Prosty przepis na makaron z cukinią

Warto korzystać z sezonu na cukinię, póki można ją jeszcze łatwo dostać :)

Składniki:
  • 1 zielona cukinia
  • 1 żółta cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • 1 porcja bezglutenowego makarony - np. w kształcie kokardek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • przyprawy do smaku sól morska, pieprz czarny, majeranek
  • tarty parmezan opcjonalnie

Warto korzystać z sezonu na cukinię, póki można ją jeszcze łatwo dostać 🙂

Dziś prosty i szybki przepis na makaron, właśnie z wywołana do tablicy cukinią. Cukinia to zdrowe warzywo, które  jest odpowiednie np. dla osób, z  problematyczną zgagą, dolegliwościami refleksowymi,  bądź nadkwaśnością.

Jest idealnym warzywem dla osób, które chcą zgubić nadprogramowe kilogramy, ponieważ cukinia jest niskokaloryczna, lekkostrawna i posiada dużo wody, pobudza perystaltykę jelit.

 

 

Przygotowanie:

Pokroiłam cukinie w półksiężyce, a cebule w piórka. W międzyczasie ugotowałam makaron al dente.
Cukinie wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i poddusiłam do miękkości dodając przyprawy.
Dorzuciłam ugotowany makaron, doprawiłam i posypałam prażonym pestkami słonecznika oraz odrobina tartego parmezanu

Komentarze 1 komentarz

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany