Roladki z kurczaka z farszem bez sera – PYCHA!

Często do roladek mięsnych dodaje się sery. Jak wiecie nie jestem ich fanką, więc stworzyłam swoja bez-serową wersje 🙂

Składniki (4 porcje):
  • 800 g filet z kurczaka
  • 150 g szpianku
  • 150 g kurek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • szczypta oregano
  • szczypta soli ziołowej
  • szczypta pieprz czarny
  • 1 łyżka oleju  kokosowego

Lubisz kurczaka? Pamiętaj aby kupować mięso w sprawdzonych źródłach. Może masz znajomego rolnika, mały ryneczek lub sklep ekologiczny lub inny sprawdzony i zaufany sklep z mięsem. Pamiętaj, że kurczaki „produkowane” na szeroką skalę, najczęściej faszerowane są chemią i antybiotykami. Jedzenie takich naszprycowanych „rarytasów” może przynieść w przyszłości więcej problemów niż korzyści zdrowotnych.

Roladki z kurczaka

Przygotowanie:

Mięso dokładnie umyć, następnie rozłożyć na płasko i roztłuc młotkiem do ubijania mięsa.

Posolić z 2 stron solą ziołową.

Pokroić drobno cebulę i kurki, następnie poddusić na oleju kokosowym lub maśle klarowanym ghee. dodać soli i pieprzu.

W osobnym garnuszku zblanszować szpinak, po czym dodać go do cebuli i kurek. Całość wymieszać.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Na rozłożone i roztłuczone filety dodać farsz i następnie je zrolować. Na koniec powbijać wykałaczki. Ułożyć roladki na papierze do pieczenia i piec ok 25-30 minut.

Wyjąć z piekarnika i pokroić ostrożnie w paski, po czym wyjąć wykałaczki.

Najlepiej podawać z warzywami lub sałatką np: papryka, pomidor, awokado, czerwona cebula, oliwa z oliwek, cytryna, sol pieprz.

Smacznego!

Komentarze 19 komentarzy

Dołącz do dyskusji…

Komentarz jest wymagany

Podpis jest wymagany

Pani Aniu zrobiłam dziś w prezencie na Dzień Kobiet- dla siebie❤️Wyszło przepyszne, przepisy są rewelacyjne i wszystkim smakują❤️Bardzo polecam!;)

Witaj Aniu.
Od jakiegoś czasu śledzę Twojego bloga, ale dopiero teraz zdecydowałam się na wprowadzenie w swój jadłospis Twoich dań. Dzisiaj zrobiłam roladki po raz pierwszy i wyszły znakomite :). Prosto i smacznie :).
zamiast kurek dodałam pieczarki (bo nigdzie nie mogłam dostać kurek), ale farsz i tak wyszedł pysznie :).
Smakowało całej mojej rodzinie w tym dwójce dzieci-4y i 2a lata :).
Pozdrawiam i polecam wszystkim.

Aniu ! Robilam tefo kurczaka razem z warzywnymi placuszkami. Mniaami! Proste w wykonaniu i smaczne. Uwielbiam Twoje przepisy!;)

Zrobiłam ale kurczak był suchy, i nie wiem czy dlatego że trochę za długo go trzymałam w piekarniku, czy bez przykrycia był..Może ktoś pomoże, doradzi?

ja zawsze ‚marynuje’ kurczaka w melku – wkładam go na kilka godzin, zakrywam i do lodowki. wydaje mi si, ze mies jest bielsze, a na pewno bardziej soczyste, sprwdza się przy smazeniu, może w pieczeniu też 🙂

Innymi grzybami 🙂

a co zamiast kurek, nie lubię ich, a i moze dzieci by zjadły

Kolejny przepis do wypróbowania! Z Twojej nowej książki wciąż testuje kolejne☺ Ps. Jestem pod wrażeniem wczorajszego programu, zyskałaś jeszcze więcej mojego szacunku. Jesteś prawdziwą kobieta z definicji i robisz cudowne rzeczy!

Właśnie wróciłam z zakupów i zabieram się za pieczenie 🙂
Uwielbiam takie nieskomplikowane przepisy i połączenia smakowe – kurczak i szpinak, do tego kurki – mniam mniam 🙂

Wygląda pysznie! Niedługo będzie trzeba zrobić, dziękuję za przepis 🙂

Witaj. Od dawna śledzę Twojego bloga, ale dopiero teraz sama zaczynam wprowadzać zdrowe zmiany w swoim jadłospisie. Twój blog jest dla mnie inspiracją, jednak ciężko mi zmotywować mojego partnera do zdrowego żywienia , a co za tym idzie sama czasami jem to co on, bo nie mam czasu gotować po dwa różne dania. Czy masz jakiś pomysł jak przekonać faceta, żebyśmy razem żyli zdrowo? 🙂 Pozdrawiam .

Mam taką samą historie 🙂 Na szczęście w koncu przekonałam swojego męża i od jakiegoś czasu stosujemy ten sposób zywienia. Ja jestem zachwycona. Mąż nie narzeka 🙂 Sprobuj na początek wprowadzić kilka dań, które według Ciebie polubi. na 100% mieso musi być 😀 na sniadanie proponuję jaglanke na mleku migdalowym. Jest pycha i w 100% zaakceptowana przez męża. Próbuj też przemycac owoce/warzywa w koktajlach 🙂
Dzis bedzie test przekaski na kulki mocy z kaszy jaglanej 😀 Czekam co usłyszę po pracy 🙂

Do kurek i szpinaku idealnie pasuje sos śmietanowy, albo jogurtowy :-). Danie wygląda bardzo apetycznie i jest proste w przygotowaniu, na pewno wykorzystam.

Pysznie wyglądają te roladki, jestem za tym żeby robić je bez sera, ale zamiast kurek można dać pieczarki.