wszystko wg przepisu, dobrze zblendowalam i mimo to nie wyrósł ? Jeśli chodzi o celiakie to wszystkie produkty kupuje w bg sklepie. Pestki dyni np Denver Food, sezam Aromat Natury, a błonnik Colon C… Wszystko co używa Ania w przepisach jest ogólnodostępne!!!!

Ale chlebek nie wyrasta 🙂

Jajka w całości dodajemy do komosy i płatków wcześniej oczywiście zbiedowane

Właśnie kompletujemy zamówienie , mam nadzieje ze dojdzie nam do Francji. Jestem bardzo ciekawa Twoich owoców już sie nie moge doczekać !
Robimy jadłospis na przyszły tydzień, Aniu twoje potrawy sa nie tylko zdrowe ale przepyszne ! Dziękuje ! No i będę piekła chleb pierwszy raz w życiu ? Pozdrowienia !

Trochę pozmieniałam składniki- zamiast orzechów dodałam tylko pestki słonecznika, nie miałam pod ręką podanych płatków, więc zastąpiłam je jaglanymi. Nie miksowałam też niczego- zapomniałam (ups!) Jednak powstałą mieszankę rozłożyłam grubą warstwą na silikonie i…..wyszło super 🙂 Po ostudzeniu przekroiłam w poprzek i musiałam się bardzo hamować, żeby nie zjeść wszystkiego naraz 😉 Dziękuję za inspirację 🙂

Pyszny chlebek! Zjadlam razem z dzemem dowomwej roboty z twojej ksiazki Aniu. Pychota!

Prosty? Aniu bardzo prosty i pyszny. Wczoraj uratowałaś mi spotkanie. Miałam gości i to takich bardzo wybrednych, mających świadomość dobrego odżywiania. Zaskoczyłam ich niesamowicie przepisem na chlebek, dodatkowo z przepisów z Twojej książki zrobiłam sałatkę z krewetkami, szparagi pieczone w szynce parmeńskiej, a na deser popularne kulki mocy i banany na patyku. Zajęło mi to 1,5 godziny i to jest najpiękniejsze w twoich przepisach: smacznie, szybko i zdrowo. Kocham Cię za to. PS mam pytanko wiem, że nie możemy dużo od Ciebie wymagać, ale czy znasz może Jane Wake, która udziela porad w Wielkiej Brytanii na temat ćwiczeń w ciąży i ogólnie i masz o niej zdanie pozytywne.(nie oczekuje więcej, ale jakieś zielone światełko

Czy jest jakaś rónica jaką komosę używam? Czerwona, czarna, biała , mix? Mogłabyś powiedzieć która z nich jest najlepsza do pieczenia chleba? Pozdrawiam

Piekłam na jasnej, dlatego polecam właśnie tę.

Aniu,
Synek uczulony na białko kurze.
Czym zastąpić, a może pominąć?

Uwielbiam wszystkie posty, dlatego czasami po prostu mi mało… są jakieś blogi na które sama czasami zerkasz godne polecenia? byłabym wdzięczna 🙂

oj nie, nie! Unikam! Nie by mi zarzucano, że np. inspiruję się innymi stronami. Sama eksperymentuję w kuchni

Pani Anno ostatnio czytałem blog Crazymama i widzę że obydwie panie macie podobne zainteresowania kulinarne.I przypuszczam że jak pani urodzi to znajdzie pani chyba wszystko o karmieniu i wychowywaniu.Polecam.

Super przepis jutro spróbuje zrobić. Fajnie,że są tacy ludzie jak ty na tym świecie…;) pozdrawiam serdecznie

Prosty przepis a mi znowu nie wyszło 🙁 Smak dobry ale w ogóle nie wyrósł! Możliwe, że za słabo zblendowałam?

Ojej 🙁 naprawdę to prosty przepis 🙁

Oooo! Jaki super przepis, dziękuję za przypomnienie o komosie. ????????

Trafiłam tutaj szukając przepisu na zdrowy chleb, przepis jest bardzo fajny jednak nie mogę skorzystać ze względu na jajka- szkoda. Niedawno przeszłam na dietę makrobiotyczną, która jest bardzo surowa i mam problem ze znalezieniem ciekawych przepisów, na razie powtarzam te które już znalazłam. Byłabym bardzo wdzięczna za jakiś przepis a propos makrobiotyki, bardzo lubię Pani blog i pomysły. Pozdrawiam serdecznie

Aqufaba zamiast jajek. Ja tak.robię.

