Risotto z kurkami i dynią na czerwonym ryżu

Na polskim rynku, można dostać kilka rodzajów ryżu. Każdy z nich ma „coś” innego do zaoferowania. Osobiście dziś zaserwuję risotto z czerwonym ryżem. Dlaczego? Ponieważ czerwony ryż polecam szczególnie sportowcom jako posiłek okołotreningowy.

Poprawia witalność, jest lekkostrawny i ma niższy IG niż biały ryż. Pozwala długo być sytym. Polecany  jest dla alergików, dobry dla serca i układu nerwowego. Dzięki zawartości błonnika, reguluje pracę układu pokarmowego. Zawiera witaminy A, D, E oraz magnez, cynk, żelazo.

Ponadto jest bardzo smaczny. Ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Jest to ryż twardy, dlatego trzeba go gotować dłużej niż np. biały.

Risotto z kurkami i dynią na czerwonym ryżu

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W  tym czasie pokroić dynię w kostkę, skropić oliwą i posypać oregano. Włożyć dynię do piekarnika na najwyższą półkę i piec ok. 25 minut

W międzyczasie ugotować ryż z wodą w stosunku 1:2, dodając soli. Gotować ok. 30 minut na małym ogniu (czerwony gotuje się dłużej).

Na patelni, na oliwie z oliwek poddusić dobrze umyte kurki.

Następnie przełożyć ryż na patelnię z kurkami, dodać oliwę z oliwek, oregano, kurkumę, pieprz i sól ziołową do smaku. Na sam koniec dodać na wierzch dynię.

Gotowe.

Komentarze 9 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Jak najbardziej.

Pani Aniu a ja dodawałam takie surowe proszkowe do koktajli siemie lniane.I jeszcze serwowalam dziecku ????to jak z tym jest ? Proszę o odpowiedź

Najlepiej podawać dziecku sam wywar z siemienia lnianego – glutki 🙂 można dodać sok z żurawiny, czy też np. Lio Shake Malina/ Truskawka – mamy idealny kisiel 🙂

Super, że można jeść dynię ze skórką! Do tej pory męczyłam się z jej obieraniem, a okazuje się, że niepotrzebnie (bo widzę, że na zdjęciu jest “z”). Czy zwykłej dyni również nie trzeba obierać? P.S.Świetny przepis!

Przeczytałam, chyba w Pani książce, że najbardziej Pani poleca z różnych gatunków ryża – ryż basmati. To jak to jest z tym ryżem? Który jest najbardziej wartościowy Pani Aniu? Jeszcze jedna uwaga – w książce kucharskiej jest przepis na koktajl “zielona moc” str. 338, w którym trzeba użyć 1 łyżeczki siemienia lnianego. Z tym że nie pisze Pani, że to siemię lniane trzeba zalać wrzątkiem. Z tego co wiem (ale nie jestem ekspertem), akurat siemię trzeba koniecznie zalać wrzątkiem i nie wolno używać “surowego”, gdyż w tej postaci zawiera trujące związki – cyjanowodór.

Ale z tego co zrozumialam nie dusi sie na oliwie z oliwet tylko masle kokosowym, tak?

Dynia Hokkaido smakuje nie mal ze wszystkim ta propozycja jest rówież bardzo smaczna,ja osobiśćie wierzę w jej moc “uzdrawiania”byłam chora na tzw.jelitówkę nie mogłam prawie nic jeść woda i czasem jakiś sucharek o paru dniach kwaranntanny zachciało mi sie coś ciepłego no i zupa z dyni najprostrza na wywarze z warzyw delikatnie doprawiona postawiła mnie na nogi.Polecm na wszystkie sposoby pycha.