Witam a mozna pominac blonnik? Moze czyms go zastapic?? Pozdrawiam

Ja też na pewno ten przepis wypróbuję!:) Chlebek wygląda bardzo apetycznie:)) mniam mniam:)

Można dać sodę oczyszczona zamiast proszku do pieczenia. Będzie zdrowiej ????

Ile to będzie w takim razie nie ugotowane komisy tak by wyszlo350g

Tzn sucheja ile potrzeba by wyszło 350g ugotowanej pozdrawiam aaa

ok 3/4 szklanki

Super – takiego jeszcze nie jadłam! Muszę kiedyś przetestować… tymczasem… szykuję się do wegańskiego brownie… 🙂 Ciekawe, czy uda mi się zastąpić jajka nasionami chia 🙂

Ojojoj… przepis fajny, zdjęcia fajne, ale brak kropek i przecinków (tych też nadmiar w niektórych miejscach na stronie) – jedna mnie rani 🙂

ahhh no nawet do przepisu można się przyczepić 🙂 miłego dnia 🙂

Pani Aniu! Nie nalezy sie czyms takim przejmowac,niektorzy ludzie maja po prostu nudne zycie! Przyczepiaja sie do takich drobiazgow,ze nie wiadomo-zalamac rece czy moze jednak sie smiac? Smiejmy sie! 🙂

Mnie rani jak ktoś się bez sensu wypowiadać. Już podpowiadam co napisac: Dziękuję Pani Aniu!

350 g ugotowane kosmosy to ile to będzie sypkiej do ugotowania? Czy ona mocno zwiększa objętość w trakcie gotowania?

ok 3/4 szklanki

Aniu,
Czy mogłabyś dopisywać do takich przepisów jaką [mniej więcej] mają kaloryczność?
Twoje przepisy są interesujące, jednak nie wiem czy jeśli wybiorę sobie kilka posiłków to zmieszczę się w założonym przedziale kalorii.

Przykro mi – na blogu tego póki co nie robię. Dodaję naprawdę wiele informacji, przepisów, sama robi zdjęcia – brak czasu na przeliczania. Prosze wybaczyć.

Chętnie zrobię bo cena chleba z sachar mnie zabija ????Celiaklia wykańcza portfel na amen

Ciekawe skąd te znaki zapytania , chyba emotikony tak przerabia

A skad weźmiesz sezam bezglutenowy i inne pestki? Mam synów z celiakia i jakos nie udało mi sie znaleźć

Uwielbiam tego typu chleby. A co na szczelność jelita? Zonulina wyszła 129.

Odpowiednia probiotykoterapia!

Tak, mam zalecenia – dziś zaczynam wdrażać. Nastawilam tez rosol z kosci. Ale pytam, bo byc moze jeszcze sa jakies fajne produkty, ktore możnaby zastosowac. Aniu, DZIĘKUJĘ.

Aniu czy próbowalas przepis na chleb z kaszy gryczana niepalonej i wody????

no pewnie, mam szkicu już przygotowany kolejny przepis, to bardzo łatwy chlebek 🙂

Tak bardzo łatwy, tylko czas działa na jego korzysc;) fajnie ja go pięke od jakiegoś czasu czasami mieszając z kasza jaglana. Jestem ciekawa Twojego przepisu czy znów mnie czymś miłym zaskoczysz 😉

Witajcie

też zmuszona nietolerancją córki na wiele składników ( nie może większości zbóż, glutenu, ryżu, kukurydzy i drożdży) zaczęłam piec chleb z kaszy gryczanej niepalonej i nasion. Jest naprawdę dobry. Polecam
Pozdrawiam

babka płesznik, chia, siemie lniane.

Woda z ciecierzycy czy aqufaba

Tak jak w przepisie – ugotowanej.

O, na pewno zrobię i mam nadzieję, że synek też będzie wcinał 🙂 Pani Aniu, czy jest pani zwolenniczką stosowania odżywek białkowych ? Do robienia smakołyków np ?

Kocham Cię za to że taka jesteś???????? Miłego dzionka życzę Ci.